Mediji

NEM Zagreb 2023 objavio program

Mediji

ZAGREB – Predstavljeni razni novi delovi programa: NEM Contest i Awards, film kao nova tema razgovora

 

Manje od mesec dana do početka trećeg izdanja NEM Zagreba 2023, organizatori su predstavili celovit program ispunjen raznim novitetima. Događaj će biti održan od 6. do 8. decembra u Hotelu Esplanade Zagreb, a program će biti bogat predavanjima, projekcijama, mogućnostima za upoznavanje i edukacijama te nekoliko načina za odavanje počasti najboljim sadržajima iz CEE. Još jednom će NEM Zagreb 2023 dati priliku kreatorima sadržaja CEE-a iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta da se povežu s kolegama iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta. Cilj je stvoriti prilike za nove projekte, poslove, koprodukcije, akvizicije sadržaja unutar i izvan CEE-a, kao i ulaganja evropskih ili globalnih streamera u izvorni sadržaj CEE-a.

Na NEM Contest powered by HAVC, takmičenje koje će nagraditi najbolje scenarističke ideje, pristiglo je više od 200 projektnih prijava u četiri kategorije: Scripted series, Scripted feature-length film, Documentary/Feature-length documentary film i Non-scripted entertainment format.

Na NEM Zagrebu 2023 bit će proglašena i najbolja drama u CEE. Pristiglo je više od 25 prijava, a neki od tekmičara koji su se prijavili na konkurs su BH Telecom, Češka televizija, DANSU, Dramedy Productions, Drugi plan, Radio televizija Srbije (RTS), RTV Slovenija, Telekom Srbija, Poljska televizija (TVP).

Platforma Content Showcase poslužiće uspešnim evropskim produkcijskim kućama koje svojim sadržajem obogaćuju tržište srednje i istočne Evrope kao i pobedničkim projektima s Heart of Europe i Conecta događaja. Takođe, Lee Hobbs, Senior Vice President, Discovery Networks and Creative Agency, EMEA, Warner Bros Discovery će predstaviti razne nove sadržaje iz ove vrhunske globalne medijske i zabavne kompanije.

Što se tiče projekcija, HBO Max Europe priprema ekskluzivnu projekciju svog novog biografskog dokumentarca Apolonia, Apolonia. Talentovana Apolonia rođena je u podzemnom pozrištu u Parizu i odrasla je u zajednici umetnika. Tokom 14 godina, dokumentarac prati umetnički i lični rast mlade devojke u fascinantnu zrelu ženu i cenjenu slikarku. Više detalja o dokumentarnom filmu biće otkriveno nakon projekcije, tokom Q&A s Hankom Kastelicovom, VP & Executive Producer of Documentaries, HBO Max Europe.

Takođe, Viaplay Select ekskluzivno će prikazati šestodelnu kriminalističku dramu Jana – Marked For Life, adaptiranu prema serijalu bestselera Emelie Schepp. Režirali su je za Oscara nominovani Felix Herngren (The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared) i Henrik Björn (Jordskott). Fokus je na tužiteljici Jani Berzelius koja otkriva jezivu vezu s vlastitim mračnim tajnama nakon što je ubijen švedski najviši službenik za migracije. Koliko dugo će moći da skriva svoj prošli život vojnika-deteta i mašine za ubijanje?

Teme panela od filma do veštačk inteligencije, igara, adaptacija knjiga i koprodukcija

Širok spektar tema biće proširen dodavanjem filma u raspravu, počevši s panelom How Will the Incorporation of AI Shape the Future of TV and Film Production? Biće postavljena mnoga pitanja, npr. može li veštačka inteligencija preuzeti zadatke poput analize scenarija, stvaranja vizuelnih efekata i donošenja kreativnih odluka u TV i filmskoj produkciji.

Šta je učinjeno dobro, a koji su aspekti izvorne produkcije u regiji CEE koje rade nacionalne javne televizije pogrešni? Ovo važno pitanje biće postavljeno tokom panela CEE FTA Originals on the Global Map sponsored by TVP.

Na panelu Difference Between Corporation-led and State-led Co-production biće reči o kulturološkim propisima koji mogu uticati na koprodukciju u TV i filmskoj industriji.

Izazovi se takođe mogu pojaviti tokom prilagođavanja knjige za TV scenario. Panel Book to Screen: Navigation the Unique Challenges of Book Adaptations in Film and TV je za one filmaše koji žele da budu sigurni da će njihova adaptacija zadržati interesovanje i privlačnost izvorne knjige.

U kontekstu prepreka i poteškoća s kojima se susreću takmičari iz zemalja s niskim produkcijskim kapacitetom, fokus panel diskusije TV series and Creative Europe MEDIA: Our Success Stories! biće na izazovima koje nameću MEDIA pozivi za zemlje s jezikom ograničenog govornog područja, ograničenom teritorijom i nepovoljnim proizvodnim uslovima.

Još jedan trend o kojem će biti reči na NEM Zagreb 2024 je brzo spajanje TV industrije s gaming industrijom. Koliko su adaptacije video igara efektivne u prelasku na TV serije? Panel Gaming and TV: A Match Made in Heaven or a Recipe for Disaster? daće sve odgovore.

O budućnosti koprodukcije između zemalja visokog produkcijskog kapaciteta i CEE raspravljaće se tokom panela High-production countries and CEE: How Can We Work Together?

Uz edukaciju kao jedan od ciljeva svakog izdanja NEM Zagreba, nekoliko dana pre i tokom glavnog događaja biće održane posebne radionice za najbolje studente s nekoliko regionalnih univerziteta i Script surgery namenjene finalistima NEM Contesta. Tri dana NEM Zagreb 2023 takođe će biti ispunjena raznim networking događanjima te prilikama za stvaranje novih veza i poboljšanje postojećih – počevši od prijema dobrodošlice koji je omogućio TVP i koprodukcijskog ručka idućeg dana koje je omogućio događaj Heart of Europe International TV Festival & Forum. Takođe, program je bogat i brojnim privatnim networking događanima poput Privatnog predstavljanja projekata Hrvatske udruge nezavisnih producenata powered by HAVC.

NEM Zagreb 2023 sufinansira Evropska unija, kroz potprogram Kreativna Europa MEDIA. Više informacija potražite na stranicama NEM Zagreb 2023 webstranici.

***

New Europe Market
New Europe Market (NEM) zajednički je naziv za niz događaja koje organizuje Mediavision, hrvatska agencija za marketing i televizijsku industriju. NEM se već tradicionalno održava u Dubrovniku, a 2019. godine prvi je put održan i NEM Zagreb posvećen televizijskom stvaralaštvu.
Sve informacije o događaju i cenama dostupne su na zvaničnoj stranici NEM Zagreb 2023.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

NEM Zagreb 2023: Warner Bros. Discovery, RTL Mađarska i TVP u finalu NEM Awards

Advertiser Serbia7. децембра 2023.

Decembar na filmski način

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Forbes u Srbiji: Nezaobilazna destinacija za poslovnu zajednicu

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. novembra 2023

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

“Must See” filmovi za ovu nedelju

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Gledanost televizije u oktobru 2023

Advertiser Serbia27. новембра 2023.

Na SkyShowtime platformi od 18. decembra ekskluzivno gledaj Lawmen: Bass Reeves, jednu od najuspešnijih serija

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

TV program koji ne smete propustiti

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Odgovor SBB kompanije povodom upozorenja RTS-a za pozicioniranje TV kanala

Advertiser Serbia20. новембра 2023.

Druga sezona „12 reči“ stigla je na kanal Superstar!

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

SkyShowtime potvrdio je datum emitovanja dugo očekivane serije The Curse na Međunarodnom filmskom festivalu u Stokholmu

Advertiser Serbia16. новембра 2023.