Konferencije

NEM Dubrovnik 2023, treći dan: Ekskluzivne najave i premijere

Konferencije

DUBROVNIK – FOX postaje STAR, premijera BBC Studios, velika najava iz Telekoma Srbija, keynote govornici iz kompanija SkyShowtime, CME i Beta Film

 

I trećeg dana V marketa NEM Dubrovnik 2023 impresionirao je učesnike velikim izborom događaja i mogućnosti za sklapanje poslovnih poznanstava, uključujući šest okruglih stolova, dve prezentacije i tri razgovora s keynote govornicima.

Monty Sarhan, Chief Executive Officer, SkyShowtime izjavio je: „MVPD-i su jako važni u CEE regiji, a rast linearnog TV-a to i potvrđuje. Evropa nije monolitna, ima bogatstvo i raznolikost te predstavlja vrlo vredan ekosistem. U severnoj Evropi broj pretplata na SVOD usluge po domaćinstvu približava se broju tri, dok u CEE regiji iznosi manje od dva. To je golem tržišni potencijal s mnogo prilika i prostora za rast. Potrebna je posebna strategija za iskorišćavanje mogućnosti koje postoje na svakom od ovih tržišta. Ove su zemlje na vrlo različitim pozicijama s obzirom na svoje putovanje i budućnost streaminga.“

Dušan Švalek, Deputy CEO, CME, istakao je važnost lokalnog sadržaja: „Verujemo da će VOD poslovni model biti usmeren na lokalni sadržaj i pružanje alternative za sve globalne streaming brendove. Fokusirani smo na lokalnu publiku i takva nam je praksa na svim tržištima gde smo prisutni. Najbliže nam je bila Slovenija, ali širimo se i na Hrvatsku. Kad je reč o kreatorima sadržaja u Hrvatskoj, verujem da je u velikom interesu obezbediti rast kreativne ekonomije. To je jedna od prednosti koju bi svaka zemlja trebala da ima.“

Moritz von Kruedener, Managing Director, Beta Film takođe je bio jedan od keynote govornika te podelio vredna znanja iz TV industrije.

The Walt Disney Company privukao je posebnu pažnju predstavljanjem rebrendiranja svojih kanala -FOX je postao STAR na Brilliant Change Eventu održanom u dubrovačkom klubu Lazareti. BBC Studios premijerno je predstavio svoj novi televizijski sadržaj dostupan u zemljama CEE regije, između ostalog i dugoočekivanu premijeru serije BBC Earth: Spy in the Ocean. Telekom Srbija pridružio se projektu CICATRIZ (Ožiljak), iščekivanoj akcijskoj adaptaciji istoimena bestselera Juana Gómez-Jurada. Ova dramska serija, koju producira španska produkcijska kuća Plano a Plano u saradnji s meksičkom produkcijskom kućom Dopamine, najnoviji je projekat panevropskog produkcijskog studija Asacha Media Group. Autori adaptacije su Pablo Roa i Fernando Sancristóbal, scenaristi međunarodnog hita LA CASA DE PAPEL, te Verónica Marzá (TOY BOY, DIABLERO). Snimanje ove drame u osam nastavaka trebalo bi da započne krajem godine u Španiji i Srbiji.

FAST, image i identitet u CEE regiji, rat cena za krajnjeg korisnika, moć veštačke inteligencije u stvaranju sadržaja

Poslovanje, finansije, strategija sadržaja i tehnički aspekti uvođenja FAST kanala te pitanje kako iskoristiti procvat streaminga koji se održava s pomoću reklama – to su bile neke od tema okruglog stola pod nazivom Everything You’ve Always Wanted to Know About FAST but Were Afraid to Ask, koji je moderirao Guy Bisson, Ampere Analysis.

Kako stoje zemlje CEE regije kad je reč o imageu i identitetu? Ovo važno pitanje postavljeno je na okruglom stolu pod nazivom Central Europe: What Story Do We Want to Tell the World? koji je pod pokroviteljstvom TVP Worlda moderirao Sascha Fahrbach.

O položaju zemalja Istočne Europe u poređenju sa zemljama Zapadne Europe kad je reč o ulaganjima streaming servisa u originalan sadržaj razgovarali su predstavnici kompanija Viaplay Group, Sky EU Office i Mediawan Rights. Okrugli sto pod nazivom Is Europe Being Territorially Divided in Terms of Global Streamers’ Investments? moderirao je Christian Grece, European Audiovisual Observatory.

Kako se SVOD servisi i operateri snalaze u uslovima inflacije i zasićenog tržišta, tema je o kojoj se razgovaralo na okruglom stolu pod nazivom End-User Pricing Wars koji je moderirala Maria Rua Aguete, Omdia.

Nakon donošenja novog hrvatskog Zakona o elektronskim medijima, na okruglom stolu pod nazivom Must-Offer in Croatia okupili su se predstavnici HAKOM-a, A1 Hrvatska, Hrvatskog Telekoma, Nove TV, RTL Hrvatska i Ministarstva kulture i medija te razgovarali o novim uslovima koji su stupili na snagu i o tome kako će to uticati na kablovske operatere i Free-To-Air (FTA) kanale u Hrvatskoj.

Haymi Behar, SPI International (a Canal+ Company), govorio je o korišćenju veštačke inteligencije i tehnologije mašinskog učenja na prezentaciji pod naslovom Transforming the TV Experience: The Power of AI in Content Creation and Viewing, a Marcel Satanek, Slovak Telekom and Digi Slovakia, predstavio je studiju slučaja VOYO (SVOD) Deep-Link Integration to Magio TV.

Tokom celog dana mnogobrojni učesnici iskoristili su priliku za sklapanje novih poslovnih poznanstava na raznim događajima, počevši od kafe na NEM-ovoj terasi, koju su omogućili SPI International i kasnije tmc Content Group AG te DubFormer. Posetioci su uživali u ručku i koktelima koje su za učesnike pripremili Pickbox NOW & Pickbox TV, a zatim su održali brojne sastanke s rekordnim brojem kupaca TV sadržaja i izlagačima.

Deseto izdanje NEM Dubrovnika 2023. završilo je događajem Goodbye NEM Dubrovnik u organizaciji NEM Zagreba i uzbudljivim najavama za NEM Zagreb 2023.i 2024. “Zadovoljstvo nam je što ponovo možemo da vas ugostimo u decembru i pozovemo na događaj koji se širi u filmski segment televizijske industrije”, rekao je Ivan Ljubičić, Managing Director of Pickbox, Mediatranslations, Mediavision and NEM. Ovaj događaj posvećen stvaranju sadržaja televizijskih serija i filmskog sadržaja sufinansira se sredstvima Evropske unije iz programa Creative Europe MEDIA.

Više informacija dostupno je na službenoj internetskoj stranici NEM Dubrovnik 2023 i NEM Zagreb 2023.

***

Nezaobilazan B2B događaj za CEE regiju

NEM Dubrovnik je B2B event koji se održava svake godine i posvećen je razvitku TV industrije u zemljama CEE regije. Redovni gosti su predstavnici FTA i pay TV kanala, tehnološke kompanije, pružaoci usluga streaminga i telekomunikacijskih usluga te drugi operateri koji omogućuju gledanje televizijskih programa, ali isto tako i mnogi glumci, producenti, redatelji, scenaristi i drugi profesionalci iz audiovizuelne industrije.

Proteklih godina na NEM Dubrovniku su učestvovali predstavnici više od 180 velikih globalnih i lokalnih kompanija, među ostalima: Eutelsat, Deutsche Telekom, A1 Telekom Austria Group, United Group, Comcast, Irdeto, NAGRA, Global Agency i Warner Bros. Discovery te AMC Networks International, BBC Studios, Paramount, Disney, NBCUniversal, Fremantle, Sony Pictures Television, Pickbox, MGM, ITV Studios Global Entertainment, Viasat World, Telekom Srbija Group, Prva Srpska Televizija, ZDF, BETA Film, HRT, Nova TV, RTL Hrvatska, RTL Hungary i mnogi drugi.

New Europe Market

New Europe Market (NEM) zajednički je naziv za niz događaja koje organizuje Mediavision, hrvatska agencija za marketing i televizijsku industriju. NEM se već tradicionalno održava u Dubrovniku, a 2019. godine prvi je put održan i NEM Zagreb posvećen televizijskom stvaralaštvu. Tokom tri dana bogatog programa u Esplanade Zagreb Hotelu, event je fokusiran na kreiranje TV i filmskog sadržaja, a održavaju se i brojne radionice, kao i TV Writing Contest, natječaj u pisanju najboljeg scenarija.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Hrvatska: Platformski rad pod nadzorom države s prvim danom 2024

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Hrvatska: Šta sve donosi Vladin sistem za nadzor platformskog rada?

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

‘Mlade više ne zanima zastareli način rada, zato biraju gig ekonomiju’

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

Poznati su dobitnici SoMo Borac nagrade!

Advertiser Serbia18. новембра 2023.

Srbija postala članica Alijanse za upravljanje veštačkom inteligencijom

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

Nova SoMo Borac statua: Estetska težina simbolizuje težinu nagrade

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

BEST Beograd i ove godine organizuje AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Regionalna konferencija o olakšavanju trgovine: Olakšavanje trgovine oblikuje saradnju i integraciju ekonomija Zapadnog Balkana u digitalnom dobu

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Predstavljanje novog sistema za nadzor platformskog rada na prvoj hrvatskoj konferenciji o GIG ekonomiji

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Objavljen program prve SoMo Borac konferencije

Advertiser Serbia9. новембра 2023.