Konferencije

NEM Dubrovnik 2023, prvi dan: Zvanično otvorenje do sada najvećeg izdanja

Konferencije

DUBROVNIK – Projekcija i razgovor sa glavnim glumcima serije u produkciji Sony Pictures Televisiona, okrugli sto o deset godina NEM-a, prezentacije Franka Spotnitza i Marije Rue Aguete, Eutelsatov party – samo su deo programa prvog dana

 

Omiljeni TV market u CEE regiji, poznat i kao TV market s pogledom, NEM Dubrovnik 2023 počeo je 5. juna u Dubrovniku nakon što su pristigli vodeći stručnjaci TV industrije iz celog sveta.

Do 8. juna Dubrovnik će biti centralno mesto okupljanja stručnjaka, vodećih ljudi TV industrije i kupaca TV sadržaja koji će uz inspirativne keynote govornike, informativne razgovore za okruglim stolomi prezentacije, premijerne projekcije TV sadržaja i mnoge druge prilike za networking u ugodnom ambijentu sa zanimljivim učesnicima i gostima sledećih nekoliko dana imati priliku da uspešno sklapaju poslove.

Ovogodišnje i do sada najveće izdanje NEM Dubrovnika okupilo je rekordan broj učesnika, izlagača i sponzora. Networking je započeo uz kafu koji je omogućio OIV digital signals and networks.

Frank Spotnitz, CEO & Executive Producer, Big Light Productions te čest i omiljen gost NEM Dubrovnika, predstavljen je kao prvi od 11 keynote govornika. G. Spotnitz izneo je svoje viđenje promena koje se neprekidno događaju u televizijskoj industriji: „Ako želimo da poboljšamo televiziju u Evropi, onda mi se čini da je dobar početak imati osnovne vrednosti prema kojima stremimo. Treba da pokrenemo praktičnije, konkretnije strategije – u svim evropskim oblastima, ali pogotovo u malim zemljama gde su resursi manje dostupni. Na taj nedostatak ekonomske moći možda se gleda kao na hendikep, ali isto tako može biti i prednost – to su mesta gde je promenu lakše prigrliti upravo zbog njihove veličine.“

Maria Rua Aguete, Omdia, otvorila je program Panel Rooma prezentacijom FAST Revenues, u kojoj je najavila šta očekuje od FAST poslovanja u regiji CEE rekavši, između ostalog, da korisnicima FAST postaje manje zanimljiv kako raste broj pretplata za plaćeni TV sadržaj, uz konstantno velik broj gledaoca besplatnih TV programa. Očekuje se da će FAST u Istočnoj Evropi u sledećih pet godina udvostručiti prihode te u 2028. godini ostvariti prihod od 42 miliona dolara.

Prvog dana NEM-a prisetili smo se proteklih uzbudljivih deset godina u kojima je nastao i rastao New Europe Market (NEM). Na okruglom stolu 10 godina NEM-a, održanom pod sponzorstvom Mediavisiona, uz Sanju Božić-Ljubičić, direktoricu Pickboxa, Mediatranslationsa, Mediavisiona i NEM-a, učestvovali su dugogodišnji saradnici i prijatelji NEM-a:

    Sabrina Pluvinage, Video Sales Director Europe, Eutelsat
    Branko Čakarmiš, General Director, Pro Plus
    Pavel Stantchev, CEO, TV2 Media Group and Planet TV
    Adrian Ježina, CEO, Telemach Croatia and Telemach Slovenia

Govorili su o proteklih deset godina, prisećajući se raznih anegdota i nezaboravnih zajedničkih trenutaka na TV marketu na koji rado dolaze svake godine. „Divno je videti kako se ovaj događaj razvio. To je jedini događaj na kojem možete da vidite konkurenciju i razmenite ideje. Ovaj zatvoreni krug prepun je energije“, rekao je Pavel Stantchev, a Branko Čakarmiš dodao: „NEM je počeo kao mala ideja koja je prerasla u događaj svetske klase za našu industriju.“

Kao ponosni sponzor prve večeri, Sony Pictures Television održao je eksluzivnu projekciju serije Alert: Missing Persons Unit uz vrlo posebne goste: Dania Ramirez (Sweet Tooth: Rogati dječak, Jednom davno, Svita) i Ryan Broussard (Only Murders in the Building, Sistas, Black Bird) učestvovali su u Q&A razgovoru nakon projekcije koju je vodio moderator Mark Young (EVP, Distribution, SPT, EMEA). Zvezde ove televizijske serije izjavile su da im je jako drago što je Fox najavio drugu sezonu odmah nakon velikog uspeha prve sezone na više platformi. Najavljeno je da u drugoj sezoni produkciju preuzima Carla Kettner (Panhandle, Crna lista, Kosti) s Johnom Eisendrathom kao izvršnim producentom te da će druga sezona serije nastaviti da pruža zanimljive i uzbudljive priče.

Prvo veče savršeno je zaokružio Eutelsatov party na kojem su zvanice u ugodnoj atmosferi razgovarale o zanimljivim panelima, govornicima i novim prilikama za networking koje ih očekuju sledećih nekoliko dana.

Bio je to savršen završetak prvog dana na NEM Dubrovniku 2023.

 

Više informacija dostupno je na zvaničnoj internetskoj stranici NEM Dubrovnik 2023.

***

Nezaobilazan B2B događaj za CEE regiju

NEM Dubrovnik je B2B event koji se održava svake godine i posvećen je razvitku TV industrije u zemljama CEE regije. Redovni gosti su predstavnici FTA i pay TV kanala, tehnološke kompanije, pružaoci usluga streaminga i telekomunikacijskih usluga te drugi operateri koji omogućuju gledanje televizijskih programa, ali isto tako i mnogi glumci, producenti, redatelji, scenaristi i drugi profesionalci iz audiovizuelne industrije.

Proteklih godina na NEM Dubrovniku su učestvovali predstavnici više od 180 velikih globalnih i lokalnih kompanija, među ostalima: Eutelsat, Deutsche Telekom, A1 Telekom Austria Group, United Group, Comcast, Irdeto, NAGRA, Global Agency i Warner Bros. Discovery te AMC Networks International, BBC Studios, Paramount, Disney, NBCUniversal, Fremantle, Sony Pictures Television, Pickbox, MGM, ITV Studios Global Entertainment, Viasat World, Telekom Srbija Group, Prva Srpska Televizija, ZDF, BETA Film, HRT, Nova TV, RTL Hrvatska, RTL Hungary i mnogi drugi.

New Europe Market

New Europe Market (NEM) zajednički je naziv za niz događaja koje organizuje Mediavision, hrvatska agencija za marketing i televizijsku industriju. NEM se već tradicionalno održava u Dubrovniku, a 2019. godine prvi je put održan i NEM Zagreb posvećen televizijskom stvaralaštvu. Tokom tri dana bogatog programa u Esplanade Zagreb Hotelu, event je fokusiran na kreiranje TV i filmskog sadržaja, a održavaju se i brojne radionice, kao i TV Writing Contest, natječaj u pisanju najboljeg scenarija.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

‘Mlade više ne zanima zastareli način rada, zato biraju gig ekonomiju’

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

Poznati su dobitnici SoMo Borac nagrade!

Advertiser Serbia18. новембра 2023.

Srbija postala članica Alijanse za upravljanje veštačkom inteligencijom

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

Nova SoMo Borac statua: Estetska težina simbolizuje težinu nagrade

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

BEST Beograd i ove godine organizuje AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Regionalna konferencija o olakšavanju trgovine: Olakšavanje trgovine oblikuje saradnju i integraciju ekonomija Zapadnog Balkana u digitalnom dobu

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Predstavljanje novog sistema za nadzor platformskog rada na prvoj hrvatskoj konferenciji o GIG ekonomiji

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Objavljen program prve SoMo Borac konferencije

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Samsung Electronics otvara Samsung AI forum 2023 koji predstavlja ključna dostignuća u AI i računarskom inženjeringu

Advertiser Serbia8. новембра 2023.

Najveći regionalni digital stručnjaci na 11. SoMo Borcu o korišćenju novih tehnolgija i tajnama uspešnog pozicioniranja brendova

Advertiser Serbia3. новембра 2023.