Brendovi

NATALIJA ĐORDAN, Trebjesa: „Za Pivaru Trebjesa održivi razvoj je poslovni imperativ“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će ove godine biti održana od 4. do 7. maja na Plitvičkim jezerima u Hrvatskoj, razgovarali smo sa istaknutim panelistima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Nataliji Đordan, Corporate Affairs and Internal Communications Manager, Pivara Trebjesa, Montenegro…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Šta je za vas održivi razvoj? Svi znamo da je održivi razvoj bitan ali zašto je bitan?

– Za Pivaru „Trebjesa“ održivi razvoj je poslovni imperativ, a ujedno i naš putokaz za budućnost. Sve što stvaramo želimo da donese dugoročnu vrijednost kako za kompaniju, tako i za cijelu zajednicu kojoj pripadamo. Na našem održivom razvoju radimo posvećeno kako bismo uvijek bili korak bliže onome što vidimo kao realnu budućnost, a to je poslovanje i razvoj koji se temelje na održivosti i zajednica koja razumije važnost svog djelovanja i doprinosa.

Kako vaša kompanija odgovara na zahteve održivog razvoja? Održivi razvoj ima više dimenzija, na koje dimenzije vi u vašoj kompaniji stavljate akcenat?

– Održivi razvoj je visoko na listi prioriteta Molson Coors Beverage Company, u okviru koje posluje Pivara „Trebjesa“, a to nas obavezuje na konkretna djelovanja i to na više polja.

Kada govorimo o ekološkom aspektu i “pečatu“ koji ostavljamo u prirodi, primjenom novih tehnologija i opreme napravili smo značajno smanjenje emisije CO2 i uštede u potrošnji vode i energije. Posebno bih istakla da smo 2016. godine izgradili sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je dugoročno rješije pitanje otpadnih voda pivare „Trebjesa“ . Uspjeli smo da smanjimo potrošnju vode pa nam je danas za proizvodnju jednog litra piva potrebno 4,5 litara vode, a do prije 10 godina bilo je potrebno šest. U periodu od šest godina, smanjili smo emisiju CO2 za čak 26%. Uprkos svim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava kada je u pitanju sistem upravljanja otpadom, naša kompanija uspijeva da reciklira oko 50% otpada koji dolazi iz proizvodnje.

Pored toga, godinama promovišemo odgovorno konzumiranje alkohola, a podržavamo i razvoj zajednice u kojoj poslujemo.

Bitnu ulogu imaju i naši zaposleni koji, kao najbolji ambasadori, kroz različite humanitarne i „zelene“ akcije daju svoj doprinos i tako pokazuju da vjeruju u kompanijske vrijednosti. Kao našu veliku vrijednost izdvajamo upravo radno okruženje, zbog čega smo prva crnogorska kompanija koja je zavrijedila prestižan Family Friendly sertifikat. Ponosni smo i na dvostruko Top Employer priznanje čime je Pivara „Trebjesa“ globalno priznata po svojoj izvrsnosti u praksi sa zaposlenima. Uvjereni smo da samo ovakav sveobuhvatni pristup, u kojem zajedno stvaramo okruženje za rast zaposlenih i razvoj zajednice, može da nas dovede do trajnih i suštinskih promjena.

Da li vaša kompanija ima plan za poslovanje koji je u skladu sa idejom održivog razvoja, pri čemu se taj plan odnosi na vremenski period od 5 godina i više?

– Održivi pristup traži strateško djelovanje i vrijeme kako bi ulaganja dala mjerljive rezultate. Kompanija Molson Coors, čiji smo dio, ima jasnu strategiju i ciljeve održivosti do 2025. godine čijem ostvarenju težimo svi u grupaciji.

Važno nam je da i u narednim godinama što racionalnije trošimo prirodne resurse. Kao poseban izazov vidimo pitanje otpada i uticaja naše industrije na životnu sredinu. Važno nam je da, kao lideri u biznis zajednici, dodatno pokrenemo rješavanje ovog pitanja, pa smo, zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore bili jedni od inicijatora kreiranja prve Studije o ambalažnom otpadu u Crnoj Gori.

Zadovoljstvo nam je što se održivi pristup naše kompanije i vrijednosti koje donosi prepoznaje, a to potvrđuje i prošlogodišnja prestižna nagrada Privredne komore Crne Gore za društvenu odgovornost. I u narednom periodu daćemo svoj važan i konkretan doprinos na različitim poljima održivosti.

Koji su, po vama, glavni problemi održivog razvoja današnjice?

– Najveći izazov vidimo u našim nastojanjima da važne teme održivog razvoja pretvorimo u nešto što će svim akterima društva privući pažnju i biti razlog da se pridruže i daju svoj doprinos. To nije uvijek lak zadatak jer je potrebno razumjeti ambijent u kojem djelujemo, aktuelne društvene prilike, interesovanja i potrebe građana. Trudimo se, da kroz saradnju sa našim potrošačima, biznis partnerima, civilnim sektorom i institucijama sistema, pažljivo osluškujemo i uvažimo njihove potrebe i stavove kako bismo zajedno došli do najboljih rješenja i trajnih vrijednosti za današnje, ali i generacije koje dolaze.

Dobra kompanija koja primenjuje principe održivog razvoja želi da utiče i na potrošače, ne samo svoje nego i generalno gledano…Koji savet biste dali potrošačima, kako bi sa njima bili u partnerskom odnosu u procesu održivog razvoja?

– Potpuno svjesni snage i važnosti brenda kao što je Nikšićko, u svakom trenutku, na autentičan i prijemčiv način, pokrećemo naše potrošače da baš oni, u svojim mikro zajednicima, pokrenu promjenu. Sa njima smo izgradili partnerski odnos i to kroz projekte koji traju godinama – poput Rock&Recycle koji se organizuje već deceniju na velikim muzičkim festivalima i u okviru kojeg smo, zajedno sa posjetiocima, sakupili preko 200.000 plastičnih čaša koje smo poslali na reciklažu.

Ponosni smo i na eko platformu Nikšićko Green, akcije pošumljavanja, kao i na projekat „Kad pijem ne vozim“ kroz koji, već 15 godina, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ukazujemo na odgovorno konzumiranje alkohola.

Ovo je samo dio društveno odgovornog angažovanja Pivare „Trebjesa“ u kojem ključni segment čine često upravo naši brojni potrošači. Kada vidite da se svijest mijenja na bolje onda ste ponosni što imate privilegiju da budete zamajac promjena.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

vivo predstavlja Y17s: Za bezbrižne dane sa stilom

Advertiser Serbia25. новембра 2023.

IT kompanija Seavus menja naziv u Kinšift

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Novi dragulj planinskog turizma „Crowne Plaza Kolašin” u Crnoj Gori

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Glovo obeležava Black Friday uz popust i do 65% kod svojih 14 partnerskih prodavnica

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Ekonomičan i udoban „beg“ iz grada

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Nespresso i Fusalp vas vode u čarobni svet praznika

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Samsung Electronics jedan od pet najboljih globalnih brendova četvrtu godinu zaredom

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Zabranjena Toyota reklama zbog „promovisanja ponašanja koje je štetno po okolinu“

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Radnicima prilikom odabira posla najvažnija visina plate

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Poznati finalisti za prestižnu „SAM Godišnju nagradu 2023“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.