Brendovi

NATALIJA ĐORDAN, Trebjesa: „Za Pivaru Trebjesa održivi razvoj je poslovni imperativ“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će ove godine biti održana od 4. do 7. maja na Plitvičkim jezerima u Hrvatskoj, razgovarali smo sa istaknutim panelistima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Nataliji Đordan, Corporate Affairs and Internal Communications Manager, Pivara Trebjesa, Montenegro…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Šta je za vas održivi razvoj? Svi znamo da je održivi razvoj bitan ali zašto je bitan?

– Za Pivaru „Trebjesa“ održivi razvoj je poslovni imperativ, a ujedno i naš putokaz za budućnost. Sve što stvaramo želimo da donese dugoročnu vrijednost kako za kompaniju, tako i za cijelu zajednicu kojoj pripadamo. Na našem održivom razvoju radimo posvećeno kako bismo uvijek bili korak bliže onome što vidimo kao realnu budućnost, a to je poslovanje i razvoj koji se temelje na održivosti i zajednica koja razumije važnost svog djelovanja i doprinosa.

Kako vaša kompanija odgovara na zahteve održivog razvoja? Održivi razvoj ima više dimenzija, na koje dimenzije vi u vašoj kompaniji stavljate akcenat?

– Održivi razvoj je visoko na listi prioriteta Molson Coors Beverage Company, u okviru koje posluje Pivara „Trebjesa“, a to nas obavezuje na konkretna djelovanja i to na više polja.

Kada govorimo o ekološkom aspektu i “pečatu“ koji ostavljamo u prirodi, primjenom novih tehnologija i opreme napravili smo značajno smanjenje emisije CO2 i uštede u potrošnji vode i energije. Posebno bih istakla da smo 2016. godine izgradili sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je dugoročno rješije pitanje otpadnih voda pivare „Trebjesa“ . Uspjeli smo da smanjimo potrošnju vode pa nam je danas za proizvodnju jednog litra piva potrebno 4,5 litara vode, a do prije 10 godina bilo je potrebno šest. U periodu od šest godina, smanjili smo emisiju CO2 za čak 26%. Uprkos svim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava kada je u pitanju sistem upravljanja otpadom, naša kompanija uspijeva da reciklira oko 50% otpada koji dolazi iz proizvodnje.

Pored toga, godinama promovišemo odgovorno konzumiranje alkohola, a podržavamo i razvoj zajednice u kojoj poslujemo.

Bitnu ulogu imaju i naši zaposleni koji, kao najbolji ambasadori, kroz različite humanitarne i „zelene“ akcije daju svoj doprinos i tako pokazuju da vjeruju u kompanijske vrijednosti. Kao našu veliku vrijednost izdvajamo upravo radno okruženje, zbog čega smo prva crnogorska kompanija koja je zavrijedila prestižan Family Friendly sertifikat. Ponosni smo i na dvostruko Top Employer priznanje čime je Pivara „Trebjesa“ globalno priznata po svojoj izvrsnosti u praksi sa zaposlenima. Uvjereni smo da samo ovakav sveobuhvatni pristup, u kojem zajedno stvaramo okruženje za rast zaposlenih i razvoj zajednice, može da nas dovede do trajnih i suštinskih promjena.

Da li vaša kompanija ima plan za poslovanje koji je u skladu sa idejom održivog razvoja, pri čemu se taj plan odnosi na vremenski period od 5 godina i više?

– Održivi pristup traži strateško djelovanje i vrijeme kako bi ulaganja dala mjerljive rezultate. Kompanija Molson Coors, čiji smo dio, ima jasnu strategiju i ciljeve održivosti do 2025. godine čijem ostvarenju težimo svi u grupaciji.

Važno nam je da i u narednim godinama što racionalnije trošimo prirodne resurse. Kao poseban izazov vidimo pitanje otpada i uticaja naše industrije na životnu sredinu. Važno nam je da, kao lideri u biznis zajednici, dodatno pokrenemo rješavanje ovog pitanja, pa smo, zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore bili jedni od inicijatora kreiranja prve Studije o ambalažnom otpadu u Crnoj Gori.

Zadovoljstvo nam je što se održivi pristup naše kompanije i vrijednosti koje donosi prepoznaje, a to potvrđuje i prošlogodišnja prestižna nagrada Privredne komore Crne Gore za društvenu odgovornost. I u narednom periodu daćemo svoj važan i konkretan doprinos na različitim poljima održivosti.

Koji su, po vama, glavni problemi održivog razvoja današnjice?

– Najveći izazov vidimo u našim nastojanjima da važne teme održivog razvoja pretvorimo u nešto što će svim akterima društva privući pažnju i biti razlog da se pridruže i daju svoj doprinos. To nije uvijek lak zadatak jer je potrebno razumjeti ambijent u kojem djelujemo, aktuelne društvene prilike, interesovanja i potrebe građana. Trudimo se, da kroz saradnju sa našim potrošačima, biznis partnerima, civilnim sektorom i institucijama sistema, pažljivo osluškujemo i uvažimo njihove potrebe i stavove kako bismo zajedno došli do najboljih rješenja i trajnih vrijednosti za današnje, ali i generacije koje dolaze.

Dobra kompanija koja primenjuje principe održivog razvoja želi da utiče i na potrošače, ne samo svoje nego i generalno gledano…Koji savet biste dali potrošačima, kako bi sa njima bili u partnerskom odnosu u procesu održivog razvoja?

– Potpuno svjesni snage i važnosti brenda kao što je Nikšićko, u svakom trenutku, na autentičan i prijemčiv način, pokrećemo naše potrošače da baš oni, u svojim mikro zajednicima, pokrenu promjenu. Sa njima smo izgradili partnerski odnos i to kroz projekte koji traju godinama – poput Rock&Recycle koji se organizuje već deceniju na velikim muzičkim festivalima i u okviru kojeg smo, zajedno sa posjetiocima, sakupili preko 200.000 plastičnih čaša koje smo poslali na reciklažu.

Ponosni smo i na eko platformu Nikšićko Green, akcije pošumljavanja, kao i na projekat „Kad pijem ne vozim“ kroz koji, već 15 godina, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ukazujemo na odgovorno konzumiranje alkohola.

Ovo je samo dio društveno odgovornog angažovanja Pivare „Trebjesa“ u kojem ključni segment čine često upravo naši brojni potrošači. Kada vidite da se svijest mijenja na bolje onda ste ponosni što imate privilegiju da budete zamajac promjena.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung 15. godinu zaredom vodeći na globalnom tržištu sistema digitalnog oglašavanja

Advertiser Serbia11. април 2024.

Samsung Electronics već 18 uzastopih godina na vrhu globalnog tržišta televizora

Advertiser Serbia10. април 2024.

Pet pravila za uspešno ulaganje u investiciono zlato

Advertiser Serbia10. април 2024.

S kojom slavnom osobom biste voleli da popijete jutarnju kafu?

Advertiser Serbia9. април 2024.

Neophodno, inovativno, skladno: Novi identitet dizajna Samsung Electronics u 2030. godini

Advertiser Serbia9. април 2024.

Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Advertiser Serbia8. април 2024.

Otvoren 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona dinara za najbolje projekte iz organske poljoprivrede

Advertiser Serbia8. април 2024.

Galaxy AI je stigao – upoznajte naš svet uz fenomenalan poklon paket

Advertiser Serbia5. април 2024.

Samsung Electronics predstavlja novu liniju mašina za pranje veša sa visokom energetskom efikasnošću i naprednim funkcijama veštačke inteligencije

Advertiser Serbia4. април 2024.

Favoriti nastavljaju dalje u Ligi šampiona

Advertiser Serbia4. април 2024.

Kampanja „Priče iz Rominga“ osvojila Disrupt nagradu

Advertiser Serbia3. април 2024.

Samsung predstavlja najnovije kućne aparate sa unapređenom konektivnošću i AI mogućnostima na globalnom događaju „BESPOKE AI“

Advertiser Serbia3. април 2024.

Otvoren 13. konkurs za Sakura stipendije

Advertiser Serbia2. април 2024.

Univerexport od sad dostupan na Glovo aplikaciji, sa brzom isporukom preko 5000 proizvoda u 10 gradova

Advertiser Serbia1. април 2024.

Konačno je stigla kamera pametnog telefona sa kojom se ne propušta ni jedan jedini trenutak

Advertiser Serbia29. март 2024.