Analize

Nastavak velikog istraživanja IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja poraslo za izvrsnih 21 %!

Rezultati IAB Croatia studije Online Media AdEx pokazuju da se ukupna vrednost investicija u online oglašavanje u Hrvatskoj tokom 2022 procenjuje na 110.000.000 evra, a na osnovu prikupljenih podataka prognozira se nastavak rasta od čak 12 % u 2023. godini.

 

Nakon što je IAB Croatia, zajednica vodećih digitalnih stručnjaka u Hrvatskoj, prošle godine predstavio prvu hrvatsku procenu investicije u online oglašavanje, IAB-ov Online Media Advertising Expenditure (AdEx), dugo iščekivanu procenu struke, opsežno istraživanje je nastavljeno s globalno proverenim metodama i stručnjacima. Time je hrvatsko tržište drugu godinu dobilo vredne podatke na osnovu istraživanja profesionalne i nezavisne organizacije kojoj je u fokusu razvoj digitalnog i interaktivnog marketinga, a okuplja ključne aktere na tržištu prateći globalnu metodologiju.

Na tržištu koje je jako dinamično i prepuno izazova, kao komunikatori ne možemo sebi dopustiti neupućenost – moramo znati gde su nam korisnici. Uvidi IAB Croatia Online Media AdEx-a stoga su jako dragoceni, a u IAB-ovom razgovoru na Danima komunikacija imaćemo priliku zajedno sve detaljno da prokomentarišemo“,  poručila je Rajna Cuculić (GroupM), članica Uprave HURA-e i IAB-a Croatia.

ONLINE OGLAŠAVANJE NASTAVLJA RAST

Hrvatsko tržište online media oglašavanja prema istraživanju IAB Online Media AdEx kontinuirano raste, u skladu s globalnim trendovima. U 2022. godini njegova se vrednost procenjuje na više od 110 miliona evra, što, uprkos ranijim optimističnim prognozama, premašuje sva očekivanja te predstavlja porast od 21 % u odnosu na 2021. godinu! Za 2023. godinu procenjen je rast od 12 %, čime hrvatski online sektor, kao važan učesnik na evropskoj karti, zauzima sve važniju poziciju.

„Mnogi su faktori u 2022. godini pozitivno uticali na dalji rast digitalnog oglašavanja u Hrvatskoj. Zahvaljujući prošlogodišnjem istraživanju IAB-a Croatia povećala se svesnost javnosti o ulaganjima u online oglašavanje u Hrvatskoj. Dodatan optimizam stvorio se dobrom turističkom sezonom i povećanom potrošnjom u drugoj polovini godine, uključujući i Svetsko fudbalsko prvenstvo. Međutim, novi izazovi očekuju se tokom cele 2023. godine, primarno pod pritiskom inflacije i ostalih ekonomskih kretanja. Kvalitetno i strateški pametno ulaganje u oglašavanje sada je važnije nego ikada“, izjavio je Vjekoslav Srednoselec (dentsu Croatia), član radne grupe za IAB Croatia Online Media AdEx.

DISPLAY OGLAŠAVANJE I DALJE DOMINANTNO

Najveći udeo u ukupnom iznosu, kao i prošle godine, u 2022. godini ostvaruje display oglašavanje (statični, animirani i video formati) s 41 %, nakon čega s 30 % sledi oglašavanje na društvenim mrežama, a potom oglašavanje na pretraživačima sa 20 % udela u ukupnoj investiciji. Procenjuje se da će ti kanali nastaviti da dominiraju i u 2023. godini, a očekuje se i značajan porast ulaganja u influensere u 2023. – od čak 63 % u odnosu na 2022. godinu, dok se povećanje ulaganja u sadržajni marketing procenjuje na takođe visokih 41 % u odnosu na 2022.

OČEKIVANO, KORISNICI SU SVE VIŠE NA MOBILNIM UREĐAJIMA

Više od trećine ulaganja u display odnosi se na video formate, a čak 60 % display oglašavanja zakupljuje se programatski, što je porast u odnosu na prošlogodišnjih 55 %. U skladu s prošlogodišnjim predviđanjima, oglašavanje na mobilnim uređajima nastavlja rast te u 2022. čini visokih 76 % display oglašavanja. Većina video oglašavanja odvija se na mobilnim uređajima (83 %), dok se 17 % video oglašavanja prikazuje korisnicima desktop uređaja.

FACEBOOK I INSTAGRAM PREDVODE

U oglašavanju na društvenim mrežama postojana je dominacija kompanije Meta Inc: Facebook je s ranijih 54 % porastao na 58,6 % u 2022. godini, dok Instagram drži 37,5 %. Ostale mreže, među kojima su najzastupljeniji LinkedIn (1,5 %) i Snapchat (1,2 %), sve zajedno čine manje od 4 % udela u oglašavanju na društvenim mrežama. Globalne platforme u vodstvu su i kada je reč o video oglašavanju: 58 % ulaganja odlazi na YouTube, a dodatnih 25 % na Facebook.

Social je u značajnijem porastu, iako se činilo da neće tako da raste, odnosno da će rast biti usporeniji. Platforme su počele da se sve više prilagođavaju novonastalim uslovima, prvenstveno cookieless-u i usmeravanju na first party datu, gde se kroz drugačiji pristup i prikupljanje podataka bolje optimizuju, što rezultira generisanjem boljih rezultata oglašivača te samim time većom potrošnjom“, prokomentarisao je Boris Zatezalo (Httpool).

Kategorija Classifieds – koja se odnosi na objave individualnih oglasa korisnika, a koja jeste deo IAB standarda – nije prikazana u ovom izveštaju ali obuhvaćena je istraživanjem po kojem se vrednost kategorije u 2022. godini procenjuje na dodatnih 16 miliona evra, što je porast u odnosu na ranijih 15 miliona.

Dunja Ivana Ballon, direktorica IAB-a Croatia i HURA-e, naglasila je: „IAB-ova Online Media AdEx godišnja studija predstavlja globalni standard industrije i benchmark je za procenu stanja struke u celom svetu. IAB-ovi članovi u Hrvatskoj i radna grupa IAB-ovih stručnjaka ponovo su odradili sjajan posao, a gledajući dobijene rezultate i složnost naših stručnjaka oko predviđanja za 2023., jasan je zaključak – budućnost je digitalna.“

METODOLOGIJA

Radna grupa je na osnovu procena neto oglašavanja po pojedinim segmentima online oglašavanja koje su dostavile članice IAB-a Croatia s naglaskom na one s najboljim uvidom u lokalno tržište, javno dostupnih izvora podataka i ekspertize članova radne grupe definisala IAB Online Media AdEx, procenu neto iznosa ukupnog volumena i strukture online oglašavanja u Hrvatskoj za 2022. godinu te očekivanja za 2023. godinu. Višemesečni projekat dodatno je osnažila agencija za istraživanje tržišta Ipsos, koja je kao nepristrani partner radila na sintezi i analizi prikupljenih podataka.

„Neupitno je kako su potrebe za što boljim i kvalitetnijim razumevanjem prostora online oglašivačkog tržišta sve intenzivnije i zahtevaju uključivanje što je moguće šireg spektra delatnika.Samo zajedničkim iskustvom, ekspertizom i razmenom informacijama može se pružiti slika našeg online oglašivačkog tržišta koju ćemo svi posmatrati kao relevantnu, ali i na osnovu nje govoriti o budućnosti koja će – iako sasvim sigurno digitalna – biti i vrlo dinamična te nepredvidiva“ , rekao je Matej Sever (Ipsos), i dodao: „Nepotrebno je dodatno naglašavati izazovnost i sofisticiranost online oglašavanja koje svojim specifičnostima ne dozvoljava istraživačkim metodama pružanje jednostavnih i vrlo preciznih odgovora. Baš zato, drago nam je što smo kao Ipsos i ove godine mogli učestvovati u tako izazovnom projektu.“

U ŠTA ULAGATI? SAZNAJTE NA DANIMA KOMUNIKACIJA

IAB Online Media AdEx kao predstavništvo IAB-a Croatia potpisuje radna grupa koju već provereno čine stručnjaci čije su nivoi perspektive i ekspertiza doprineli kvalitetnoj izradi prvog, a sada i drugog hrvatskog IAB Online AdExa: Vjekoslav Srednoselec (dentsu Croatia), Marijan Mihić (Advans Adria), Saša Milinović (Omnicom Media Group), Boris Zatezalo (Httpool) i Matej Sever (Ipsos). Uz Rajnu Cuculić (GroupM), članicu Uprave HURA-e i IAB-a Croatia, na Danima komunikacija će raspravljati o rezultatima istraživanja te odgovoriti na važna pitanja na panelu naziva IAB Croatia Predictions & Online AdEx: Digital Media in 2023 – Change and Opportunities.

Pristup celovitim podacima IAB Online Media AdExa imaju isključivo članovi IAB-a Croatia, a više o ostalim prednostima članstva te aktivnostima IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia kolektivni je predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj. Delovanjem unutar Hrvatske udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), povezuje najvažnije aktere angažovane u rastu interaktivnog marketinga i insistira na najvišem standardu, a hrvatsko je tržište ovom akvizicijom postalo bogatije za brojne materijale, specijalizovane edukacije, nagrade, istraživanja, analize i network koji će ekskluzivno biti dostupni kroz IAB Croatia.
Više informacija pronađite na www.iab-croatia.com te na Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

RNIDS: Istraživanje web prodavnica – Da li razmišljate kao Bezos?

Advertiser Serbia7. септембра 2023.

Do 2030. globalno AI tržište vredeće 1,8 biliona dolara

Advertiser Serbia28. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. avgusta 2023

Advertiser Serbia24. августа 2023.

Čak 46% domaćinstava u Evropi ima ljubimca: Statistika otkriva porast broja vlasnika četvoronožnih prijatelja

Advertiser Serbia22. августа 2023.

Gledanost televizije u julu 2023

Advertiser Serbia21. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. avgusta 2023

Advertiser Serbia16. августа 2023.

Svake sekunde se aktiviraju tri nove veb stranice na internetu – ove su najposećenije

Advertiser Serbia8. августа 2023.

Atlantic Grupa: Snažan rast prodaje u svim područjima i na svim tržištima

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Deficit zanatlija, a njihove plate idu i do 350.000 dinara

Advertiser Serbia20. јула 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 10. do 16. jula 2023

Advertiser Serbia18. јула 2023.

Glovo slavi Svetski dan kebaba – Srbi duplirali broj porudžbina prošle godine!

Advertiser Serbia14. јула 2023.

Više žena nego muškaraca koristi digitalne uređaje na poslu

Advertiser Serbia28. јуна 2023.

Svetski dan sušija u našoj zemlji – Glovo otkriva da je u Srbiji prošle godine naručeno duplo više sušija

Advertiser Serbia16. јуна 2023.