e-poslovanje

Na eBay-u se prodaju lični dokumenti građana iz BiH

e-poslovanje

Na svetskom kupoprodajnom servisu eBay pojavili su se lični dokumenti građana BiH. Većina njih je sa nedavno isteklim rokom, a lični podaci i fotografije vlasnika su javno dostupni

 

Reč je o prodavcu iz BiH, a među dokumentima se nalaze i pasoši beba. Među njima ima i dokumenata koji su aktivni i onih koji su već prodati.

Ove prodaje ne možete videti ako ste na eBay-u prijavljeni kao kupac iz BiH jer je zaštićeno da vidi bilo ko iz te države. Podaci su dakle dostupni samo ukoliko se pretražuju van granica BiH.

Kako saznaje portal klix.ba, među artiklima na prodaju je i lična karta osobe koja je nedavno na Facebook-u objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima. U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara zavisno od toga koliko se dokumenata prodaje.

Tim povodom kontaktirana je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) gde je rečeno da se sa ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali te da nije jasno zbog čega neko želi na ovakav način da kompromituje drugu osobu s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

Inače je poznata praksa da onaj ko izgubi dokument kao što je to i lična karta on se istog trenutka poništava i nije za upotrebu, a u službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen nakon čega sledi izrada novog. Takođe, IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine„, kazao je za Klix.ba Arif Nanić direktor IDDEEA-e.

Kako dalje navodi, bh. pasoš je nemoguće falsifikovati jer važi za jedan od najsigurnijih u Evropi s obzirom na biometriju i zaštitne elemente koje ima.

Uvek ima falsifikatora navedenih dokumenata, ali mi nije jasno zbog čega bi to neko radio. Teško ih je falsifikovati jer jedino u BiH ne postoji skladište dokumenata u smislu da naručujemo po milion pasoša i ličnih karti i da ih mi na osnovu zahteva građana personalizujemo i izdamo. Samo kod nas na području cele Evrope postoji sistem da kada nam građani podnesu zahtev onda počinjemo proceduru izrade dokumenta. Nema dokumenata u skladištu da ih neko može otuđiti„, pojasnio je.

S druge strane, kako je naveo, sasvim je druga priča činjenica da su ti dokumenti dospeli u online prodaju te smatra da ne vidi nikakvu svrhu za tim osim što su time zloupotrijebljeni lični podaci građana.

Postoje različiti profili ličnosti i to je svima poznato, ali ne vidim nijedan valjan razlog zbog čega bi neko prodao nečiji pasoš ili ličnu kartu. Postoji i mogućnost da je neko pronašao nečiji dokument pa ga na taj način oglasio i prodaje ga da bi zaradio od vlasnika, ali objavljivati na ovoj stranici za prodaju i pogotovo ako je to poništen dokument onda nema svrhe za tim. U ove protekle četiri godine koliko sam direktor IDDEEA-e nisu se dešavale ovakve situacije, a za takve slučajeve je inače nadležan MUP koji ga je izdao, sprovodi istragu ukoliko je došlo do nekog falsifikovanja, a u izdavanju dokumenata u BiH učestvuju MUP, IDDEEA i kompanija koja izrađuje dokument„, naglasio je.

Nanić je istakao da su prodaja i falsifikovanje ličnih dokumenata krivično delo.

Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u gde su i izdati ovi dokumenti kako bi se sprovela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te krivične radnje i na kraju sankcionisali„, poručio je na kraju Nanić.

 

Izvor: klix.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u e-poslovanje

Mišković: Delta investira 100 miliona evra u onlajn trgovinu

Advertiser Serbia4. februara 2021.

Jeff Bezos odlazi sa čela Amazona

Advertiser Serbia3. februara 2021.

Delta pokreće Ananas, regionalnu platformu za online trgovinu

Advertiser Serbia28. januara 2021.

Kina ostaje najveće tržište onlajn maloprodaje na svetu

Advertiser Serbia20. januara 2021.

Amazon optužen da krši antitrustovski zakon i tako održava visoke cene e-knjiga

Advertiser Serbia19. januara 2021.

EK uvodi red u digitalni svet, predlaže velike promene

Advertiser Serbia16. decembra 2020.

Alibaba imenovala predstavnika za Srbiju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Advertiser Serbia8. decembra 2020.

MasterIndex: Broj ljudi koji u Srbiji plaća onlajn povećan za 15 odsto od početka pandemije

Advertiser Serbia8. decembra 2020.

Sjajna ponuda samo za SBB korisnike – Shoppster Smart Connect

Advertiser Serbia4. decembra 2020.

Shoppster.com pokrenuo program lojalnosti

Advertiser Serbia4. decembra 2020.

Amazon: Promet malih trgovaca za šoping vikend znatno veći nego 2019

Advertiser Serbia2. decembra 2020.

Amerikanci na Black Friday online potrošili 21% više nego prošle godine

Advertiser Serbia30. novembra 2020.

Hrvatska pošta partner i za Amazonovu dostavu u širem regionu?

Advertiser Serbia27. novembra 2020.

Amazon stigao u Hrvatsku

Advertiser Serbia24. novembra 2020.

Prevare u digitalnom plaćanju porasle tokom pandemije

Advertiser Serbia18. novembra 2020.