Vesti

Može li ekonomska kriza da pruži novi podsticaj za regionalnu saradnju

Vesti

BRISEL – Dijalog, saradnja i primena inovativnih rešenja na osnovu standarda EU su glavni stubovi uspešne budućnosti članica CEFTA sporazuma.

 

Na putu povezivanja pojedinačnih tržišta u zajedničko regionalno tržište koje će ekonomski rasti, članice CEFTA sporazuma imaju partnere i plan razvoja, ali moraju što pre da potvrde svoju posećenost ovom cilju, zaključeno je u Briselu.

Konferencija CEFTA Week 2022 u petak je okupila regionalne aktere i partnere na događaju pod nazivom „CEFTA: Korak napred ka jedinstvenom EU tržištu„. Bila je to prilika da se rezimira ono što je postignuto, ali i da se utvrde pravci budućeg zajedničkog delovanja u 2023. godini, kada Crna Gora od Moldavije preuzima predsedavanje CEFTA sporazumom.

Svi znamo da je regionalna saradnja ključni element EU integracija i, iako smo geografski podeljeni po različitim regionima, svi težimo zajedničkom cilju veće ekonomske integracije. Stoga, s obzirom da je Republika Moldavija nedavno dobila status EU kandidata, kao i većina CEFTA zemalja, tema diskusija ovogodišnje konferencije je više nego dobrodošla i u skladu sa zajedničkim ciljem svih nas: ‘CEFTA: Korak napred ka jedinstvenom EU tržištu“, izjavio je Dumitru Alaiba, ministar ekonomije Republike Moldavije.

Emir Đikić, direktor CEFTA sekretarijata istakao je da je ova godina donela nove izazove, a posledice ekonomske i socijalne krize su dodatno naglasile potrebu za sistemski regulisanim tržištem koje će biti osnova napretka i ekonomskog oporavka celog CEFTA tržišta.

Na marginama konferencije su uprave carina Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore potpisale Memorandume o razumevanju, čime se dodatno proširuju Zeleni koridori sa Evropskom unijom. Zajedno sa već potpisanim sa Grčkom i Italijom u julu i septembru ove godine, inicijativa je otišla korak dalje stvaranjem osnove za podsticanje trgovine i smanjenje nelegalne trgovine sa EU. Preciznije rečeno, očekuje se da širenje CEFTA-TCT Zelenih koridora sa Grčkom i uspostavljanje Plavih traka sa Italijom, uz podršku RCC-a i Evropske komisije, dovede to jednostavnijih carinskih procedura i boljih veza carinskih uprava članica CEFTA sporazuma i EU. Na taj način će kompanije, čiji kamioni prolaze procedure na graničnim prelazima, imati direktnu korist koja donosi uštedu i bolju kontrolu rada, uz smanjenje gužvi.

Četiri bitne odluke čekaju da ih usvoji Zajednički komitet: Odluka o podsticanju elektronske trgovine, Odluka o uslugama dostavljanja pošiljki među članicama, Odluka o otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i Odluka o priznavanju AEOS programa. Sve one stimulišu poslovanje u skladu sa principima EU i podstiču investicije. I tu nije kraj spiska. CEFTA je blizu zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma za ispunjavanje obaveza koje su lideri zapadnog Balkana preuzeli 2020. godine – priznavanje sertifikata, dozvola i licenci za inženjere, turističke agencije, proizvođače i trgovce medom.

Ovim nizom odluka CEFTA nastavlja da se pozicionira kao temelj ekonomske integracije regiona. Postoji plan razvoja, kao i načini za prevazilaženje izazova i pronalaženje rešenja koja će važiti na celom tržištu CEFTA kroz postepeno usaglašavanje sa zakonodavstvom i politikom EU, što potvrđuje podatak da je regionalna trgovina u CEFTA regionu uvećana za 74% do 127%, kao i da je trgovina robom i uslugama liberalizovana i da se dodatno unapređuje, u skladu sa politikom EU. Kako što je izvestio RCC Balkan Business Barometer, samo 22% kompanija u regionu misli da se ekonomska situacija u 2022. godini popravila, dok 60% njih kaže da su imale koristi od CEFTA sporazuma. Poverenje koje nam kompanije poklanjaju u rešavanju posledica ekonomske krize i stvaranju novih trgovinskih prilika bi trebalo da nam bude ključni podsticaj za ispunjenje obećanja koje smo dali na Samitu u Sofiji 2020. godine i na Samitu u Tirani ove nedelje“, dodao je Đikić.

Državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Armend Milla je istakao da će Crna Gora uložiti dodatne napore tokom svog predsedavanja u cilju unapređenja i jačanja regionalne trgovinske saradnje između članica CEFTA sporazuma i poboljšanja dobrosusedskih odnosa.

S obzirom na to da Zajednički komitet nije postigao saglasnost u vezi sa usvajanjem pomenutih odluka, Crna Gora je, kao budući kopredsedavajući CEFTA sporazuma u 2023, pozvao sve članice CEFTA da ulože dodatne napore i kroz konstruktivan dijalog pokušaju da postignu saglasnost i usvoje pomenute odluke“, rekao je Milla.

Oliver Varhelji, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje, rekao je u video poruci da je EU uz region i da ga podržava u ekonomskim i investicionim planovima.

Od suštinskog je značaja da se nastavi sa unapređivanjem saradnje u okviru CEFTA sporazuma. Kako se troškovi smanjuju, učinićemo vaša tržišta privlačnijim za investitore koji donose ulaganja i radna mesta. Uspeh nije moguć bez posvećenosti članica CEFTA sporazuma na tehničkom i političkom nivou. Suština regionalne ekonomske integracije leži u prevazilaženju političkih prepreka u cilju podsticanja ekonomskih prilika. Komisija je spremna da nastavi sa obezbeđivanjem neophodne finansijske i tehničke podrške vašem radu. Primenom Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, rad u okviru CEFTA sporazuma otvara mogućnost velikih prednosti u različitim sektorima – od sporazuma o geoblokiranju do proširivanja poljoprivredne trgovine kroz uzajamno priznavanje veterinarskih sertifikata. Za potrošače i proizvođače je ključno što otvaranje tržišta postaje stvarnost“, rekao je Varhelji.

U okviru konferencije su organizovana tri panela posvećena trgovini robom, elektronskoj trgovini i mogućnostima predsedavanja u 2023. godini.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Vesti

18 godina kampanje „Kad pijem ne vozim“

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Lažne ulaznice, jeftini strimovi i novčići Harija Kejna: Kaspersky otkriva povećanu aktivnost prevaranata tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2024

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Realizovana najveća investicija u regionu jugoistočne Evrope u industriji prodaje ulaznica

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Razigrani Grm od recikliranog stakla u Botaničkoj bašti PMF-a u Zagrebu ističe cirkularnu ekonomiju tokom 12. dana društvene odgovornosti „Responsib’All Day“ Grupe Pernod Ricard

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

USAID i Impact Hub podržavaju ekonomsko osnaživanje žena i njihovu veću ulogu u privredi

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Edukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od dipfejk prevara

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 10. do 16. juna 2024

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.