Festivali

MOJCA BRIŠČIK, Predsednica GOLDEN DRUM-a: „Predstojeći Golden Drum će na binu doneti kreativnost a Weekend Media Festival komunikaciju“

Festivali

U susret Golden Drum festivalu, koji će uskoro biti održan u okviru Weekend Media Festivala u Rovinju, razgovarali smo sa Mojcom Briščik, predsednicom Golden Drum-a o svim bitnim aspektima ovogodišnjeg izdanja ovog renemoranog festivalskog događaja u oblasti tržišnih komunikacija…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik Advertiser Serbia

 

Draga Mojca, recite nam na samom početku, zašto je Golden Drum festival ove godine preseljen u Rovinj?

Slovenačka oglašivačka komora je pre nekoliko godina dobila poziv od organizatora WMF-a za saradnju u bliskoj budućnosti. Tada nije bilo reči o saradnji na konkretnim projektima, ali pošto se situacija na međunarodnim tržištima promenila i prognoze oporavka ekonomija su donekle negativne, posebno u zemljama koje pokriva Golden Drum festival, odbor komore je odlučio da prihvati poziv naših hrvatskih kolega.

Ove godine svi posetioci Weekend Media Festivala imaće privilegiju da prisustvuju (u petak 23. septembra) predavanjima Golden Drum-a, po prvi put pogledaju pobedničke kreativne kampanje i zajedno saznamo koja će agencija osvojiti prestižnu titulu “Adriatic agencija godine” na dodeli nagrada Golden Drum. Nepotrebno je reći da se radujemo što ćemo vas sve sresti u Rovinju!

Možete li nam reći nešto više o broju i kvalitetu radova koji će se takmičiti za neku od nagrada festivala.

– Za nagrade ove godine takmičiće se skoro 1.000 radova! Izuzetno smo oduševljeni što je prijavljen tako veliki broj radova, jer moramo imati u vidu činjenicu da smo ove godine zabranili prijavu radova iz Belorusije i Rusije, a upravo Rusija je bila najveći učesnik u poslednjih nekoliko godina.

Istovremeno, treba da dodam da nas raduje i veliki odziv iz Ukrajine, jer smo omogućili svim aplikantima da prijave radove bez naknada. Osim Ukrajine, najveći aplikanti za ovogodišnje Golden Drum nagrada su Poljska, Slovačka i Mađarska.

Dozvolite mi da napomenem i da će se 24 različite agencije iz 5 balkanskih zemalja takmičiti za nagradu „Adriatic agencija godine„, specijalnu nagradu koja se dodeljuje na osnovu bodovnog sistema Festivala za najuspešnije prijave iz sledećih zemalja Jadranskog regiona: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija. Na osnovu prikupljenih bodova u svim takmičarskim sekcijama i posebnim grupama. Najviše prijava ove godine dolazi iz Hrvatske, a zatim iz Srbije.

Kakva je bila nacionalna struktura prijavljenih radova? U Evropi i svetu se događaju značajne promene u međunarodnim odnosima i svetskoj privredi…Radovi iz Rusije nisu prihvaćeni od strane Golden Drum-a. Da li je to bila samostalna odluka festivala ili je bila zasnovana na prilagođavanju nekoj od odluka iz EU?

– Odluka o zabrani prijave radova iz Rusije bila je isključivo u našim rukama (u rukama Slovenačke oglašivačke komore). Moram da kažem da većina događaja koji organizuju dodelu nagrada, kao i Svetska federacija oglašivača i Evropsko udruženje komunikacijskih agencija, dele isti pogled na situaciju. Naša odluka je naravno bila namerna/promišljena, jer nismo mogli da zanemarimo sve ljude koji danas stradaju zbog rata i treba da im damo podršku. S druge strane, takođe smo svesni da su mnoge kolege iz industrije koje dolaze iz Belorusije i Rusije protiv rata i protiv odluka sopstvenih vlada, i u tom pogledu imaju i našu podršku. Mnogo smo razgovarali sa agencijama i udruženjima na koje je naša odluka uticala jer smo želeli da budemo sigurni da razumeju naše gledište.

Slovenačka oglašivačka komora je neprofitna organizacija koja je osnovala festival Golden Drum sa ciljem povezivanja reklamnih zajednica Nove Evrope.

Dakle, Golden Drum je uvek bio glasnik/promoter dijaloga i slobode govora.

Hoćete li imati neke novine na ovogodišnjem izdanju festivala kada je takmičarski deo u pitanju?

– Golden Drum Festival uvodi dve nove specijalne nagrade na postojeću listu nagrada: „Nagrada za produkcijsku agenciju godine“ dodeljuje se najboljoj produkcijskoj kući koja je pokazala izuzetan pre- ili postprodukcijski rad za kampanje koje su prijavljene na konkurs. Nagrada će biti uručena producentskoj kući koja sakupi najviše bodova u festivalskoj konkurenciji. „Nagrada za digitalnu agenciju godine“ slavi najbolju digitalnu agenciju koja pokazuje izuzetnu kreativnost u digitalu. Nagrada će biti uručena digitalnoj agenciji koja sakupi najviše bodova u festivalskoj konkurenciji. Bodovi za nove nagrade će se dodeljivati na osnovu onlajn obrasca za prijavu, gde su producentska kuća i digitalna agencija prijavljene kao kompanije koje doprinose (u poljima „PRODUKCIJSKA KOMPANIJA“ i „DIGITALNA AGENCIJA˝). To je odgovornost aplikanata da prijave produkcijske kuće i digitalne agencije sa kojima su sarađivali.

Grupa C. Engagement (Omni-Channel Drum) je poboljšana novim opisom grupe i novom kategorijom: Kreativna upotreba tehnologije, koja slavi kreativnu i inovativnu upotrebu tehnologije ka boljem korisničkom iskustvu i povećanom angažovanju potrošača. Pokazatelji tržišnih rezultata će sada takođe dobiti više pažnje u ocenjivanju radova u okviru Engagement grupe, tako da bi učesnici trebali da obezbede merljive podatke o rezultatima.

Bitan deo festivala su i predavanja govornika…Možete li nam reći nešto više o tom segmentu?

– S ponosom najavljujemo sjajne profesionalce iz celog sveta koji će nam se pridružiti u petak, 23. septembra u Rovinju. Program Golden Drum Festivala 2022. ugostiće Kavitu Patel, Glavnu savetnicu WARC EMEA koja će secirati Anatomiju Efektivnosti, zatim Fabio Seidl, direktora za globalni kreativni razvoj u Meta USA koji će govoriti na temu Pojednostavljivanje budućnosti sa novom perspektivom kreativnosti koja nas može dovesti do boljeg korišćenja tehnologije i inspirativnije i upečatljivije sutrašnjice. Ghada Wali, osnivačica i kreativna direktorica Wali’s Studio, pionir grafičkog dizajna u Egiptu, o tome Kako grafički dizajn utiče na mentalno stanje, povlači emocionalne konce i donosi promene. Jeannette Liendo, Viša potpredsednica za marketing i komunikacije u Mastercard Europe, predstaviće Potrošača budućnosti, potom, Anna Nowak, Menadžer kreativne tehnologije, Isobar Poljska sa temom Smislene inovacije – snaga za dobro. Maxim Boritko, kreativni direktor i Egor Petrov, suosnivač i kreativni direktor iz Bande, sa temom Brza Kreativnost. Kako je rat iznedrio jednu od najboljih stvari u ukrajinskoj agenciji, zatim Jason Romeyko, Globalni Izvršni Kreativni direktor & Managing Partner Serviceplan International. Sebastian Stepak, CEO MSL CEE i Jorg Riommi, CEO Publicis Groupe CEE, o Bezvremenskoj kreativnosti kao i Saulo Rocha, glavni kreativni direktor DAVID Madrida sa temom Prevariti kod.

Pogledajte ceo program Festivala i ne propustite najaktuelnije teme, priče i savete.

Kako vidite budućnost festivala Golden Drum, jer mora se primetiti da je rad festivala u čitavom svetu otežan, pre svega iz epidemioloških razloga…? Da li vidite još neke bitne faktore koji će u budućnosti potencijalno otežati rad vašeg ili bilo kog drugog festivala?

– Svaka godina nam donosi nove izazove. Ako na organizaciju i izvođenje festivala ne utiču ekonomski ili epidemiološki razlozi, onda je to, kao što je slučaj ove godine – rat, koji nije tako daleko od nas. Rat između Rusije i Ukrajine značajno je uticao, ne samo na Golden Drum, već i na manje festivale u njihovoj neposrednoj blizini, a pošto sam u kontaktu i sa organizatorima ovih festivala, mogu iz prve ruke da kažem da kao i mi, oni gledaju na budućnost sa optimizmom, ali na gorko-sladak način.

Dakle, šta god nam budućnost donese, spremni smo da bubnjamo još glasnije. 😉

Kako ocenjujete aktuelnu advertajzing scenu u Evropi i u svetu, mislim da ste veoma dobar sagovornik na tu temu, s obzirom na činjenicu da sarađujete i dolazite u dodir sa ljudima iz oblasti advertajzinga iz svih delova sveta…

– Mislim da bi bilo veoma važno razgovarati ne samo o advertajzing sceni, već više o krizi talenata. S tim se suočavamo širom sveta. Na našem poslednjem sastanku u WFA (Svetska federacija oglašivača) istaknuto je da skoro polovina (48%) svih oglašivača, agencija, ad tech kompanija i vlasnika medija misli da se industrija suočava sa „najgorom krizom ikada“ kada je u pitanju kriza talenata, najviše se to oseća među agencijama – 54%. Šezdeset osam procenata, globalno, kaže da priča o „krizi“ nije preterivanje…ta cifra se penje na 74 odsto u SAD. Pored toga, 77% ispitanika je priznalo da postoji „izvestan“ ili „veliki“ nedostatak talenata u njihovoj organizaciji, dostižući vrhunac sa 85% među agencijama i ad tech kompanijama, i sa 81% u SAD i 93% u APAC-u. Međutim, možda najzabrinjavajući nalaz koji dolazi iz “Media’s Got Talent” je da 67% svih ispitanika (76% u APAC) veruje da se nedostatak talenata pokazuje kao glavni blokator rasta. Poslednja činjenica je prilično zastrašujuća, tako da je naš posao da uložimo više novca, vremena i truda u edukaciju mlađih generacija.
Ovde pogledajte rezultate – wfanet.org/knowledge/guides/2022/medias-got-talent/about.

Pozovite sve zainteresovane da posete ovogodišnje izdanje festivala Golden Drum koji će biti održan u Rovinju.

– Ovogodišnje iskustvo će pomešati dva sveta: Golden Drum Festival će na binu doneti kreativnost i Weekend Media Festival će sa druge druge strane doneti Komunikaciju.

Ne propustite predstojeći Golde Drum, pridružite nam se, učićemo, družiti se i konačno popiti čašu zasluženog vina. Konačno ćemo se ponovo povezati!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Festivali

GOLDEN DRUM 2022: Poznati dobitnici nagrada

Advertiser Serbia24. септембра 2022.

Upoznajte Marinu Maksimović, mladu nadu agencije McCann Beograd

Advertiser Serbia22. септембра 2022.

Počinje jubilarni 15. Weekend Media Festival

Advertiser Serbia22. септембра 2022.

Golden Drum Festival proglasio finaliste

Advertiser Serbia20. септембра 2022.

Otvoren konkurs za «Kampanje Sa Svrhom» 2022

Advertiser Serbia20. септембра 2022.

Još samo nedelju dana do najluđeg Weekenda u godini – znamo ko sve dolazi u Rovinj

Advertiser Serbia15. септембра 2022.

Coca-Cola će podržati nove kategorije nagrada u okviru Golden Drum Festivala

Advertiser Serbia13. септембра 2022.

Na spektakularnoj zabavi predstavljen ovogodišnji program jubilarnog Weekend.15

Advertiser Serbia8. септембра 2022.

Još tri vikenda do jubilarnog Weekenda.15

Advertiser Serbia2. септембра 2022.

Prijave radova za Golden Drum stigle iz 24 zemlje

Advertiser Serbia26. августа 2022.

Air Serbia pripremila promo-kod za posetioce Weekend Media Festivala

Advertiser Serbia23. августа 2022.

Osvojite nagradu od 1.000 evra na Golden Drum Festivalu

Advertiser Serbia22. августа 2022.

Otvorene prijave za Eurobest 2022

Advertiser Serbia19. августа 2022.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2021] HURA: „DK Home presented by A1 Hrvatska“

Advertiser Serbia16. августа 2022.

GOLDEN DRUM: Ponedeljak je poslednji dan za prijavu radova

Advertiser Serbia11. августа 2022.