Mediji

Milija Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju

Mediji

Kablovski operator SBB želi da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonom, izjavio je izvršni direktor te kompanije Milija Zeković.

 

Samo fer tržišni uslovi i zdrava konkurencija mogu da obezbede najkvalitetniju uslugu mobilne telefonije u Srbiji„, rekao je Zeković u intervjuu za Nedeljnik.

On je potvrdio da je kompanija SBB, koja posluje u okviru United Grupe, podnela u februaru ove godine zvaničan zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrenu postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, jer bi, kako je istakao, i novi i postojeći mobilni operatori bili motivisani da ulažu u tržište, od čega bi korist imali građani, privreda i ekonomija Srbije.

Na pitanje da li na tržištu Srbije, gde je 8,26 miliona aktivnih korisnika mobilne telefonije, pored postojeća tri operatora ima prostora za još jednog, Zeković je rekao da građani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poređenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje.

Paradoksalno, u odnosnu na prosečna primanja građana u Srbiji, koja su znatno manja u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, naši građani za mobilne podatke plaćaju mnogo više. Tačno govoreći, od 1,3 do 5,5 puta više plaćamo mobilne podatke nego stanovnik Hrvatske ili Slovenije„, rekao je on.

Dodao je da je interes države da, ukoliko ima zainteresovanosti, poveća broj operatora mobilne telefonije, jer to znači veći prihod od prodaje licenci, a istovremeno nižu cenu za korisnike.

Mi u SBB-u vjerujemo da su liberalizacija tržišta telekomunikacija, slobodna konkurencija i fer tržišni uslovi način da se i korisnicima u Srbiji obezbede niže cene i kvalitetnije usluge mobilne telefonije. Spremni smo da proširimo svoje poslovanje i na mobilnu telefoniju i pružimo im najbolju ponudu„, istakao je Zeković.

Po njegovim rečima, o tome da je tržište mobilnih usluga u Srbiji nekonkurentno, govore i podaci o značajnim razlikama u cenama i količini dostupnih podataka velikih telekomunikacionih operatora koji istovremeno posluju u Srbiji i u drugim zemljama u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li je SBB dobio odgovor od Telenora da mu iznajmi po tržišnim cenama infrastrukturu za mobilnu mrežu, Zeković je rekao da ni posle više od mesec dana nema odgovora.

Osim obraćanja RATEL-u tražili smo i da Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije raspišu aukciju za 5G mrežu koja je bila planirana za mart, ali su pod izgovorom da je ekonomska kriza, da operatori samim tim nemaju interes za uvođenje takve mreže i da nema potrebe građana za takvom mrežom, odustali od aukcije do daljeg„, rekao je Zeković.

On smatra da je odlaganje aukcije bez zakazivanja novog datuma vrlo neobično, posebno u situaciji u kojoj su mnoge države u regionu već započele izgradnju 5G mreže.

Podsetio je da je United Grupa uložila u Srbiji skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona. Grupa ima više od 2.700 zaposlenih u Srbiji i spremna je da uloži 240 miliona evra u infrastrukturu i razvoj u Srbiji u naredne tri godine.

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

ALEKSANDRA MARTINOVIĆ, Telekom Srbija: Telekom Srbija je regionalni lider u produkciji serijskog i filmskog sadržaja

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Ovacije za „MUNJE OPET“ pred beogradskom publikom

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. marta 2023

Advertiser Serbia30. марта 2023.

I ove nedelje predlažemo samo najbolje filmove

Advertiser Serbia28. марта 2023.

SBB: Total TV paketi na velikoj akciji za nove korisnike

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Ne propustite novosti u aprilu na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Francuska zabranila TikTok i Netflix na službenim telefonima

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Da li ste spremni za prolećni filmski maraton?

Advertiser Serbia22. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. marta 2023

Advertiser Serbia21. марта 2023.

Nedelja posvećena svim filmoljupcima

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Nova sezona serije Dug moru: Novi zapleti i velike misterije

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Francuska će kontrolisati rad influensera, izjednačiće ih sa medijima

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Danijela Buzurović se vraća na male ekrane: Nova emisija na TV Nova od 10. marta

Advertiser Serbia8. марта 2023.

Aleksandar odneo titulu i 15.000 evra: „Najveći gubitnik“ dobio pobednika

Advertiser Serbia3. марта 2023.

Survivor počinje u ponedeljak 6. marta

Advertiser Serbia1. марта 2023.