Mediji

Milija Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju

Kablovski operator SBB želi da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonom, izjavio je izvršni direktor te kompanije Milija Zeković.

 

Samo fer tržišni uslovi i zdrava konkurencija mogu da obezbede najkvalitetniju uslugu mobilne telefonije u Srbiji„, rekao je Zeković u intervjuu za Nedeljnik.

On je potvrdio da je kompanija SBB, koja posluje u okviru United Grupe, podnela u februaru ove godine zvaničan zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrenu postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, jer bi, kako je istakao, i novi i postojeći mobilni operatori bili motivisani da ulažu u tržište, od čega bi korist imali građani, privreda i ekonomija Srbije.

Na pitanje da li na tržištu Srbije, gde je 8,26 miliona aktivnih korisnika mobilne telefonije, pored postojeća tri operatora ima prostora za još jednog, Zeković je rekao da građani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poređenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje.

Paradoksalno, u odnosnu na prosečna primanja građana u Srbiji, koja su znatno manja u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, naši građani za mobilne podatke plaćaju mnogo više. Tačno govoreći, od 1,3 do 5,5 puta više plaćamo mobilne podatke nego stanovnik Hrvatske ili Slovenije„, rekao je on.

Dodao je da je interes države da, ukoliko ima zainteresovanosti, poveća broj operatora mobilne telefonije, jer to znači veći prihod od prodaje licenci, a istovremeno nižu cenu za korisnike.

Mi u SBB-u vjerujemo da su liberalizacija tržišta telekomunikacija, slobodna konkurencija i fer tržišni uslovi način da se i korisnicima u Srbiji obezbede niže cene i kvalitetnije usluge mobilne telefonije. Spremni smo da proširimo svoje poslovanje i na mobilnu telefoniju i pružimo im najbolju ponudu„, istakao je Zeković.

Po njegovim rečima, o tome da je tržište mobilnih usluga u Srbiji nekonkurentno, govore i podaci o značajnim razlikama u cenama i količini dostupnih podataka velikih telekomunikacionih operatora koji istovremeno posluju u Srbiji i u drugim zemljama u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li je SBB dobio odgovor od Telenora da mu iznajmi po tržišnim cenama infrastrukturu za mobilnu mrežu, Zeković je rekao da ni posle više od mesec dana nema odgovora.

Osim obraćanja RATEL-u tražili smo i da Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije raspišu aukciju za 5G mrežu koja je bila planirana za mart, ali su pod izgovorom da je ekonomska kriza, da operatori samim tim nemaju interes za uvođenje takve mreže i da nema potrebe građana za takvom mrežom, odustali od aukcije do daljeg„, rekao je Zeković.

On smatra da je odlaganje aukcije bez zakazivanja novog datuma vrlo neobično, posebno u situaciji u kojoj su mnoge države u regionu već započele izgradnju 5G mreže.

Podsetio je da je United Grupa uložila u Srbiji skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona. Grupa ima više od 2.700 zaposlenih u Srbiji i spremna je da uloži 240 miliona evra u infrastrukturu i razvoj u Srbiji u naredne tri godine.

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Sedmični pregled gledanosti televizije od 26. aprila do 2. maja 2021. godine

Advertiser Serbia6. maja 2021.

Najpametniji šoping u maju – popusti uz Connect Shopping Days za SBB korisnike

Advertiser Serbia5. maja 2021.

Sombor je novi GIGA grad

Advertiser Serbia5. maja 2021.

United Media kupila prava prenosa FIBA utakmica

Advertiser Serbia4. maja 2021.

Danas 27 godina od početka rada Novinske agencije Beta

Advertiser Serbia4. maja 2021.

Nove epizode crtanog filma „Štrumpfovi“

Advertiser Serbia3. maja 2021.

Svetski dan slobode medija

Advertiser Serbia3. maja 2021.

SBB obogaćuje programsku ponudu Pickbox TV kanalom

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Ceremoniju dodele Oskara gledalo svega 9,85 miliona ljudi

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Novi dečiji TV kanal – IDJKids samo za SBB korisnike

Advertiser Serbia28. aprila 2021.

United Grupa predstavila novu kompaniju za veleprodaju telekomunikacionih usluga – UGI Wholesale

Advertiser Serbia28. aprila 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u martu 2021. godine

Advertiser Serbia25. aprila 2021.

Saopštenje United Grupe: Komisija odobrila plan za slamanje SBB-a i slobodnih medija

Advertiser Serbia22. aprila 2021.

Vlasnik Daily Mail-a tuži Google zbog rezultata pretrage

Advertiser Serbia22. aprila 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 12. do 18. aprila 2021. godine

Advertiser Serbia22. aprila 2021.