Analize

Medijski trendovi u 2020. godini

Analize

Medijski stručnjaci predviđaju kako će razvoj tehnologije i društva uticati na trendove u medijima i novinarstvu u ovoj godini

 

Borba protiv dezinformacija

Dolaskom još jednih američkih predsedničkih izbora u novembru ove godine, borba protiv širenja netačnih informacija i dezinformacijskih kampanja na internetu, popularna tema diskusija o medijima prethodnih godina, ostaje u fokusu i ove godine. Razvoj i poboljšanje tehnologija poput deepfake-a, videa manipuliranih putem tehnologije veštačke inteligencije, predstavlja dodatni izazov za javnost i medije, kao i za stručnjake koji se bave ovim problemom. Veštine verifikacije internet sadržaja i istrage bazirane na otvorenim alatima sada su mainstream i neophodan deo arsenala svakog novinara i novinarke, ne samo onih koji rade u digitalnim medijima.

Medijski formati

Medijske kuće nastavljaju da testiraju nove formate kojima bi privukli nove generacije konzumenata vesti i povećali angažman publike. Očekujte eksperimente sa novim društvenim mrežama poput TikTok-a, medijske sadržaje posebno kreirane za format storija, kao i različite interaktivne elemente unutar priča.

Prateći rezultate novih istraživanja o navikama publike, novinski izdavači i oglašivači se sve više okreću i plasiranju sadržaja na kanale direktne komunikacije poput Vibera, WhatsAppa i Facebook Messengera, s obzirom na njihovu rastuću popularnost u širenju i konzumaciji vesti među publikom koja ne želi da deli linkove u javnom forumu društvenih mreža.

Format čija popularnost tiho raste već godinama je audio, čiji je predstavnik podcast danas deo mainstreama. Stručnjaci predviđaju dalji razvoj audio interneta, koji godinama kaska za vizualnim sadržajima, i produkciju novih hitova poput slavnog podcasta Serial i kreiranje podcasta koji se bavi samo vestima.

Izveštavanje o klimatskim promenama i solutions journalism

Sve očitije globalne posledice klimatskih promena sa sobom povlače i potrebu za odgovornim i informisanim izveštavanjem o ovom problemu. Novinari i novinarke specijalizovani za tumačenje naučnih izveštaja o problemima okolne i uticaju klimatskih promena na sve oblasti ljudskog delovanja ove godine će imati prominentnije mesto u medijima. Tzv. solutions journalism (novinarstvo koje nudi rešenja) potencira priče fokusirane na izlaganju društvenih problema i njihovih mogućih rešenja, zasnovanih na činjenicama i dokazanim najboljim praksama.

Privatnost i regulacija platformi

Porast uticaja društvenih mreža na mnoge sfere javnog delovanja, od novinarstva do izbornih rezultata, u proteklih nekoliko godina je probudio interesovanje političkih struktura za pojačanu regulaciju velikih internet kompanija. Uvođenje Opšte uredbe o zaštiti ličnih podataka (GDPR) 2018. godine (i prve kazne određene za one koji su je prekršili) jedan je od koraka ka oštrijoj regulaciji upotrebe ličnih podataka korisnika na internetu, a transparentnost prikupljanja i korišćenja privatnih podataka sve je češći zahtev informisanih korisnika digitalnih platformi, što je već rezultiralo uvođenjem novih alata, poput Facebook-ovog alata koji korisnicima nudi mogućnost da vide koje podatke o njima sa Facebook-om dele sajtovi izvan same platforme. Uz ubrzani razvoj tehnologija poput prepoznavanja lica i sve češće propitivanje njenih etičkih implikacija i mogućih zloupotreba, pitanja privatnosti i vrednosti ličnih podataka korisnika dobijaju na važnosti i postaju fokus publike i regulatora.

 

Izvor: media.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

NBS: Korišćenje bezgotovinskih platnih usluga nastavlja da raste

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Pesmu Evrovizije ove godine pratilo 162 miliona gledalaca

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 3. do 9. aprila 2023

Advertiser Serbia10. априла 2023.

Šta najčešće poručuju Srbi preko dostave

Advertiser Serbia3. априла 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. marta 2023

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Poslovi sa srednjom školom za platu veću od 1.000 evra

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. marta 2023

Advertiser Serbia21. марта 2023.

Nastavak velikog istraživanja IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja poraslo za izvrsnih 21 %!

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. februara 2023

Advertiser Serbia23. фебруара 2023.

Priznanje za izvrsnost u inovacijama – Samsung na čelu globalnog tržišta TV uređaja 17. godinu zaredom

Advertiser Serbia22. фебруара 2023.

Indija i Jugoistočna Azija kao prvi izbor u modernom lancu snabdevanja

Advertiser Serbia21. фебруара 2023.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u januaru 2023

Advertiser Serbia13. фебруара 2023.

Svetski Dan pice u Srbiji – Glovo istražuje koliko volimo picu

Advertiser Serbia10. фебруара 2023.

Četvrtina populacije planete u decembru dnevno koristila Facebook

Advertiser Serbia2. фебруара 2023.