Analize

Medijski trendovi u 2020. godini

Analize

Medijski stručnjaci predviđaju kako će razvoj tehnologije i društva uticati na trendove u medijima i novinarstvu u ovoj godini

 

Borba protiv dezinformacija

Dolaskom još jednih američkih predsedničkih izbora u novembru ove godine, borba protiv širenja netačnih informacija i dezinformacijskih kampanja na internetu, popularna tema diskusija o medijima prethodnih godina, ostaje u fokusu i ove godine. Razvoj i poboljšanje tehnologija poput deepfake-a, videa manipuliranih putem tehnologije veštačke inteligencije, predstavlja dodatni izazov za javnost i medije, kao i za stručnjake koji se bave ovim problemom. Veštine verifikacije internet sadržaja i istrage bazirane na otvorenim alatima sada su mainstream i neophodan deo arsenala svakog novinara i novinarke, ne samo onih koji rade u digitalnim medijima.

Medijski formati

Medijske kuće nastavljaju da testiraju nove formate kojima bi privukli nove generacije konzumenata vesti i povećali angažman publike. Očekujte eksperimente sa novim društvenim mrežama poput TikTok-a, medijske sadržaje posebno kreirane za format storija, kao i različite interaktivne elemente unutar priča.

Prateći rezultate novih istraživanja o navikama publike, novinski izdavači i oglašivači se sve više okreću i plasiranju sadržaja na kanale direktne komunikacije poput Vibera, WhatsAppa i Facebook Messengera, s obzirom na njihovu rastuću popularnost u širenju i konzumaciji vesti među publikom koja ne želi da deli linkove u javnom forumu društvenih mreža.

Format čija popularnost tiho raste već godinama je audio, čiji je predstavnik podcast danas deo mainstreama. Stručnjaci predviđaju dalji razvoj audio interneta, koji godinama kaska za vizualnim sadržajima, i produkciju novih hitova poput slavnog podcasta Serial i kreiranje podcasta koji se bavi samo vestima.

Izveštavanje o klimatskim promenama i solutions journalism

Sve očitije globalne posledice klimatskih promena sa sobom povlače i potrebu za odgovornim i informisanim izveštavanjem o ovom problemu. Novinari i novinarke specijalizovani za tumačenje naučnih izveštaja o problemima okolne i uticaju klimatskih promena na sve oblasti ljudskog delovanja ove godine će imati prominentnije mesto u medijima. Tzv. solutions journalism (novinarstvo koje nudi rešenja) potencira priče fokusirane na izlaganju društvenih problema i njihovih mogućih rešenja, zasnovanih na činjenicama i dokazanim najboljim praksama.

Privatnost i regulacija platformi

Porast uticaja društvenih mreža na mnoge sfere javnog delovanja, od novinarstva do izbornih rezultata, u proteklih nekoliko godina je probudio interesovanje političkih struktura za pojačanu regulaciju velikih internet kompanija. Uvođenje Opšte uredbe o zaštiti ličnih podataka (GDPR) 2018. godine (i prve kazne određene za one koji su je prekršili) jedan je od koraka ka oštrijoj regulaciji upotrebe ličnih podataka korisnika na internetu, a transparentnost prikupljanja i korišćenja privatnih podataka sve je češći zahtev informisanih korisnika digitalnih platformi, što je već rezultiralo uvođenjem novih alata, poput Facebook-ovog alata koji korisnicima nudi mogućnost da vide koje podatke o njima sa Facebook-om dele sajtovi izvan same platforme. Uz ubrzani razvoj tehnologija poput prepoznavanja lica i sve češće propitivanje njenih etičkih implikacija i mogućih zloupotreba, pitanja privatnosti i vrednosti ličnih podataka korisnika dobijaju na važnosti i postaju fokus publike i regulatora.

 

Izvor: media.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. maja 2024

Advertiser Serbia22. мај 2024.

5 ključnih evropskih medijskih trendova u 2024

Advertiser Serbia17. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 6. do 12. maja 2024

Advertiser Serbia13. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 25. do 31. marta 2024

Advertiser Serbia1. април 2024.

NIN.rs ostvario milionsku posetu

Advertiser Serbia19. март 2024.

Rast internet kupovine u Srbiji

Advertiser Serbia18. март 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 04. do 10. marta 2024

Advertiser Serbia13. март 2024.

Prvi program RTS-a i dalje najgledaniji – u februaru svakodnevno uz RTS 1 više od 2.600.000 gledalaca

Advertiser Serbia5. март 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 22. do 28. januara 2024

Advertiser Serbia31. јануар 2024.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u 2023

Advertiser Serbia26. јануар 2024.

RATEL benchmark mobilnih mreža

Advertiser Serbia25. децембар 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. novembra 2023

Advertiser Serbia29. новембар 2023.

Gledanost televizije u oktobru 2023

Advertiser Serbia27. новембар 2023.

Dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara

Advertiser Serbia6. новембар 2023.

RTS: U oktobru uz Prvi program svakodnevno dva i po miliona gledalaca

Advertiser Serbia2. новембар 2023.