Analize

Medijski trendovi u 2020. godini

Analize

Medijski stručnjaci predviđaju kako će razvoj tehnologije i društva uticati na trendove u medijima i novinarstvu u ovoj godini

 

Borba protiv dezinformacija

Dolaskom još jednih američkih predsedničkih izbora u novembru ove godine, borba protiv širenja netačnih informacija i dezinformacijskih kampanja na internetu, popularna tema diskusija o medijima prethodnih godina, ostaje u fokusu i ove godine. Razvoj i poboljšanje tehnologija poput deepfake-a, videa manipuliranih putem tehnologije veštačke inteligencije, predstavlja dodatni izazov za javnost i medije, kao i za stručnjake koji se bave ovim problemom. Veštine verifikacije internet sadržaja i istrage bazirane na otvorenim alatima sada su mainstream i neophodan deo arsenala svakog novinara i novinarke, ne samo onih koji rade u digitalnim medijima.

Medijski formati

Medijske kuće nastavljaju da testiraju nove formate kojima bi privukli nove generacije konzumenata vesti i povećali angažman publike. Očekujte eksperimente sa novim društvenim mrežama poput TikTok-a, medijske sadržaje posebno kreirane za format storija, kao i različite interaktivne elemente unutar priča.

Prateći rezultate novih istraživanja o navikama publike, novinski izdavači i oglašivači se sve više okreću i plasiranju sadržaja na kanale direktne komunikacije poput Vibera, WhatsAppa i Facebook Messengera, s obzirom na njihovu rastuću popularnost u širenju i konzumaciji vesti među publikom koja ne želi da deli linkove u javnom forumu društvenih mreža.

Format čija popularnost tiho raste već godinama je audio, čiji je predstavnik podcast danas deo mainstreama. Stručnjaci predviđaju dalji razvoj audio interneta, koji godinama kaska za vizualnim sadržajima, i produkciju novih hitova poput slavnog podcasta Serial i kreiranje podcasta koji se bavi samo vestima.

Izveštavanje o klimatskim promenama i solutions journalism

Sve očitije globalne posledice klimatskih promena sa sobom povlače i potrebu za odgovornim i informisanim izveštavanjem o ovom problemu. Novinari i novinarke specijalizovani za tumačenje naučnih izveštaja o problemima okolne i uticaju klimatskih promena na sve oblasti ljudskog delovanja ove godine će imati prominentnije mesto u medijima. Tzv. solutions journalism (novinarstvo koje nudi rešenja) potencira priče fokusirane na izlaganju društvenih problema i njihovih mogućih rešenja, zasnovanih na činjenicama i dokazanim najboljim praksama.

Privatnost i regulacija platformi

Porast uticaja društvenih mreža na mnoge sfere javnog delovanja, od novinarstva do izbornih rezultata, u proteklih nekoliko godina je probudio interesovanje političkih struktura za pojačanu regulaciju velikih internet kompanija. Uvođenje Opšte uredbe o zaštiti ličnih podataka (GDPR) 2018. godine (i prve kazne određene za one koji su je prekršili) jedan je od koraka ka oštrijoj regulaciji upotrebe ličnih podataka korisnika na internetu, a transparentnost prikupljanja i korišćenja privatnih podataka sve je češći zahtev informisanih korisnika digitalnih platformi, što je već rezultiralo uvođenjem novih alata, poput Facebook-ovog alata koji korisnicima nudi mogućnost da vide koje podatke o njima sa Facebook-om dele sajtovi izvan same platforme. Uz ubrzani razvoj tehnologija poput prepoznavanja lica i sve češće propitivanje njenih etičkih implikacija i mogućih zloupotreba, pitanja privatnosti i vrednosti ličnih podataka korisnika dobijaju na važnosti i postaju fokus publike i regulatora.

 

Izvor: media.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Ilon Mask u jednom danu bogatiji za šest milijardi dolara

Advertiser Serbia11. jula 2020.

BrandZ Top 100: Najvredniji svetski brendovi pripadaju tehnološkim kompanijama

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 29. juna do 5. jula 2020. godine

Advertiser Serbia8. jula 2020.

Dvejn Džonson najplaćenija zvezda na Instagramu

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Tesla najvredniji proizvođač automobila na svetu

Advertiser Serbia2. jula 2020.

Pandemija ostavila trag i na globalnom tržištu oglašavanja

Advertiser Serbia24. juna 2020.

STO: Najveći ikad zabeležen pad globalne trgovine

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Tramp doneo Fox-u rekordnu gledanost

Advertiser Serbia23. juna 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 8. do 14. juna 2020. godine

Advertiser Serbia17. juna 2020.

Instagram potiskuje Twitter, sve više je izvor informacija

Advertiser Serbia16. juna 2020.

Reuters: Budućnost medija – Više digitalnog i više ekonomskih problema

Advertiser Serbia16. juna 2020.

Da li algoritmi društvenih mreža preferiraju neprihvatljive sadržaje?

Advertiser Serbia16. juna 2020.

Deonice Amazona, Apple-a, Facebook-a i Microsoft-a dostigle najveću cenu u istoriji

Advertiser Serbia10. juna 2020.

Istraživanje agencije Valicon: Briga za ekonomske posledice korona virusa najniža u regionu

Advertiser Serbia8. juna 2020.

Mladi bi uskoro TikTok mogli da koriste više i od YouTube-a

Advertiser Serbia8. juna 2020.