Agencije

Marketing i dalje privlačan za mlade, tik uz čuveni IT!

Međunarodno udruženje za marketinške komunikacije (IAA Serbia) i agencija IPSOS Strategic Marketing sproveli su tokom novembra istraživanje o reputaciji marketinške struke u kojoj je učestvovalo 385 studenata i mladih profesionalaca do 5 godina iskustva u struci.

 

Istraživanje je pokazalo da čak 67% ispitanih studenata planira da traži posao u struci, kao i da bi 78% mladih profesionalaca preporučilo prijateljima posao u njoj.

Cilj istraživanja bila je percepcija marketinške struke mladih generacija, odnosno u kojoj meri su spremni da svoje karijere započnu ili nastave u njoj.

Prema rečima Jelene Ivanović, izvršne direktorke IAA Serbia, ova tripartitna asocijacija u čijem članstvu se nalaze predstavnici oglašivača, agencija i medija, identifikovala je potrebu za ovakvim istraživanjem među svojim članovima. „Ovo je definitivno tema koja je važna svima koji se bave komunikacijama, jer se radi o onome što utiče na rad svih, bez obzira da li su u pitanju globalne ili lokalne kompanije, kreativne, digitalne, istraživačke, medijske agencije, mediji, itd. Jedan od glavnih ciljeva IAA svuda u svetu je da unapređuje reputaciju struke, odnosno da promoviše njen značaj. U tom smislu trebalo je prvo da dođemo do “dijagnoze“. Iz ugla tzv. employer brandinga bilo nam je bitno da bolje razumemo kako mladi vide tržište marketinških komunikacija, odnosno kako percipiraju ljude koji tu rade“, rekla je Jelena.

Marketing se i dalje opaža kao inovativan i kao oblast koja je atraktivna za zaposlenje i brzo napredovanje. Studenti ekonomskog fakulteta i FON-a koji su učestvovali u istraživanju u vrlo visokom broju (preko 80%) bi želeli da, nakon završetka studija, rade u marketingu. I mladi profesionalci u oblasti marketinga, u velikoj meri zadovoljni su svojim poslom i preporučili bi ga mlađim kolegama.

Istraživanje je pokazalo da je reputacija marketinga bolja nego što smo neke moje kolege, koje su osetile potrebu za ovakvom studijom, i ja očekivali na osnovu svakodnevnog iskustva. Marketing uopšte ne stoji loše i, rekao bih, nije izgubio stari sjaj, ali mu je potrebno malo ‘poliranja’. Studenti završnih godina fakulteta koji ‘naginju’ ka marketingu kotiraju profesije u oblasti marketinga vrlo visoko – odmah iza ‘neprikosnovenog’ IT sektora, a nešto iznad preduzetništva, koje se, na prvi pogled, možda iznenađujuće visoko kotira“, rekao je Predrag Kurčubić, Managing Director IPSOS Strategic Marketing.

Generacije koje danas traže posao su drugačije od nekadašnjih, koje su svoje zaposlenje tražile pre 15 i više godina. Tržište rada se promenilo – mnogo je više zanimljivih poslova, priliv radne snage na tržište rada je mnogo manje, a napredak tehnologije doneo je mogućnost rada na drugim tržištima. Uz to, IT industrija se izuzetno razvila i postala novi uzor među poslovima, gde se brzo napreduje i lako dolazi do visoke zarade. Ova studija je pokazala da ni danas marketing nije izgubio na svojoj privlačnosti. Kako najavljuje IAA Serbia, planirano je da rezultati istraživanja posluže kao osnova za pokretanje šire rasprave na temu narednih koraka, kako bi struka nastavila da se prilagođava novim okolnostima i razumevanju mladih ljudu.

Ukoliko ste zainteresovani za kompletan izveštaj istraživanja, kontaktirajte IAA Serbia: Lidija.savic@iaa.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.