Agencije

MARCO CREMONA, GOOGLE: „Moramo omogućiti da nove tehnologije rade u korist podsticanja novih ideja, a ne da idu svojim putem“

Marco Cremona je u svetu advertajzinga 25 godina. Počeo je u agenciji McCann Milan, a zatim je prešao u Leo Burnett. Preselio se u Brazil i radio za Lowe. Kasnije je otišao u Moskvu i radio za McCann a potom i za Young & Rubicam. Marco je postao globalni kreativni direktor Barilla. Nakon toga prelazi u Google Russia na poziciju Creative Lead. Ove godine će učestvovati na Festivalu Golden Drum kao jedan od govornika i tim povodom smo razgovarali s njim…

Marco, radite na poziciji Creative Lead u kompaniji Google na ruskom tržištu. Na samom početku, recite nam, šta tačno ta pozicija podrazumeva? Koji su vaši osnovni poslovni zadaci?

– Moja uloga je složena. Sa jedne strane pomažem ruskom marketing timu, a u poslednje vreme i marketing timovima iz subsaharske Afrike kako bi bilo omogućeno da komunikacija Google-a kao brenda i njegovih proizvoda zadovolji najviše kreativne standarde. Sa druge strane, kao deo tima EMEA Creative Lab u Londonu – moja ambicija je da u budućnosti sarađujem na razvoju pionirskih projekata, kao što je Jacquard.Radili ste za veći broj međunarodnih advertajzing agencija, kao što su McCann, Leo Burnett, Young & Rubicam… a sada ste u zaposleni u kompaniji Google. Koliko se posao jednog kreativca razlikuje pri radu u advertajzing agenciji od posla u jednoj internet kompaniji?

– Sasvim je drugačije. U poređenju sa oglasnom industrijom, ovde ima više mogućnosti za učenje, manje svestranosti u pogledu proizvoda za oglašavanje, više haotičnog upravljanja, manje opojnog stresa, više resursa i okruženje je mnogo raznovrsnije.


Sada gotovo da ne možemo ni da zamislimo kampanju koja ne uključuje i digital. S druge strane, Vi ste na jednom seminaru pričali o kontrastu koji postoji između oglašavanja i novih tegnologija? Kako to objašnjavate? O čemu se tu zapravo radi?

– Naš posao je oduvek bio čin balansiranja: koliko informacija i koliko kreativnosti treba da unesemo u sve što radimo? Ovo je oduvek bilo pitanje za profesionalace iz sveta komunikacija.

Danas, ovaj posao balansiranja ima još više slojeva i moramo omogućiti da nove tehnologije rade u korist podsticanja novih ideja, a ne da idu svojim putem

U okviru Festivala Golden Drum govorićete na veoma zanimljivu temu “Kako kreativno preživeti u svetu u kojem se prosečna pažnja dramatično smanjuje, tehnologija se eksponencijalno razvija i podaci nas sramno otkrivaju.” Da li uopšte postoji provereni recept za “kreativno preživljavanje” ili smo prinuđeni da se svakodnevno suočavamo sa novim sitacijama, imajući u vidu napred navedeno (tehnologija se ubrzano razvija)?

– Niko nema formulu. Ali definitivno postoji stav koji može pomoći:

moramo smanjiti veličinu našeg ega, zaboraviti mnoge stavri za koje smo mislili da su večne, biti dovoljno skromni da proučavamo sa entuzijazmom i radoznalošću i da gledamo na tehnologiju kao izvanredan novi set kanala kroz koje možemo iskazati našu kreativnost efektnije nego ikada pre.

I za kraj, recite nam da li ste već imali prilike da se upoznate sa kreativnom scenom ovog regiona (South-East Europe) i ukoliko jeste, šta mislite o njoj?

– Mislim da je istočna Evropa u poslednjih nekoliko godina doživela brz kvalitetni kreativni rast, a rezultati u vidu međunarodnih nagrada su tu da to dokažu. Ali, pošto sam radio i živeo 6 godina u Rusiji, osećam da i dalje postoji ogroman neizraženi potencijal. Zapravo, kreativni talenti, kulturno i umetničko nasleđe i prirodna predispozicija prema tehnologiji nisu ništa drugo nego to.

 

Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL.: „Nutrino igraonica“ za BABY FOOD FACTORY

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] SEÑOR: „Iskrenovci“ za ISKON

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Direct Media sprovela neuroistraživanje o uticaju društvenih mreža na mozak (VIDEO)

Advertiser Serbia25. februara 2021.

McCann Beograd najbolja agencija u regionu

Advertiser Serbia25. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] IMAGO OGILVY: „Paperless billboard“ za FZOEU

Advertiser Serbia24. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] DEGORDIAN HRVATSKA: „Iza vrata“ za POLIKLINIKU ZA ZAŠTITU DJECE I MLADIH GRADA ZAGREBA

Advertiser Serbia23. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Priča za sebe“ za MUNCHMALLOW

Advertiser Serbia22. februara 2021.

Za McCann i UM Sarajevo četiri srebra na “No Limit Sarajevo Advertising Festivalu”

Advertiser Serbia22. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Plazma rituali“ za BAMBI

Advertiser Serbia19. februara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVO PAYER, Bruketa&Žinić&Grey: „Najbolje ideje nastaju iz dokolice“

Advertiser Serbia18. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] PUBLICIS SKOPJE: „EVN online“

Advertiser Serbia17. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] STUDIO SONDA, IZONE i HUMAN: „#jedvacekam“ za HURA

Advertiser Serbia16. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Toliko dobro, da gasi svaku žeđ“ za LAV PREMIUM (Carlsberg Srbija)

Advertiser Serbia11. februara 2021.

Pojačanje u Represent System-u: VLADIMIR ĆOSIĆ na poziciji kreativnog direktora

Advertiser Serbia10. februara 2021.