Brendovi

LJUBIŠA EGELJA, OTP banka Srbija: „Effie treba da se pozicionira kao najkredibilnije priznanje za struku u regionu“

U isčekivanju ovogodišnje dodele prestižnih Effie nagrada koje slave i uzdižu efektivno oglašavanje, razgovarali smo sa članom Organizacionog odbora Effie Festivala Ljubišom Egeljom, Direktorom odeljenja za marketing OTP banke Srbija o bitnim pitanjima vezanim za Festival i efektivno oglašavanje…Razgovor vodio Nenad Danilović.

 

Kako biste ocenili dosadašnje aktivnosti Organizacionog Odbora Effie nagrada? Šta vidite kao najveće probleme u organizaciji Effie Serbia Awards?

– Veliko mi je zadovoljstvo da budem deo pažljivo odabranog Organizacionog odbora, u kome će svi članovi uložiti svoje iskustvo i znanje kako bi ovako značajnu manifestaciju još više približili oglašivačima, agencijama, medijima i publici uopšte. Effie je važan za naše tržište jer osim što prepoznaje najuspešnije, aktivno radi i na edukaciji.
Prvi meseci rada su prošli u aktivnostima vezanim za pripremu ovogodišnjeg izbora, gde je pre svega bilo potrebno napraviti dobru infrastrukturu i privući učesnike. Kako i naziv same manifestacije nameće efektivnost, ni Organizacioni odbor nije bio pošteđen, uz jasne ciljeve i rokove za sada perfektno pratimo ritam.

Jedan od lepših izazova je da Effie približimo većem broju učesnika, i da ih inspirišemo da prijave što veći broj radova. Smatram da Effie treba da se pozicionira kao najkredibilnije priznanje za struku u regionu.

Misija Effie nagrada, kao globalnog projekta koji funkcioniše po principu franšize, je slavljenje i uzdizanje efektivnog oglašavanja…Kako vi lično definišete i doživljavate pojam efektivnog oglašavanja, odnosno, šta za vas efektivnost treba da znači?

– Oglašavanje je svojevrsna kreativna veština, vrlo uslovno ću reći umetnost, ail ne ona koja čeka u galeriji na vas da je obiđete, već ona koja aktivno pokušava da se izbori za vašu pažnju. Efektivno oglašavanje je ono koje uspe da se u velikoj konkurenciji informacija probije do vas, prenese vam pravu poruku i izazove kod vas makar jednu od željenih reakcija. To je čitava strategija, spuštena na taktike u hiperdinamičnom okruženju.

Da li vi vidite da je dolazak Effie sistema nagrađivanja doneo neke promene u povećanju efektivnosti oglašavanja na nacionalnom nivou? Koliko je uopšte razvijena svest u agencijama da oglašavanje ne treba da bude bilo kakvo nego upravo i samo efektivno?

– Sigurno je da tržište Srbije jako napreduje. Našim ljudima su dostupne informacije i alati, a kako odavde rade i za tržišta van Srbije definitivno ne manjka ekspertiza. Trendovi koje je digital nametnuo poslednih 15ak godina nas je ubrzao da usvojimo kulturu oglašavanja u kojoj je bitno da pratimo i analiziramo efektivnost i da to prenesemo na sve segmente našeg posla. Uspešne agencije su partneri kompanijama, duboko poznaju biznis, dele izazove i istražuju prilike.

Vrlo je važno da se naglasi da stavljanje efektivnosti u fokus ne znači žrtvovanje kreativnosti ili zapostavljanje brenda. Naprotiv, za poverenje i dugoročno poverenje to je neophodan faktor.

Uloga Effie nagrada je da prepozna najuspešnije, ali i da edukuje, usmerava i razvija tržište. To je značajna i odgovorna uloga.

Da li je vaša kompanija, tokom ranijih godina, bila u konkurenciji za neku od Effie nagrada i kakve ste rezultate ostvarivali?

– Mi smo odličan primer kompanije oglašivača koja treba da se konvertuje od posmatrača u učesnika. Verovatno smo jedna od mnogih kompanija koja sa jednog završenog prelazi na sledeći projekat, grabeći napred u tržišnoj trci. Ali, važno je da odvojimo vreme da uspehe i podelimo, jer je to način da delimo i znanje.
Ozbiljnost Effie nagrade karakteriše i specifična prijava, ali mislim da treninzi koji se organizuju u mnogome olakšavaju apliciranje budućim učesnicima.

Na koji način vaša kompanija, koja pripada korporativnom sektoru, valorizuje efektivnost oglašavanja? Koje metode i tehnike koristite u merenju efektivnosti u oglašavanju?

– Podaci, podaci, podaci… Crpimo povratne informacije, kako iz internog sistema tako i sa različitih tačaka u kojima imao kontakt sa klijentom, bilo da je u pitanju ekspozitura, digitalni kanal ili ATL koliko je to moguće.
Postoje određena Omnibus istraživanja koja nam daju kontinuitet praćenja godinama unazad, ali i niz novijih istraživanja koja su miks informacija o brendu, oglašavanju i korisničkom iskustvu. Mogu da istaknem i pozitivno iskustvo u eksperimentisanju sa neuromarketingom.
Naravno, kada je digitalno oglašavanje u pitanju, tu su stvari značajno intenzivnije zbog frekvencije razmene informacija, i gotovo svakodnevnih optimizacija.

Gde vidite jači izvor efektivnog oglašavanja, u medijima ili pak u advertajzing agencijama? Da li većoj efektivnosti oglašavanja više pomaže povećani zakup medijskog prostora ili reklamna kampanja sa dobrom idejom?

– Neretko praktikujemo da medijske i kreativne agencije zajedno brifiramo.
Ali ne postoji jedinstven odgovor koji bi druge kompanije mogle da iskoriste, jer moraju prvo da sagledaju okolnosti i ciljeve koje su za njih karakteristične.
OTP banka je po brojnim poslovnim parametrima lider u Srbiji. Nakon integracije dve značajne banke koje su dugo poslovale na našem tržištu (Societe Generale banka i Vojvođanska banka), nastavili smo dalje pod OTP brendom. I, dok se poslovni rezultati prilikom ovakvih spajanja kompanija uglavnom sabiraju, brend rezultati se u prvom momentu uproseče. Zato je nama u fokusu rast svesti o brendu, a to ima smisla da to radimo kroz povećan intenzitet oglašavanja, ali još važnije je upravljanje percepcijom brenda. Tu važnu ulogu ima kreativna agencija.

Dobra kreativna egzekucije u oglašavanju može da nadomesti nedostatak medijske prisutnosti, ali osnaživanje medijskog prisustva ima ograničene mogućnosti ukoliko je egzekucija neadekvatna.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou…Čini se da je na pomolu još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to izazvati sniženje ili povećanje zakupa medijskog prostora i usluga advertajzing agencija, posmatrano sa stanovišta očuvanja stabilnosti prodaje vaših usluga?

– Kompanije treba da nađu način da prilagode svoj pristup, a to ne znači da treba da se povuku. Kada je korona počela, kao većina kompanija mi smo zastali sa oglašavanjem, prva reakcija je bila da se pobrinemo za zdravlje svih nas, uključujući i klijente. Međutim, tražnja za našim proizvodima se nastavila. To nam je ulilo hrabrost da pripremimo novu kampanju i ubrzo nastavimo sa odličnim rezultatima. Dodatno nam je išlo u prilog da je najveći deo konkurencije bio neaktivan.
Treba analizirati podatke sa tržišta, verovati u svoje proizvode, dobro proceniti situaciju i imati hrabrosti ako je potrebno.

Kako biste ocenili prodaju vaših usluga u zadnje dve godine, od kada je počela situacija sa korona virusom, a koja je u međuvremenu prerasla u ratnu krizu u Ukrajini?

– Tražnja za bankarskim proizvodima je u porastu. Počev od digitalnog bankarstva, kao direktne posledice korone, do različitih kreditnih proizvoda.
Mi delimo sudbinu tržišta na kome poslujemo, važno je da se proizvodi, usluge i komunikacija prilagođavaju okolnostima kako bi našim klijentima omogućili da ostvare svoje ciljeve.

Kako vidite neposrednu budućnost (1-3 godine) saradnje vaše kompanije sa advertajzing i medijskim agencijama, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Partneri u poslu, kada se deli uspeh, ali i preuzima odgovornost kada je potrebno. Ovo su izazovna vremena ali je za kreativne i hrabre prilika da na vetru grade vetrenjače.

Pozovite druge kompanije da se priključe Effie projektu i obratite se agencijama sa idejom kako treba da “baždare” svoje aktivnosti u korist sopstvenih klijenata

– Pažnja koju će potrošač odvojiti za vaš brend postaje dragocenost. Broj kanala se multiplicirao, nove generacije imaju izraženo drugačije navike informisanja. Nesporno je da se svi prilagođavamo i u određenoj meri i eksperimentišemo, trudeći se da budemo jedinstveni i dosledni. Vrednost tržišta oglašavanja u Srbiji pokazuje da se vraćamo na ulaganja pre korone, a u borbi za pažnju potrošača svaka kompanija je konkurencija.

Effie projekat prepoznaje uspešne, one koji su efektnom komunikacijom doprineli poslovnim rezultatima i koji su pokazali snalažljivost i kreativnost u svojoj industriji.

Bez obzira koliki je vaš biznis, važno je da znate gde je želite da stignete, i kojim putem ćete do tamo stići. Dobrodošli u Effie da nesebično delimo iskustva i unapređujemo naše tržište.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

iSTYLE eksluzivno predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja u Srbiji

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Bezbednost podataka i zaštita privatnosti uz vivo telefone

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Stada Gis Srbija obeležava 10 godina poslovanja

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Jačanje tržišne pozicije kroz međunarodne sajmove

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Istražite razigrani dizajn nove linije futroli za telefone Galaxy Z Fold5 i Z Flip5

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Samsung u Evropi predstavio „The Wall for Virtual Production“ na sajmu IBC 2023

Advertiser Serbia26. септембра 2023.

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.