Agencije

LJILJANA BOLJANOVIĆ, Olaf&McAteer: „Verujem da će potražnja za komunikacijskim uslugama nastaviti da raste ali ne i budžeti“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će biti održana od 2. do 5. novembra u Sarajevu, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem, razgovarali smo sa dobitnicama prestižne nagrade PRO PR Globe Awards o značaju nagrade, ulozi PR struke u savremenoj ekonomiji, aktuelnoj globalnoj krizi i drugim bitnim pitanjima u vezi sa komunikacijskom industrijom…Ovog puta, čast je pripala Ljiljani Boljanović, direktorici agencije Olaf&McAteer, ekskluzivnog zastupnika Ketchum mreže za Srbiju…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Draga Ljiljo, pre svega želim da vam čestitam značajan jubilej koji obeležava vaša kompanija, a to je 20 godina postojanja agencije Olaf&McAteer. Bilo bi dobro, na samom početku, da nam date rezime rada agencije – kroz koje faze je agencija prošla u svom razvoju i radu, kroz kakva iskušenja je prošla i kakav je trenutni status agencije?

– Pre svega, hvala na čestitki i na podršci koju Advertiser Serbia pruža nama i celoj industriji.
Olaf&McAteer je počeo kao klasična PR agencija koja se bavila uglavnom odnosima sa medijima. Rasli smo, učili, grešili i učili na greškama, razvijali se, sticali i negovali partnere sa kojima radimo od prvih dana. To je stvarno dragoceno iskustvo. Danas pružamo integrisane komunikacijske usluge, što podrazumeva stateške komunikacije, media relations, kreativu, digital, organizaciju događaja i produkciju, kao i Public Affairs. Imamo tim od 25 sjajnih profesionalaca i veliki broj stalnih saradnika i partnera. Ekskluzivni smo zastupnik za Srbiju globalne mreže Ketchum. Kada je reč o klijentima, okrenuti smo uglavnom korporativnom sektoru i donor-founded projektima.

Razvijamo partnerske odnose sa klijentima sa kojima se dobro razumemo i delimo iste vrednosti, tako da na klijent listi imamo i one sa stažom od 10 i 15 godina. Ponosni smo na to.

Posle 20 godina rada, svakako ste stekli utisak o nedostacima tržišta PR/komunikacijskih usluga kod nas. Šta biste vi na njemu promenili, da bi život i rad jedne ozbiljne PR agencije „klizio“?

– Tržište komunikacijskih usluga je ogledalo države i društva i upravo je onakvo kakvo zaslužujemo i gradimo. Ja sam posle par pokušaja izgubila iluzije da ćemo tu ikada išta uraditi institucionalno, i zato sam koncentrisana na ono što možemo da uradimo sami ili u saradnji sa agencijama sa kojima se dobro razumemo.

Dakle, raditi odgovorno, pošteno, držati standarde visoko – to je put i to je cilj.

Lepom igrom sudbine, upravo u godini jubileja vaše agencije, dobitnica ste ugledne nagrade PRO PR Globe Awards, koja se dodeljuje istaknutim i zaslužnim profesionalcima iz oblasti PR struke… Koje osobine treba da ima PR profesionalac da bi se uspešno snašao u savremenoj komunikacijskoj industriji i eventualno dobio značajno priznanje za svoj rad u struci?

– Verujem da su lični integritet, držanje visoko lestvice profesionalnih i etičkih standarda, poštovanje, kolegijalnost i neprestano učenje i razvijanje neophodni za uspeh u našoj industriji. Naravno, puteva ka uspehu ima raznih, ja svakako nisam Alisa u zemlji čuda, iako možda ponekad tako izgledam. Put koji opisujem je put kojim se vodi Olaf&McAteer dvadeset godina, sledimo ga i razvijamo unutar tima, kao i sa klijentima i saradnicima.

Ovo je sjajna industrija koja vam omogućava da se ispoljite na mnogo različitih načina, i meni je uvek drago da čujem pozitivne primere koleginica i kolega koji kao i mi nastoje da doprinose njenom ugledu.

Primećujemo tendenciju ubrzanog umnožavanja raznih nagrada u oblasti tržišnih komunikacija… Kako vidite ovaj proces, da li je on sam po sebi pozitivan ili pak dovodi do devalvacije značaja nagrađivanja a takođe i relativizacije vrednosti vrhunskih projekata, profesionalaca pa i komunikacijskih kompanija?

– Sigurna sam da neću otkriti ništa novo ako kažem da je nagrada previše, da se za njih snažno lobira, da se za neke i plaća ili se dogovaraju razni aranžmani. Dokaz za to je odustanak mnogih agencija od učešća na različitim takmičenjima, što smatram potpuno razumnim postupkom. Takođe, dovoljno je pogledati liste dobitnika na nekim od takmičenja, i videti svega po 2-3 tima sa velikim brojem projekata među nagrađenima.

Izuzetaka naravno ima, i oni su time samo dragoceniji.

Lično mi je čast i zadovoljstvo što sam prvu i jedinu nagradu u struci dobila od žirija sastavljenog od kolega – dobitnika PRO PR Globe nagrade ne znajući ni da sam kandidovana, dok nije stiglo obaveštenje o nagradi. U svoje, i ime prošlih i budućih dobitnika hvala uvaženom Danijelu Koletiću što je „odgajio“ jednu ovakvu nagradu.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni probleme sa kojima se PR susreće?

– Ako govorimo o srpskom tržištu, a rado bih se zadržala u tim okvirima, položaj komunikacijske struke nije bitno različit od položaja drugih delatnosti. Ima kvaliteta, sjajnih ljudi i profesionalaca, timova koji idu u korak sa svetom u pogledu kreativnosti i kvaliteta, mladih snaga koje vas bace na kolena svojim integritetom, inteligencijom i vrednoćom, ima kreativnih projekata, inspirativnih klijenata, ima neprestanog učenja u industriji koja se menja ogromnom brzinom, ima kolegijalnosti i saradnje.

Na žalost, na istom tržištu postoji i druga strana medalje, odnosi puni nepoštovanja, dampingovanja cena, neplaćanja usluga, postoje tenderi na koje niko ko drži do sebe neće da izađe, postoje i oni na koje one koji drže do sebe nikada ne zovu – i dobro je što je tako.

Reč je dakle o dve paralelne stvarnosti, i pravi je blagoslov, koji delim sa Olaf timom, da se izborite da živite i radite u prvoj.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou…U toku je još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to, po vašem mišljenju, izazvati pad ili rast potražnje za PR uslugama?

– Verujem da će potražnja za komunikacijskim uslugama nastaviti da raste, ali ne verujem da će budžeti pratiti taj porast.

Kako biste ocenili potražnju za PR uslugama u zadnje tri godine, od kada je počela situacija sa korona virusom, a koja je u međuvremenu prerasla u ratnu krizu u Ukrajini?

– Nakon početnog povlačenja i zaustavljanja nekih projekata početkom pandemije Korona virusom, što je trajalo skoro godinu dana, trend povećanja tražnje se nastavio. Deo budžeta je pak trpeo, i na žalost mislim da se neće brzo oporaviti.

Preporučite, na najbolji mogući način, PRO PR konferenciju, kao značajan događaj PR struke u SEE regionu

– Jedna od retkih konferencija na kojoj je podjednako zanimljivo na panelima i van njih. 😊

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Gordana Deranja, Zlatko Komadina i grad Bjelovar dobitnici priznanja PRO PR Awards

Advertiser Serbia6. марта 2023.