Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] LJILJANA BOLJANOVIĆ, Olaf&McAteer: „Očekujem nova partnerstva i radujem se novim zanimljivim izazovima sa dugogodišnjim klijentima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Ljiljani Boljanović, direktorici Olaf&McAteer, ekskluzivnog zastupnika Ketchum-a za Srbiju…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Nikad izazovnija godina je skoro za nama, i da krenem od najvažnijeg, svi članovi tima su dobro! Agencija je od marta u “home-office” modu i tako će ostati do kraja epidemije, jer zaista od zdravlja nema ničeg prečeg.

Kada je reč o značajnim projektima, uvek je teško izdvojiti jedan. Meni je možda najbliži dodeljivanje nagrade za žensku hrabrost grupi “Novinarke protiv nasilja” koju smo realizovali za našeg dugovodišnjeg klijenta, kompaniju AVON. Nakon prošlogodišnjeg postavljanja prve kod nas skulpture posvećene Ženskoj hrabrosti (autor prof. Marka Lađušić), ove godine smo sa AVONOM nastavili realizaciju kampanje “Reci NE nasilju nad ženema”.

Na kraju, reći ću da smo zadovoljni i finansijskim rezultatima, imajći u vidu sve kroz šta industrija prolazi.

Uprkos okolnostima i van očekivanja, proširili smo tim agencije i čak dva naša sektora dobila su pojačanje. Nadamo se da će nam 2021 doneti povratak u kancelarije i otvoriti vrata novim projektima od kojih nas neki uveliko čekaju!

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Čini mi se da je najteže bilo donositi odluke u hodu bez dovoljno informacija o pandemiji koja je iznenadila čitav svet. Kada smo sredinom marta poslali ceo tim da radi od kuća, verovali smo da je to na kratak rok. Klijenti su bili pred različitim izazovima zbog čega im je naša podrška bila dragocenija nego ikad. To uključuje čitav spektar aktivnosti, od najosetljivijeg – kriznog menadžmenta, preko prilagođavanja pandemijskim uslovima – zaustavljanja jednih i pokretanja drugih kampanja, podrške CSR aktivnostima, novih strategija i budžeta i odgovora na različite izazove… Istovremeno, ovo je bila godina velike solidarnosti u industriji, bar među kolegama sa kojima mi sarađujemo.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Uslovi su onakvi u kakvima pristajemo da učestvujemo, a držanje distance od onog u čemu ne želimo da učestvujemo, jer ne odgovara standardima za koje se zalažemo, je naš recept. Ako agencije pristaju da učestvuju na netransparentnim pitchevima, ako pristaju da troše svoje resurse na nerazumne zahteve, ako ne poštuju svoje ljude i svoje vreme, ako ne poštuju svoje zaposlene kao najdragoceniji resurs, teško da će imati klijente koji ih poštuju.

Dakle, na žalost, mi nemamo kome da dajemo preporuke za poboljšanje uslova, možemo “samo” da ih stvaramo tako što ćemo se ponašati kao da ti uslovi postoje.

Možda ovaj stav nekome deluje kao utopija, ali već sam dovoljno dugo u poslu da vidim da je sve širi “front” agencija koje veruju da poštovanjem standarda doprinosimo njihovom izgrađivanju.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Očekujem nova partnerstva i radujem se novim zanimljivim izazovima sa dugogodišnjim klijentima kao i projektima u kojima ćemo moći da pokažemo ne samo kreativnost, već i privrženost visokim standardima ponašanja u profesiji koja je za mene jedna od najlepših koju čovek može da izabere.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– „Srećno“ nije dovoljna želja za 2021. godinu koja sigurno neće biti laka. Zato srećno, odgovorno, pametno, kreativno, srčano i pošteno!
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.