Brendovi

LEJLA DAUTOVIĆ ČAIĆ, Direktorica marketinga Grand kafa (ATLANTIC GRUPA): „Prošla godina je za Atlantic Grupu i Grand kafu bila izuzetno uspešna, sa rekordnim prodajnim rezultatima na svim glavnim tržištima“

Razgovarali smo sa Lejlom Dautović Čaić, direktoricom marketinga Grand kafa, o uspesima kompanije u 2018, marketinškim aktivnostima sprovedenim u prethodnoj godini, planovima za 2019 i drugim bitnim pitanjima…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh Grand kafe tokom poslednjih godinu dana?

Prošla godina je za Atlantic Grupu bila izuzetno uspešna, sa rekordnim prodajnim rezultatima na svim glavnim tržištima, uz rekordnu kapitalizaciju kao i najnižu zaduženost još od 2010. godine. Uz to, strateško poslovno područje Kafa, zabeležilo je rast od 3,5 odsto, a Kafa se, takođe, sa 21,4 odsto učešća i 150 miliona evra prihoda od prodaje u 2018. godini ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima.

Kad govorimo o brendovima, spomenuću Black and Easy (BnE) – tradicionalnu, sveže prženu i mlevenu kafu, koja se sprema za minut i koju smo prvi uveli još 2015. godine kao odgovor na ubrzani tempo u kome pojedini potrošači nemaju vremena za pripremanje domaće kafe. Danas, BnE beleži rekordni MS i godišnju prodaju od 23 miliona napitaka, što govori da je u pitanju bila dobra poslovna odluka, kojom smo postavili nove standarde na tržištu.

Navedite sve bitne marketinške aktivnosti koje je Grand kafa sprovela tokom 2018. godine.

Svesni činjenice da turska kafa i dalje drži primat po potrošnji na ovim prostorima, nakon uspešne inovacije kakva je BnE, prošle godine otišli smo korak dalje i pažljivo osluškujući naše potrošače, napravili Barcaffè tursku kafu u kapsuli, koja je svoju premijeru vrlo simbolično imala na Weekend media festivalu. Ovo lansiranje još jednom je potvrdilo našu ulogu inovatora među proizvođačima kafe, budući da jedini u Evropi svojim korisnicima nudimo ovakav proizvod, koji se od decembra nalazi na policama širom regiona.

Zatim, ne mogu a da ne spomenem veoma značajan iskorak u do sada percipiranoj kao veoma tradicionalnoj kategoriji, Grand kafa Gold, kojom smo pokrenuli prvi veliki digitalni regionalni program lojalnosti „Vidim ti siguran dobitak“, koji je sproveden u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U želji da nagradimo poverenje naših potrošača na svim tržištima, u programu su učestvovala promotivna pakovanja sa šarama koje simbolišu prijateljstvo, gostoprimstvo i ljubav, a isti ti motivi preneti su i na limitirano Metalac posuđe, koje je bilo poklon u okviru ovog programa lojalnosti.

Imajući u vidu da je kafa zaista posebna veza između naših ljudi, Komšijski karavan je nastavio svoj život, kako bismo i ove godine, sada već tradicionalno, obeležili Dan komšija. Veličajući trenutke koji naše potrošače vezuju upravo za ispijanje njihove omiljene Grand kafe, prošle godine Komšijski karavan je 23. i 24. juna bio deo festivala Serbika u Beogradu na Sava promenadi, gde su se prezentovali gastronomska kultura i turistički potencijali naše zemlje. Učešćem na festivalu želeli smo da svim posetiocima Beograda približimo i tu jedinstvenu komšijsku emociju koju odlikuje srdačnost i neposrednost, karakteristični baš za Srbiju i zemlje regiona.

Kraj godine tradicionalno je obeležilo praznično raspoloženje i raznovrsne aktivnosti organizovane u okviru dobro poznatog novogodišnjeg Grand kafa karavana. Deda Mrazovi su uz pesmu i toplu šoljicu sveže pržene i mlevene Grand Gold kafe ovog puta sa svojim najmlađim pomagačima, dostavili jelke ustanovama koje brinu o deci u svakom od gradova koje je Karavan posetio, a za koje su ukrase u okviru organizovanih radionica pravila upravo deca iz tog grada.

Tu je i Musicology Barcaffe Sessions za ljubitelje dobrog ugođaja u muzici renomiranih svetskih izvođača, koji svojom muzikom povećavaju nivo endorfina u našim telima, baš poput šoljice prepoznatljive Barcaffè espresso kafe.

Koje medije ste kao kompanija u najvećoj meri koristili? Kada sagledavate korišćenje medija u periodu između 2017. i 2018. godine – gde ste realizovali najveće povećanje? Navedite i primere inovativne upotrebe medija, bilo koje vrste, na našem tržištu (ako je toga bilo).

– Svaki naš brend prati senzibilitet svoje ciljne grupe i karakteriše ga prepoznatljivost u komunikaciji, koja ujedno i određuje kanale koji će se koristiti za prenos poruka. Poznavanje potrošača i kome se i zašto obraćate je ključ za finalnu odluku. Ponekad su to samo tradicionalni kanali komunikacije, a ponekad integrisana 360 marketinška kampanja.

Tradicionalno najviše koristimo TV, no značajan pomak i porast u ukupnom korišćenju medija napravljen je i u digitalu, shodno globalnom trendu i promenama životnih navika potrošača.

Posmatrajući u odnosu na 2017, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u smislu povećanja ulaganja?

Personalizovani sadržaj je danas postao nužnost, kao i formati koji pružaju lako dostupne i jasne informacije, poput video formata, zbog čega su promene na digitalnim kanalima išle upravo u tom smeru.

Uz to, direktan kontakt i interakcija sa potrošačima ostali su i dalje jako bitna komponenta, zbog čega smo se potrudili da nadograđujući postojeće i osmišljavajući nove BTL aktivacije sa potrošačima ostvarimo još prisnije, i odnose koje odlikuju poverenje, uživanje i sigurnost.

Koliki značaj je Grand kafa pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje poslovnih odluka u 2018.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje poslovnih odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencija i njenih baza podataka ili pak upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

Mogu reći da su nam istraživanja jako bitna i na najvišem mestu, kao i potrošač. Vrlo nam je važno da pravilno odgovorimo na potrebe naših potrošača, a veoma često i da ih predvidimo.

Poštujući etička pravila industrije, oslanjamo se na istraživanja priznatih nezavisnih agencija, ali i onih rađenih unutar kompanije. Na osnovu ključnih podataka iz takvih istraživanja donosimo naše poslovne odluke, sa težnjom da na pravi način razumemo šta su želje i očekivanja potrošača, da bismo na njih pravovremeno odgovorili i zadobili njihovo poverenje.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2019. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Vođeni potrebama i željama potrošača, za koje njihov najomiljeniji napitak želimo da isporučimo prema najvišim standardima, uvideli smo da postoji određeno nepoznavanje u kvalitetu i karakteristikama sveže mlevene kafe.

Na tragu toga, odlučili smo se da ove godine jedan od osnovnih zadataka bude edukacija potrošača, kao i razvijanje postojećih kategorija uz lansiranje novih proizvoda, kojima ćemo još jednom potvrditi ulogu inovatora među proizvođačima kafe.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Payoneer menja brend pre izlaska na berzu: Bezbrojne mogućnosti

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Tandem Eurobank i Mančester Junajted nastavlja dugogodišnju saradnju

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Flori Zlatna priznanja u pet kategorija

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Amazon godišnje uništava veliku količinu neprodate robe uključujući laptopove i TV uređaje

Advertiser Serbia22. juna 2021.

Drevna egzotika novog Wellness ukusa – Dobar osećaj JE U KOKOSU!

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Jeep slavi 80. rođendan

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Canon postavio kamere koje proveravaju da li su zaposleni srećni – da bi im dozvolio da rade

Advertiser Serbia21. juna 2021.

SAD blokirale tužbu za dečje ropstvo protiv firmi čokolade

Advertiser Serbia18. juna 2021.

Dacia otkrila svoj novi vizuelni identitet

Advertiser Serbia18. juna 2021.

Eurobank po 19. put podržava manifestaciju „Noć knjige“

Advertiser Serbia17. juna 2021.

Jedan Ronaldov potez koštao kompaniju Coca-Cola četiri milijarde dolara

Advertiser Serbia17. juna 2021.

Ikea u Francuskoj kažnjena sa milion evra zbog špijuniranja zaposlenih

Advertiser Serbia15. juna 2021.

Amazon stigao u BiH

Advertiser Serbia15. juna 2021.

Unilever lansira bocu za deterdžent zasnovanu na papiru

Advertiser Serbia14. juna 2021.

Na zemljištu Bila Gejtsa se uzgaja krompir od kojeg McDonald’s pravi pomfrit

Advertiser Serbia12. juna 2021.