Dr. mreže

Lažni pratioci, kupljeni lajkovi i zvezde bez kredibiliteta: Puca li „balon influensera“?

Dr. mreže

Deo kompanija odustao je od plaćanja internet zvezda koje često kupuju pratioce, lajkove i komentare, a za neke je upitna i korist takvog načina oglašavanja

 

Prema predviđanjima agencije za influencer marketing Mediakix, tokom ove godine oglašivači će potrošiti između 4,1 i 8,2 milijarde dolara na influensere, što je veliki porast u odnosu na 2015 kada je ta cifra iznosila oko 500 miliona dolara, ali ipak je reč o malom udelu na ukupnom tržištu oglašavanja. Takođe, konstantno rastu i svote koje se troše na objave, pa dok influenser s 10-ak hiljada pratioca na Instagramu po objavi može da dobije 200 dolara, celebrity s milionima pratioca mogu da zarade i više od pola miliona dolara samo za jednu fotografiju.

Uprkos rastu potrošnje i sve većem broju influensera, deo kompanija prestao je da koristi usluge internet zvezda, a neki stručnjaci predviđaju kako bi to uskoro mogao da postane trend i da će sve više kompanija ulagati manje novca u influensere ili će potpuno odustati od takvog načina oglašavanja.

Više je problema koji prate influencer marketing – prvo, osobe koje na društvenim mrežama imaju veliki brij pratioca, a koje sponzori plaćaju za objave sve više gube kredibilitet među svojim pratiocima jer često reklamiraju proizvode koje uopšte ne koriste i ne sviđaju im se. Takođe, teško je i meriti uspeh takvih kampanja i koliko se brendovima uopšte isplati da ulažu novac u takav oblik oglašavanja.

Stari je problem i kupovina lajkova, komentara i pratioca te, prema nekim proračunima, takve prevare influnesera i lažni pratioci koštaju oglašivače čak oko 1,3 milijarde dolara. Za samo 16 dolara moguće je kupiti hiljadu pratioca na Instagramu, a istraživanja koja su sprovele neke kompanije (poput Good Companyja i HypeAuditoriuma) s kojima su razgovarali novinari The Wall Street Journala, pokazuju da između polovine i dve trećine influensera kupuje pratioce, lajkove i komentare.

Marcelo Camberos, jedan od stručnjaka za takav oblik oglašavanja, kaže kako nije siguran da li je influencer marketing dostigao maksimum ali njegova kompanija (Ipsy), koja je među prvima koristila poznate internet zvezde u svojim kampanjama, odustala je od njih. Za Andersa Ankarlinda iz Good Companyja nema dvoumljenja o trenutnom stanju na tržištu influencer marketinga: „Balon počinje da puca“ jer korisnici danas znaju ko koristi proizvode, a ko samo pokušava da izvuče novac. U razgovoru za WSJ napomenuo je kako s klasičnim billboardima i oglasima oglašivači znaju što plaćaju, dok je s influenserima ipak druga stvar.

Tezi o slabljenju takvog oblika oglašavanja u prilog ide i pad interakcija korisnika sa sponzorisanim sadržajima te su lajkovi i komentari u padu u odnosu na prošlu godinu.

 

Priredio: Hrvoje Jurman
Izvor: Zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dr. mreže

Da li u Twitter-u razmišljaju o uvođenju pretplatničkih opcija?

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Aktivisti razočarani nakon sastanka sa Zuckerbergom

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Započelo povezivanje Facebook Messenger-a i WhatsApp-a

Advertiser Serbia8. jula 2020.

Evropska komisija: Za društvene mreže ista pravila kao i za sve ostale emitere

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Zuckerberg: Očekujem povratak oglašivača

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Dvejn Džonson najplaćenija zvezda na Instagramu

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Facebook lansira novu kampanju koja pomaže u prepoznavanju lažnih vesti

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Twitter izbacuje reči „gospodar“, „rob“ i „crna lista“ iz programerskog govora

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

I Lego privremeno obustavlja oglašavanje na društvenim mrežama

Advertiser Serbia1. jula 2020.

TikTok zabranjen u Indiji

Advertiser Serbia30. juna 2020.

I kanadske kompanije odustaju od oglašavanja na Facebook-u

Advertiser Serbia30. juna 2020.

Više od 160 kompanija povuklo oglase sa Facebook-a

Advertiser Serbia28. juna 2020.

Verizon povlači svoje reklame sa Facebook-a

Advertiser Serbia26. juna 2020.

Viber prekida poslovne odnose sa Facebook-om zbog „nasilničke retorike“

Advertiser Serbia26. juna 2020.