Agencije

KREATIVCI & KREATIVNOST, II deo: Veliki praznični intervju sa kreativnim direktorima agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih advertajzing agencija…Pročitajte šta ta „srca“, u srpskim oglasnim i marketing agencijama, misle o: kreativnim postignućima reklamne industrije u Srbiji, regionu i svetu, i drugim pitanjima…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Dajte ocenu rezultata rada domaćih kreativnih agencija u 2017. godini…Izdvojte najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

Dajte ocenu rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2017. godini

Kako ocenjujete ulogu i značaj srpske kreativne scene u odnosu na druge zemlje u SEE regionu?

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2017.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Poželite nešto svojim kolegama u industriji i oglašivačima u 2018…

null

Voljena Daničić, Head of Creative Direct Media

…ocena rezultata rada domaćih kreativnih agencija…Kada se osvrnem na prethodnu godinu, prvi utisak mi je da su 2017-u obeležile neke zaista neočekivane kampanje. Meni najdraža, jer me je zaista vratila u detinjstvo, jeste Imlekova kampanja za Moja Kravica Trougao. Imam utisak da je sve bilo odlično osmišljeno i upakovano, prepljavljeno emocijama i iskrenošću. Oduševili su me sa Suzanom Mančić i retro izvlačenjem Loto-a! Svaka čast ekipo iz Communis-a.
Sa druge strane, ono po čemu ću sigurno pamtiti ovu godinu, jeste naša društveno odgovorna kampanja “Čuvaj se!” koju smo radili u saradnji sa SPIKS-om. Potpuno drugačiji pristup problemu u saobraćaju, snažne i iskrene emocije, rad sa mladim, pretalentovanim Stefanom Gajićem, nagrade na Semplu i UEPSu, sve su to stvari zbog kojih i u 2018. godini želim da nastavimo da razvijamo kampanju. Tako da, očekujte još iznenađenja od nas.

…kreativni doprinos sopstvene agencije…Naš kreativni tim je mlad, a sa druge strane, svi smo dugo u industriji i imamo malo drugačiji pogled na kreativu i kreativnost uopšte. Naša rešenja su pre svega funkcionalna, prilagođena svakom mediju ponaosob, jer naša osnova su mediji i kod nas sve kreće od njih. “Kreativa koja radi” to je mantra koje se držimo i koja, kada se osvrnem na godinu za nama, je donela sjajne rezultate, nagrade i oduševljene klijente.

…uloga i značaj srpske kreativne scene u regionu…Ja sam zaista ubeđena da je SEE region neverovatno kreativno tlo. Za razliku od Zapada, gde su zasigurno mogućnosti dosta veće, mi se ovde dovijamo kako bismo kreirali nešto vredno, stoga nam je, kao zemlji, konkurencija zaista jaka. U tako jakoj konkurenciji, osvajati nagrade na fetivalima je ujedno i velika čast, ali i dokaz da Srbija može, ako već nije, da bude epicentar kreative u regionu.

…svetske kampanje iz 2017 koje su privukle vašu pažnju…Snažan utisak je na mene ostavila BBDO NY kampanja Sandy Hook Promise – „Evan„. Na jedan originalan i na šokantno jak način oslikava problem koji postoji u društvu. Sa druge strane, obožavam praznične kampanja i moj favorit, za sad, je kampanja “Moz the Monster”. Jednostavno je predivna.

…praznične želje & čestitke kolegama i oglašivačima…Želim svima mnogo izazova i prilika u 2018. godini.

null

Predrag Simić, kreativni direktor Leo Burnett

…ocena rezultata rada domaćih kreativnih agencija…Budući da živimo u vremenu kada novi formati komunikacije nastaju gotovo svakodnevno i da svaka vest traje do sledećeg klika, nisam siguran kada je 2017. uopšte i počela i da li se možda i završila pre vremena. Svakako i ove godine postoje radovi koji su se izdvojili i po kojima ćemo pamtiti ovu godinu.
Pre svega, tu je kampanja One Book for Peace agencije New Moment, kojom je promovisana kreativnost naše regije na kanskom festivalu, što je bar na kratko skrenulo pažnju na ovaj deo advertajzing sveta.
Na lokalnom planu, izdvojio bih radove agencije McCann Beograd, hand made bilboarde za Coca Colu kojim su vrlo vešto i relevantno povezali svetski brend i lokalni uticaj, zatim serijal spotova koje su uradili za MTS, koji su u produkcionom smislu podigli standard za celu industriju i pokazali da i kod nas mogu da se snime kvalitetni tv spotovi. Takođe, kampanja Gde su nestale maline, agencije Ovation, vizuelno se izdvojila na domaćoj sceni.

…kreativni doprinos sopstvene agencije…Od radova Leo Burnett-a, verovatno najveći doprinos advertajzing sceni pružili smo radovima za Vip mobile, pre svega kampanjama za Neo tarife i Brzalice, i na neki način, sami sebi smo postavili novi standard za 2018. godinu. Takođe, tu je i veliki broj kampanja za Imlek, pre svega izdvojio bih kampanju za Trougao jogurt, jer nimalo nije lako na nov način predstaviti nešto što je većini već jako dobro poznato. I na kraju, pomenuo bih kampanju koju smo radili za Doncafé – Moj grad se budi, koja se završila jednom zaista drugačijom promocijom, prvom jutarnjom premijerom filma koji su napravili sami ljubitelji Doncafé kafe svojim aktivnim učešćem u kampanji.

…uloga i značaj srpske kreativne scene u regionu…Mislim da smo previše skromni i da potcenjujemo sopstvene mogućnosti. Iako su komšije odavno shvatile da moraju sami da se izbore za svoje mesto, mi smo pomalo zaboravili da nismo sami u toj trci i da medalje nisu stvar koja se nasleđuje već se svaka mora zaslužiti svaki put. Sa druge strane, kreativnost je i dalje tu, prisutna. Kao što znamo, Srbi su uvek najbolji kada se bore protiv nečega/nekoga, i sve što nam treba je „neprijatelj“ koga ćemo i u ovoj borbi pobediti. Iz inata.

…svetske kampanje iz 2017 koje su privukle vašu pažnju…Kampanja Meet Graham je nešto što je na mene ostavilo veoma jak utisak, pre svega jer imam utisak da je upravo ova kampanja zaista uticala na promenu ponašanja ljudi. Umesto još jedne tv reklame, dobili smo Grahama, kampanju sa jakom porukom na koju ne možete ostati ravnodušni. On je stvoren da nam skrene pažnju na to da nismo nepobedivi, i sasvim je sigurno da vas njegov izgled i njegova poruka neće ostaviti ravnodušnim. Iz advertajzing ugla, Graham je samo dokaz da savremena tehnologija ima smisla jedino uz dobru priču. Jer Graham je priča o super čoveku.

…praznične želje & čestitke kolegama i oglašivačima…Svaki put kada radimo nešto što je „sigurica“, sigurno je jedino da će biti rezultat biti mediokritetski.
Svaki put kada radimo nešto zbog čega imamo tremu, rezultat će biti nešto po čemu ćemo pamtiti baš taj projekat.
Zato, želim svima što više pozitivne treme i poslovnih šetnji van zone komfora, zbog kojih ćemo svi u ovom biznisu napredovati u svakom smislu. Živeli.

null

Nebojša Krivokuća, Creative Director Communis DDB Beograd

…ocena rezultata rada domaćih kreativnih agencija…Žiriranje na ovogodišnjem ‘Kaktus’ festivalu mi je pružilo dosta dobar uvid u kvalitete i kvantitet lokalnih dometa. Migracija ideja, budžeta, resursa i pažnje agencija i oglašivača ka digitalnim i BTL kanalima i dalje traje. Čini mi se kao da svi tragamo za aktivacijama koje nude neposredno iskustvo i kontakt sa brendom a pomalo zaboravljamo koliki uticaj klasični kanali i dalje imaju. Da ima hrabrosti i inovativnosti se najbolje vidi u digitalnim aktivacijama, u tom domenu se najčešće testira gde su granice. Od kampanja koje su obeležile 2017 koristim prostor da čestitam kolegama koje su radile na kampanji za VIP – ‘Neograničeno’: jasna ideja pretočena u spektakularno produciranu kampanju, to zaslužuje naklon.

…kreativni doprinos sopstvene agencije…Iza nas je dobra godina. Uradili smo nekoliko kampanja koje su nadmašile očekivanja, što je na kraju svega najvažnije. Za Heineken smo uradili i nešto što je ‘centrala’ prepoznala kao inovaciju. Po prvi put na našem tržištu smo za jedan pivski brend u Srbiji kreirali novi komunikacijski kanal i direktno ga uvezali sa prodajom, a to je bio Heineken Viber Public Account. Tom akcijom smo dokazali da je moguće uraditi nešto dobro i inovativno i za globalni brend. Radili smo neke inovativne stvari i za brendove iz Bambi portfolija, zatim na lansiranju Moja kravica Trougla; započeli smo saradnju sa Komercijalnom Bankom; bila je tu kampanja i za prijatelje iz udruženja NURDOR… sve to je ovu godinu učinili dobrom. Upravo pojačavamo kreativni tim sa ciljem da u 2018. budemo još bolji.

…uloga i značaj srpske kreativne scene u regionu…Izuzev nekoliko pojedinaca koji su ličnim napornim radom uspeli da postanu ili ostanu uticajni i važni u regionu – mislim da smo generalno u ulozi statiste-sa-jednom-rečenicom. Toliko smo značajni. Ali to nije krivica samih kreativaca već niza faktora na koje ne možemo da utičemo.

…svetske kampanje iz 2017 koje su privukle vašu pažnju…Trend ‘good cause’ kampanja je u potpunosti zavladao. Burger King je zanimljiv primer. Heinekenova „World Apart“ takođe. Čak i onaj šašavi „Dating Wall“ koji je Delta Airlines uradila u saradnji sa Tinderom – sve to dokazuje da su brendovi potpuno osvestili moć koju imaju i počeli su da je koriste za uticaj na našu svakodnevicu provocirajući na razmišljanje o temama koje izlaze iz domena oglašavanja, odnosno ‘reklame’. Još jedna kampanja mi je privukla pažnju: „Marmite Gene Project“, to je izuzetno duhovito realizovano.

…praznične želje & čestitke kolegama i oglašivačima…Poslužiću se naslovom sjajne knjige Pola Ardena: „It’s not how good you are, it’s how good you want to be“. Samo hrabro i samo napred.

KREATIVCI & KREATIVNOST, I deo: Veliki praznični intervju sa kreativnim direktorima agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

Nastavak sutra…

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: KREATIVCI & KREATIVNOST, I deo: Veliki praznični intervju sa kreativnim direktorima agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Regionalna nagrada za Iskrenost otišla u ruke Agencije DRV

Advertiser Serbia12. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Sve VAU uz NEO23″ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Advertiser Serbia2. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SVA: „Kolašin Valleys“

Advertiser Serbia1. април 2024.

Jedinstvena zbirka pesama kao simbol promocije međimurske tradicije

Advertiser Serbia29. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Najlepše želje Cookies – Prihvati kolačiće“

Advertiser Serbia28. март 2024.

DANIJEL KOLETIĆ: „Na prvo mjesto stavljam druge u poslovnom smislu jer je moja misija da služim drugima“

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SMART VISION: „Dr Gabor Mate na Balkanu“ za Novak Đoković Fondaciju

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Mali veliki talenti“ za Konzum

Advertiser Serbia26. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] FRIDAY FINALLY: „Da skratimo. Stihl.“

Advertiser Serbia25. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „LAQO Muzej osiguranja u metaversu“ za Croatia osiguranje

Advertiser Serbia20. март 2024.