Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] DRAŽEN NOVAK, Saatchi & Saatchi Croatia: „I dalje se sve što predlažemo radi po principu da se stvari naprave, a ne samo obave“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Dražen Novak, Creative Director, Saatchi & Saatchi Croatia…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2023. godini

– Najveći doprinos je taj da se i dalje sve što predlažemo radi po principu da se stvari naprave, a ne samo obave. I da imamo klijente koji su spremni odlučiti se za ono što je potrebno, a ne ono što bi voljeli čuti. To je rezultiralo kampanjama i (dobivenim) pitchevima u cijeloj regiji i šire, što nam je lako izvesti zahvaljujući podršci Grupe.

Ako baš moram izdvojiti neke od projekata onda su to: za Pivovaru Daruvar – Rebranding jednog od najstarijih (ako ne i najstarijeg) pivskih brandova u Hrvatskoj – Staročeško; Kampanja za Labud Zagreb, za isto tako legendarni Sanitar; te dugoročna suradnja s Milsingom na brandovima Gummies, Biorela…

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2023. godini…Izdvojite najbolje nacionalne i regionalne kampanje, uz obrazloženje

– Zaista mi je bilo drago vidjeti da agencije i studiji iz Hrvatske i regije osvajaju nagrade na relevantnim međunarodnim festivalima. Mislim da je to odlična motivacija i proof of life i klijentima i agencijama da se i kod nas mogu i trebaju raditi dobre stvari koje imaju odjeka. Isto mi je bilo drago čuti i vidjeti (što bi se reklo) naše ljude koji po agencijama vani rade projekte koji osvajaju nagrade. A od radova bih izdvojio Franc Arman – Vrijeme je za tvoje vrijeme, zanimljivo iskorištena posebnost proizvoda pretvorena u content i gadget vrlo dobro prilagođen onima kojima je namijenjen.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2023. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Skittles – Apologize the Rainbow, daleko ispred svih, jednostavna i zabavna ideja dovedena do poznatog Skittles apsurda, ujedno demonstracija kako ljudima dokazati relevantnost branda. Heineken – The Office Cleaners, kombinacija insighta dobro poznatog targetu s jednostavnom on brand mehanikom koja se na simpatičan način bavi važnom temom self carea i životnog balansa. Budweiser – Bring Home The Bud, odličan primjer kako brzo i pametno reagirati u trenutku da bi se zadržao, a možda i premašio izgubljen PR i to na globalnom nivou. I brzi shout out: NIKE – Home, CALM – The Last Photo, Jane/Finch Centre – Bill it to Bezos, Canal+ – Papa?

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2024?

– Agencije i brandovi morat će pokazati da se komunikacija ne događa samo da bi oni postojali već da ima vidljivu svrhu u životu potrošača.

Nastavit će se osjećaj globalne nesigurnosti i velike promjene u prioritetima zbog kojih će ljudi puno savjesnije glasati novčanikom, pa će se tome trebati i prilagoditi.

News mediji naći će se pod povećanim pritiskom različitih interesa pogotovo zbog broja izbora u državama koji su važni na globalnoj sceni. Društveni mediji također će se naći pod istim pritiskom, ali zahvaljujući brojnosti sudionika kojima tehnologija omogućava da pronađu svoj tribe bez obzira na sve nastavit će bujati uz pojavljivanje stalno mijenjajućih micro trendova.

Kako vidite aktuelni nivo upotrebe veštačke inteligencije u kreativnom segmentu funkcionisanja agencije?

– Što se tiče Saatchi Croatia vidim dosta dobro aktualni nivo jer mogućnosti AI-a koristimo svakodnevno. To nam u kombinaciji s ostalim alatima Publicis Groupe kao npr. Global Web Index daje mogućnost da kreativni segment agencije ima uvjete da funkcionira na nivou s globalnim advertising trendovima.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.