Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] NIKOLA ŽINIĆ, Bruketa&Žinić&Grey: „Idućih nekoliko godina očekujem boom kreativne uporabe tehnologije“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Nikola Žinić, Chief Creative Officer, Bruketa&Žinić&Grey…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Najznačajnija ocjena kreativnosti na svjetskoj razini je svakako Cannes Lions natjecanje gdje smo u 2022. ušli u finale s dva projekta. Prvi je Brigometar Croatia osiguranja u kategoriji Creative Data. Prošlogodišnji canneski laureat za rebrending, Untouched by Light Radgonskih gorica, ove je godine ponovno dobio priznanje kao finalist u kategoriji Creative B2B.

Brigometar je, može se reći, bio najpoznatiji hrvatski oglas u svijetu u 2022. o kojem je izvijestilo preko 300 medija, osvojio je desetak međunarodnih nagrada i Contagious ga je uvrstio među najbolju svjetsku kreativu.

Radi se o interaktivnom vanjskom oglasu koji uz pomoć umjetne inteligencije mjeri zabrinutost prolaznika s ciljem osvještavanja važnosti brige za mentalno zdravlje. Nakon davanja pristanka i skeniranja lica, oni najzabrinutiji dobili su besplatan preventivni zdravstveni pregled u Croatia poliklinici u Zagrebu. Ljudi su doslovno stajali u redu kako bi izmjerili svoju brigu pa je Brigometar „izmjerio“ 8% urbane hrvatske populacije.

Osim s Croatia osiguranjem i njihovim brendom 100% digitalnog osiguranja LAQO, kontinuirano realiziramo kreativna rješenja s Addiko bankom na razini cijele regije, kao i za Karlovačko pivo i Podravku.

Izdvojio bih i kampanje Ne sudi nas po boji, koju smo realizirali s BIPA-om, Bili billboard za Saponiu i projekt Oriđiđi Video Awards u metaversu kojeg smo napravili u suradnji s 24 sata i koji je proglašen digitalnim proizvodom godine.

U drugoj polovici godine realizirali smo i nekoliko zanimljivih brending i dizajn projekata o kojima ćemo ubrzo moći više javno govoriti.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Uvijek mi je nezahvalno govoriti o radovima kolega jer mi je nepoznata pozadina njihovog nastanka.

Trenutno žiriram BalCannes gdje je prijavljeno oko 200 radova. Ima zaista sjajnih kampanja, ali generalni dojam je da nedostaju oni radovi koji pomiču našu industriju naprijed.

Volim kampanje Anje Radulović, Bojana Hadžihalilovića, Sonde i Dušana Drakalskog. To su kreativci koji me inspiriraju i koji me na momente čine ljubomornim u pozitivnom smislu i koje bi uvijek volio imati u svom timu.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Ove godine sam u Cannesu bio fokusiran na radove, ne toliko na predavanja, i puno sam razgovarao s članovima žirija, tako da sam vidio stvarno hrpu super kampanja. Meni najdraža je definitivno The Unfiltered History Tour agencije Dentsu za VICE World News koja uz pomoć AR tehnologije omogućuje tajnu turu kroz ukradene artefakte British Museuma. Ta mi je kampanja iznad svih jer je inkluzivna, jer je izvedena kao diverzija i jer na super način koristi tehnologiju. To su kampanje koje pomiču granice i postavljaju nove ljestvice kreativnosti.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– U 2023. i idućih nekoliko godina očekujem boom kreativne uporabe tehnologije koja će biti najveći izvor inspiracije. Na ovim se prostorima tek počelo sramežljivo eksperimentirati pa vidimo i prve projekte u metaversu, kao i sve više NFT kampanja, ali još uvijek se traži pravi smisao tih tehnologija za brendove.

Bitno da se eksperimentira jer jedino na taj način se može doći do pravih odgovora kako na najbolji način iskoristiti neku tehnologiju.

S druge strane, i dalje vidimo da brendovi koji zauzimaju stav prema ekološkim i društvenim pitanjima postižu rezultate pa će se i taj dobar trend sigurno nastaviti.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Pored svih klasičnih kompetencija, kao što su timski rad, komunikacijske vještine, analitičnost i ostalo, istaknuo bih empatiju kao važnu osobinu kreativca i kreativki. U našem kontekstu to znači, između ostalog, i da može prepoznati određeni moment kao uvid u rješavanje zadatka.

Osim toga, s obzirom na tempo kojim se svijet mijenja, pa s njime i naš biznis, kreativac apsolutno mora biti znatiželjan i kontinuirano pratiti zbivanja kako na području tehnologija, tako i generalno, kako bi mogao brzo odgovarati na njih. Imam osjećaj da se starija generacija posljednjih godina nekako ulijenila po pitanju praćenja trendova i razmišljanja o tome kako mogu iskoristiti nove tehnologije, za razliku od mlađih koji više eksperimentiraju.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Partnerski odnos s klijentom oduvijek je bio važan i nama se tu ništa značajno nije promijenilo. Danas smo možda ranije nego prije uključeni u procese planiranja i strateškog promišljanja, kada je najvažnije postavljanje dobrog pitanja što je pravi problem neke kompanije i komunikacije.

Čim je odnos s klijentom kvalitetniji, tim su kvalitetnija i kreativna rješenja, a tu je naravno i pitanje cijena.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Oduvijek je bilo teško naći dobre talente. Razlika je što je nekad naša industrija bila jedina ili među rijetkima prepoznata kao kreativna pa smo imali veći pool zainteresiranih ljudi. Danas su nam konkurencija i startupi i drugi inovativni projekti pa kreativci imaju veći izbor. S druge strane, i tržište rada je drugačije. Danas kreativci imaju mogućnost od kuće raditi za tvrtke bilo gdje u svijetu. I mi teoretski možemo raditi s bilo kojim kreativcem iz svijeta, ali je pitanje koliko su naše plaće konkurentne.

Naš je pristup da kao agencija iz Hrvatske sve više radimo za brendove na drugim tržištima. Čim agencija proizvodi kreativnije i zanimljivije projekte, biti će zanimljivija kreativnim ljudima.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Canneskog lava
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia
Fotografija: Domagoj Kunić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Created for AI, by AI“ za Diplo Fondaciju

Advertiser Serbia25. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Sve ima bolji okus s Vegetom“ za Podravku

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „#BirajZeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane“ za Nestlé Adriatic

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Sav od igre“ za Munchmallow

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital: „Verovatno kao odgovor na sveprisutno veštačko, očekuje nas i više ljudskog“

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „terrapija – Liječimo Zemlju edukacijom“ za Udrugu Terra Hub

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Dragana Josipović preuzela je vođenje Futura DDB agencije u Zagrebu

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Srećičica“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.

Direct Media United Solutions najbolja agencija za podršku online prodaji

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Samo Osječko“ za Osječku pivovaru

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] ALEKSANDAR RADUKIN, Homepage.Creative.Digital: „Komunikacije evoluiraju nikad brže, potrebna je ogromna fleksibilnost i rezilijentnost“

Advertiser Serbia8. фебруар 2024.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Moramo u komunikacijama da budemo superiorni da bi preživeli“

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Potrebno nam je kolektivno osveženje, a onda i zajednička dugoročnija strategija i konkretne aktivnosti za bolju scenu i uslove“

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

V+O formirao strateško partnerstvo sa međunarodnom komunikacionom grupacijom SEC Newgate

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

Da li je ovo najgledanija reklama u regionu?

Advertiser Serbia31. јануар 2024.