Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MILOŠ SKOKIĆ, Žiška: „Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Miloš Skokić, Managing Partner agencije Žiška…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

Žiška je imala dobru godinu. Predlozi na kojima smo radili sa klijentima su hrabriji i ambiciozniji nego ikada. Mi sebe odavno ne doživljavamo kao (isključivo) digitalnu agenciju.

Iako ne bežimo od toga, rekao bih da je ovo prva godina gde su nam kompanije dale šansu da rešavamo neke veoma tradicionalne advertajzing probleme, na velikoj skali, nevezano za kanale.

Objavljujemo knjigu sa jednim voljenim brendom, za drugi smo radili kreativnu strategiju i ATL produkciju za 7 evropskih tržišta, a paralelno sa tim radimo na originalnoj društvenoj igri, kreiranoj „u kući”. Dakle, rekao bih da smo baš bili ambiciozni u prethodnom periodu.

Za mene važnije od svega iznad, brinuli smo o sebi, o našim ljudima, u godini koja nije ostavila puno prostora za to.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– 2022. je prava godina recesije. Realizovano je manje nego što smo očekivali, a sa budžetima su opale i ambicije na lokalu. Ipak, desile su se neke kul kampanje.

Communis nas je podsetio kako izgleda dobar advertajzing rad koji menja društvo sa Vilom Divljinom, ali i jednostavnijim radom za Plazmu, „Jednakost dolazi iz kuće”, vizuelnim rešenjem i porukom koja nas je sve pomerila.

Metalac i Pioniri su se dobro zabavili sa Konstraktom i real-time reakcijom oko Evrovizije, pokazavši da možeš biti relevantan i sa jako malo resursa.

Polovni automobili i 18+ kampanja su zasnovani na premoćnom insajtu da je taj sajt pre svega zabava i sadržaj, a onda i mesto gde kupuješ automobile. Hrabro i tačno.

Što se Žiške tiče, izdvojio bih knjigu kojom se upravo pune knjižare širom Srbije, a koju smo priredili sa fantastičnim Munchmallow timom. U pitanju je zbirka originalnih bajki na srpskom jeziku za decu, Povratak u Neobuzdaniju. Koliko je ljubavi uloženo u taj projekat!

Osim toga, pomenuo bih i naš rad na zabavnom brendu Ananas, zajedno sa njihovim kreativnim timom. Klik! Bum! Tras! Zvuči poznato?

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Uvek mi prvo padne na pamet McDonald’s i rad “Can I Get Uhhhhhhhhhhhh” koji je pokazao da se jedna stvar u našoj industriji nikada neće promeniti – snažna ljudska istina rezonuje sa svima, bez obzira na format, medijski ekosistem i šta god da je sledeći TikTok koji dolazi.

Rad na koji smo dosta referirali u Žiški je i Tinder kampanja za tržište Japana, koju potpisuje lokalni W+K, pod nazivom „Live Young Again”. Pravi mali kratki film koji daje lokalnu boju svima poznatom servisu za upoznavanje.

Agencija čiji rad smo dosta pratili tokom 2022. godine je St. Luke’s iz Londona. Skrenuo bih pažnju na njihov kejs za brend Ocado.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Vertikalni video postaje samo „video”, svakako dominantni format u kojem ćemo proizvoditi sadržaj.

TikTok je novi Instagram, a donekle i novi YouTube, ukoliko roll out-uju bolje desktop iskustvo na globalnom tržištu.

Instagram je novi Facebook, sa razvojem e-commerce feature-a.

I za kraj, ono što mene najviše interesuje, brendovi koji se usude da istupe kao kreatori i kokreatori originalnog sadržaja će benefitovati, zahvaljujući TikTok-u i svim medijskim i kreativnim pomeranjima koje donosi.

Na neki čudan način, regresiraćemo deset godina u nazad, u vreme kada su i agencije i kompanije suštinski verovale da mogu da kreiraju nešto relevantno za digitalne kanale i malo se više „igrale”.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator. On ili ona razume da je put između „imam ideju” i „pogledajte šta sam napravio” nikad kraći, i da svi benefitujemo od toga.

Sa ovim uvidom na umu, menjaćemo praksu i deljenje znanja u Žiški, vodićemo se ovim i govoriti o tome na konferencijama i u podkastima. Smorićemo sa ovom pričom u 2023. Neka ovo bude fer upozorenje. 😊

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Odnos je nikad bolji, ali to je zato što smo mi mlada agencija i mnogo smo naučili i pomerili se u odnosu na 2019.

Naši klijenti otvoreno komuniciraju sa nama, mi znamo njihove frustracije i oni naše. Zainteresovani smo za njihove biznise kao i velike izazove koje su ove godine donele za njih, a oni su zainteresovani za naše individualne i timske motivacije, za našu dobrobit.

To znači da sve češće imamo jako neprijatne razgovore, posle kojih se svi osećaju bolje. To takođe znači da smo neke saradnje prekinuli, i to nam je omogućilo da se mnogo bolje posvetimo onim odnosima gde donosimo vrednost. Ovakav rad i ovakva komunikacija nas ispunjava.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Gomila talentovanih ljudi je oko nas. Veoma smo uzbuđeni zbog toga kuda idu naši procesi zapošljavanja, ali to moram da pripišem i junačkom radu svih mojih kolega koji se bave ovim, na prvom mestu Tijane Mijalković i Gorana Jankuloskog.

Ali, ne smemo da se opuštamo. Mladi stručnjaci danas imaju stvarno mnogo opcija u smislu karijernog razvoja. Advertajzing industrija sada već tradicionalno, godinama loše komunicira sa ovom generacijom.

Mi ovo menjamo, ali ne možemo sami. Zainteresovan sam za razgovor na industrijskom nivou oko toga šta nudimo na tržištu rada, kako edukujemo kadrove, kako govorimo javno o našem poslu.

Ako se olenjimo u ovom smislu, vrlo brzo ćemo završiti u „niko više ne želi da radi u agencijama” kuknjavi. Meni je to užasno neinspirativan pogled na naš posao, ne želim da pristanemo na to.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Neka 2023. godina bude godina igre i istraživanja, kreiranja originalnog sadržaja i godina uzbuđenja.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN SARAJEVO: „I jare i pare“ za Grawe osiguranje

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Ovation najuspešnija agencija na MIXX 2023

Advertiser Serbia19. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „McFlurry & McSundae Deluxe Oreo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia18. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „Štark – I osmeh je tu!“

Advertiser Serbia17. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Sve je moguće dok si u igri“ za Hattrick – PSK

Advertiser Serbia16. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Smoki street art celebration“

Advertiser Serbia15. маја 2023.