Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MILOŠ SKOKIĆ, Žiška: „Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Miloš Skokić, Managing Partner agencije Žiška…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

Žiška je imala dobru godinu. Predlozi na kojima smo radili sa klijentima su hrabriji i ambiciozniji nego ikada. Mi sebe odavno ne doživljavamo kao (isključivo) digitalnu agenciju.

Iako ne bežimo od toga, rekao bih da je ovo prva godina gde su nam kompanije dale šansu da rešavamo neke veoma tradicionalne advertajzing probleme, na velikoj skali, nevezano za kanale.

Objavljujemo knjigu sa jednim voljenim brendom, za drugi smo radili kreativnu strategiju i ATL produkciju za 7 evropskih tržišta, a paralelno sa tim radimo na originalnoj društvenoj igri, kreiranoj „u kući”. Dakle, rekao bih da smo baš bili ambiciozni u prethodnom periodu.

Za mene važnije od svega iznad, brinuli smo o sebi, o našim ljudima, u godini koja nije ostavila puno prostora za to.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– 2022. je prava godina recesije. Realizovano je manje nego što smo očekivali, a sa budžetima su opale i ambicije na lokalu. Ipak, desile su se neke kul kampanje.

Communis nas je podsetio kako izgleda dobar advertajzing rad koji menja društvo sa Vilom Divljinom, ali i jednostavnijim radom za Plazmu, „Jednakost dolazi iz kuće”, vizuelnim rešenjem i porukom koja nas je sve pomerila.

Metalac i Pioniri su se dobro zabavili sa Konstraktom i real-time reakcijom oko Evrovizije, pokazavši da možeš biti relevantan i sa jako malo resursa.

Polovni automobili i 18+ kampanja su zasnovani na premoćnom insajtu da je taj sajt pre svega zabava i sadržaj, a onda i mesto gde kupuješ automobile. Hrabro i tačno.

Što se Žiške tiče, izdvojio bih knjigu kojom se upravo pune knjižare širom Srbije, a koju smo priredili sa fantastičnim Munchmallow timom. U pitanju je zbirka originalnih bajki na srpskom jeziku za decu, Povratak u Neobuzdaniju. Koliko je ljubavi uloženo u taj projekat!

Osim toga, pomenuo bih i naš rad na zabavnom brendu Ananas, zajedno sa njihovim kreativnim timom. Klik! Bum! Tras! Zvuči poznato?

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Uvek mi prvo padne na pamet McDonald’s i rad “Can I Get Uhhhhhhhhhhhh” koji je pokazao da se jedna stvar u našoj industriji nikada neće promeniti – snažna ljudska istina rezonuje sa svima, bez obzira na format, medijski ekosistem i šta god da je sledeći TikTok koji dolazi.

Rad na koji smo dosta referirali u Žiški je i Tinder kampanja za tržište Japana, koju potpisuje lokalni W+K, pod nazivom „Live Young Again”. Pravi mali kratki film koji daje lokalnu boju svima poznatom servisu za upoznavanje.

Agencija čiji rad smo dosta pratili tokom 2022. godine je St. Luke’s iz Londona. Skrenuo bih pažnju na njihov kejs za brend Ocado.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Vertikalni video postaje samo „video”, svakako dominantni format u kojem ćemo proizvoditi sadržaj.

TikTok je novi Instagram, a donekle i novi YouTube, ukoliko roll out-uju bolje desktop iskustvo na globalnom tržištu.

Instagram je novi Facebook, sa razvojem e-commerce feature-a.

I za kraj, ono što mene najviše interesuje, brendovi koji se usude da istupe kao kreatori i kokreatori originalnog sadržaja će benefitovati, zahvaljujući TikTok-u i svim medijskim i kreativnim pomeranjima koje donosi.

Na neki čudan način, regresiraćemo deset godina u nazad, u vreme kada su i agencije i kompanije suštinski verovale da mogu da kreiraju nešto relevantno za digitalne kanale i malo se više „igrale”.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator. On ili ona razume da je put između „imam ideju” i „pogledajte šta sam napravio” nikad kraći, i da svi benefitujemo od toga.

Sa ovim uvidom na umu, menjaćemo praksu i deljenje znanja u Žiški, vodićemo se ovim i govoriti o tome na konferencijama i u podkastima. Smorićemo sa ovom pričom u 2023. Neka ovo bude fer upozorenje. 😊

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Odnos je nikad bolji, ali to je zato što smo mi mlada agencija i mnogo smo naučili i pomerili se u odnosu na 2019.

Naši klijenti otvoreno komuniciraju sa nama, mi znamo njihove frustracije i oni naše. Zainteresovani smo za njihove biznise kao i velike izazove koje su ove godine donele za njih, a oni su zainteresovani za naše individualne i timske motivacije, za našu dobrobit.

To znači da sve češće imamo jako neprijatne razgovore, posle kojih se svi osećaju bolje. To takođe znači da smo neke saradnje prekinuli, i to nam je omogućilo da se mnogo bolje posvetimo onim odnosima gde donosimo vrednost. Ovakav rad i ovakva komunikacija nas ispunjava.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Gomila talentovanih ljudi je oko nas. Veoma smo uzbuđeni zbog toga kuda idu naši procesi zapošljavanja, ali to moram da pripišem i junačkom radu svih mojih kolega koji se bave ovim, na prvom mestu Tijane Mijalković i Gorana Jankuloskog.

Ali, ne smemo da se opuštamo. Mladi stručnjaci danas imaju stvarno mnogo opcija u smislu karijernog razvoja. Advertajzing industrija sada već tradicionalno, godinama loše komunicira sa ovom generacijom.

Mi ovo menjamo, ali ne možemo sami. Zainteresovan sam za razgovor na industrijskom nivou oko toga šta nudimo na tržištu rada, kako edukujemo kadrove, kako govorimo javno o našem poslu.

Ako se olenjimo u ovom smislu, vrlo brzo ćemo završiti u „niko više ne želi da radi u agencijama” kuknjavi. Meni je to užasno neinspirativan pogled na naš posao, ne želim da pristanemo na to.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Neka 2023. godina bude godina igre i istraživanja, kreiranja originalnog sadržaja i godina uzbuđenja.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „Svake godine je sve manje domaćih radova koji skreću pažnju“

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Degordian akvizirao Shopycode, e-commerce development kompaniju

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Ovation Digital Trends 2023 – Da li se usuđujete da (ne) budete digitalni?

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Mladi genijalci Beograda za koje će se tek čuti

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Sonda & Kraš „Designed by People“: Korisnici će sami da dizajniraju praznični asortiman Kraš proizvoda za 2023!

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: Generacija mediokracija

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Kreativnost napreduje i postaje još bolja pod pritiskom“

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

Studiu Sonda čak tri nagrade na velikoj bijenalnoj izložbi Hrvatskog dizajna

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA ZEKOVIĆ, Leo Burnett Beograd: „Jedini trend koji priznajem je: biti original.“

Advertiser Serbia12. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Ideja će i dalje biti ključ svega“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] EMINA FERIZOVIĆ, Eminent Communications: „Primetan je trend rasta potražnje za malim agencijama“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Vladaju neizvjesnost i disbalans u industriji tržišnih komunikacija“

Advertiser Serbia10. јануара 2023.

Saznajte koji će stručnjaci iz redova medija dodeliti novu posebnu nagradu BalCannes-a

Advertiser Serbia10. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Pobedili smo, a koliko smo tokom igre pretrčali, to samo mi znamo“

Advertiser Serbia9. јануара 2023.