Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MATJAŽ GERM, Agencija 101: „Veliki broj novih i svežih agencija dobija svoj deo marketinškog kolača“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Matjaž Germ, Kreativni direktor u Agencija 101…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

Agencija 101 je jedna od najmlađih velikih full service agencija na slovenačkom reklamnom tržištu. Ove godine naš glavni fokus bio je na poboljšanju fluidnosti naših radnih procesa. Pošto smo digitalna native full service agencija, naš radni proces je donekle specifičan, ali pre svega podložan veoma naglim promenama i prilagođavanjima. Iako smo glavni fokus ove godine usmerili na nas same, pripremili smo i dosta odličnih projekata. Istakli bismo našu kampanju za Burek Olimpiju, koju je pripremio tim pod vođstvom kreativnog direktora Jure Korenča i u kojoj smo istakli brend ulične brze hrane na dodeli Mišlenovih zvezdica i izmamili osmeh Sloveniji. Između ostalog, kampanja je osvojila veliku nagradu na slovenačkom festivalu SOF, gde smo osvojili drugo mesto među agencijama.

Kada je kreativnost u pitanju, moramo istaći i činjenicu da smo po treći put postali najbolja slovenačka digitalna agencija na festivalu Websi, a kampanja Crni petak u Merkuru osvojila je nagradu za najbolju kampanju godine.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Godina 2022. je u Sloveniji bila sasvim obična. Primetan je nastavak trenda restrukturiranja, u kojem veliki broj novih i svežih agencija dobija svoj deo marketinškog kolača, a ovaj proces će se verovatno nastaviti i u narednim godinama. To utiče i na izvesnu stagnaciju velikih agencija, čak i na međunarodnim festivalima etablirane slovenačke agencije, ove godine beležimo generalno manje-više poraznu godinu. Na regionalnom nivou bih istakao zavidan broj festivalskih uspeha hrvatskih i srpskih agencija.
Među domaćim kampanjama, pored našeg prethodno pomenutog projekta agencija101.si/en/project/Running-the-show-at-night, istakao bih i rad mariborske agencije Aritmija, posebno njihovu etiketu vina Fazan, za koju su dobili i bronzu na Golden Drumu. Od regionalnih radova izdvojio bih radove agencija Imago Ogilvy i Bruketa&Žinič&Grey. U Srbiji me je oduševila kampanja „Kikiriki” agencije Konteent Media i izvanredan projekat McCanna i Mastercarda Superheroji.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Brewdogova antisponzorska kampanja oko Svetskog prvenstva definitivno je privukla najveću globalnu pažnju u poslednjih pola godine, ali su se tokom godine pojavili mnogi drugi izvanredni radovi. Kada bih izdvojio dve, na primer, odlučio bih se za sjajnu gerilsku akciju The Unfiltered History tour i inicijativu pivare Michelob, koja dokazuje da velike ideje mogu zaista da donesu i velike promene

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Trendovi će verovatno biti sve vezaniji za korišćenje već starih tehnoloških rešenja, na primer AI doživljava izuzetan prodor. Naravno, dnevni trendovi u našem regionu zavise od specifičnosti tržišta. Nadamo se da nestabilna geopolitička situacija neće još više uticati na industriju i da zbog toga kriza neće biti glavno obeležje sledeće godine.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Dobar agencijski kreativac danas mora pre svega da razume veoma širok spektar kanala koje koristimo u reklamiranju. Ovo posebno važi za kreativne i umetničke direktore koji više ne mogu da priušte da se specijalizuju ili imaju ograničeno razumevanje određenih kanala.

Mislim da će ova potreba tokom godina postajati sve očiglednija u našem regionu, a među najdominantnijim kreativcima će se pojavljivati sve više stručnjaka za digital core ili digital native.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Ne mislim da su odnosi svake godine sve bolji. Deo odgovornosti snose i agencije, koje jednostavno ne mogu da se suoče sa činjenicom da se naša uloga menja i da smo pomalo prinuđeni da neprestano izmišljamo nove dodatne vrednosti, koje to uvek i nisu.

Siguran sam da će se za pet do deset godina odnosi dramatično poboljšati i verovatno ćemo tada kao agencije biti malo drugačiji.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Manji nego ranije. To pak donosi izazov. Moramo da se izborimo za najbolji kadar, niko više ne može samo da čeka da nam zakucaju na vrata.

Najbolji kadrovi imaju raznovrstan izbor, a mi u agencijama moramo da ponudimo znatno više od posla, projekata i plate.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Da bude dvostruko bolje nego 2022. To bi bilo dovoljno. 🙂 Naravno, to isto želim i svim čitaocima.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.