Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „IT i marketing će se još više približiti“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Marin Ostojić, Creative Director ZOO agencije…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Za ZOO agenciju je 2022. bila kreativno zanimljiva i poticajna. Počeli smo je osvajanjem pitcha za Audi kojeg od tada kreativno pratimo na hrvatskom tržištu. Image kampanja koju smo kreirali za fintech brend Leanpay zaživjela je na slovenskom, rumunjskom i mađarskom tržištu. Za osiguravateljni brend UNIQA kreirali smo dvije digitalne kampanje, od kojih je ova posljednja doživjela svoju primjenu u Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Zahvaljujući našem klijentu Konzumu, koji je sponzor hrvatske nogometne reprezentacije, imali smo prilike raditi na kampanjama u kojima su se pojavljivali poznati hrvatski nogometaši, o kojima, je u tokom Svetskog prvenstva u Kataru, pričao cijeli svijet! Za Konzum smo kreirali i veliku kampanju povodom 65 godina tog najvećeg maloprodajnog brenda u Hrvatskoj, a dali smo i kreativni doprinos u kampanjama Povratak Zdravoljubaca i Fixeez. Kreirali smo i svoju prvu božićnu kampanju za slovenski Mercator, a krajem godine osvojili smo i pitch za Bonduelle. Svi ovi projekti koje sam nabrojao i mnogi drugi koje smo realizirali ove godine, za nas su bili istovremeno i lijepi i izazovni. Iz svakog smo puno naučili i u svakom od njih smo se trudili kreativnu ljestvicu podići još malo više.

2022. za nas je bila i godina u znaku nagrada. Zajedno s našim klijentima, partnerima i suradnicima, osvojili smo Effie, MIXX (best in show), nekoliko Ideja X, Somoborac i Origigi video awards.

Bila je to i godina kreativne suradnje. Tijekom godine imali smo priliku surađivati s agencijama 404 i Cvoke (obje iz Zagreba), Springer & Jacobi iz Beča i Herman & partnerji iz Ljubljane. Međuagencijske suradnje uvijek su nam drage jer dokazuju da je suradnja uvijek bolja od kompeticije. Također, snimali smo spotove s redateljima iz Srbije, Hrvatske i Bugarske, a u tome su nam pomogle produkcijske kuće Val, Švenk, Producentice, Rational Internatiovnal, Vertigo i Livada produkcija. Putem smo upoznali puno zanimljivih ljudi i stekli vrijedna kreativna iskustva i kreativne prijatelje diljem regije.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Što se tiče scene u Hrvatskoj, čini mi se da je kreativno ipak slabija od prošle 2021., kada smo imali radove poput “Beestroa” agencije Imago ili kampanje “Nije u redu u uredu” agencije Senor.

Od ovogodišnjih radova u Hrvatskoj mi je zapelo za oko kako Studio Sonda transformira lice Kraša kroz nova pakiranja koja su moderna, ali s retro prizvukom, uvažavajući tradiciju ovog velikog domaćeg brenda.

Također i inicijativa agencije Hearth za promjenu imena Trga hrvatskih velikana. Iz Srbije su me dobro zabavile kampanje “Bukvalno za kikiriki” agencije Konteent Media i “Jedini site za odrasle” agencije Friday.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Najteže pitanje jer ima toliko toga. No, ajmo probati… Appleov “Escape from the office”, zato što je zabavna, iskrena i… zabavna. “Backup Ukraine”, zato što na pametan način koristi tehnologiju i usput šalje snažnu antiratnu poruku. Serija postera “Imagine (a CEO, a nurse, someone at the board meeting…)”, zato što na jednostavan i nepretenciozan način komunicira snažnije od tisuća puno “skupljih” kampanja napravljenih na temu rodne ravnopravnosti.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Trendovi u advertisingu uglavnom su posljedica tehnoloških trendova. Od kad smo “otkrili” digitalni marketing, advertising se svako malo redefinira i usklađuje u nadi da će (p)ostati moderan.

U trenutku kad ovo pišem svijet je zaluđen AI-jem pa će iduća godina vjerojatno biti u znaku toga. No i prošla je u neku ruku bila u znaku Metaversea, ali to i nije završilo baš spektakularno. Ono što sigurno znamo je da trendovi u advertisingu dolaze i prolaze vrlo brzo, ali i da zanimljive, dobro ispričane priče, koje komuniciraju sa srcima onih kojima su upućene, one ostaju ipak malo duže.

Što se tiče trendova u medijima, zanima me hoće li Netflix Basic pretplata (Netflix s oglasima), ponukati i neke druge streaming servise na sličan potez i kako će to utjecati na našu industriju.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Dobri agencijski kreativci su prije svega znatiželjna bića, zatim vrlo tolerantne i dobre osobe i ugodni suradnici. Oni nastoje donijeti vrijednost u sve što rade i biti potpora svojim suradnicima i klijentima. Znaju slušati i razumjeti klijente, kolege i, najvažnije, ciljne skupine kojima se obraćaju.

Uz sve ovo, dobri agencijski kreativci znaju, ili žele naučiti, kako gledati na probleme iz drugačijih kuteva, kako spajati naizgled nespojivo i kako pri tom uživati u sitnim zadovoljstvima koje ovaj posao nudi gotovo svakog dana.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Mislim da se tu ništa nije promijenilo i da se neće tako skoro promijeniti. Valute koje razmjenjuju agencije i klijenti su povjerenje, međusobno uvažavanje i suradnja.

Agencije i klijenti koji njeguju ove vrijednosti u pravilu uspijevaju zajednički stvoriti projekte koji su efikasniji, kreativniji i zapaženiji.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Sigurno da je razvoj IT industrije donio svoje pa mladi kreativci sada imaju više izbora i mogućnosti. Bez obzira na to, raspoloživost i kvaliteta su, iz mog iskustva, još uvijek dobri. Za nekoga tko je u duši kreativac, posao u agenciji je još uvijek zanimljivji od posla u IT-ju. No, u budućnosti će se vjerojatno IT i marketing još više približiti jedni drugima pa ćemo zapravo tek vidjeti što nam to donosi.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

Za sebe osobno želim mir u svijetu 🙂 Za sve ostalo se valjda mogu i sam pobrinuti 🙂

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.