Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivana Petković, Creative Director agencije SVA…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Kada se danas osvrnem i pogledam prethodnih dvanaest meseci mislim da svi zajedno možemo da budemo ponosni. Uspostavili smo neke nove procese rada koji podrazumevaju istraživanja ciljanih javnosti na jedan nov način i to nam je pomoglo da i u kreativnom izrazu damo drugačije viđenje. Leto je obeležila kampanja za našeg novog klijenta UniCredit Banku – Ostavi trag ovog leta, koja je bila osveženje u dosta jednoličnom oglašavanju bankarskog sektora. Takođe kompanija 4U Pharma je baš nama poverila kampanju za Viranto, koja je njihovo prvo medijsko oglašavanje na ovim prostorima.

Krajem godine smo kreirali i našu novogodišnju čestitku koja je zapravo kampanja posvećena parkiranju na mestu za osobe sa invaliditetom i porodice u TC Stadion – Šta bi ti majka rekla, koja na najbolji način predstavlja ono o čemu smo u toku 2022. pričali sa klijentima – šta možemo da učimo za društvo i kakvu promenu ponašanja možemo da pokrenemo dobro kreiranom komunikacijom.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Čini se da su klijenti, a samim tim i agencije prenele kroz oglašavanje strahove globalne krize. Više nego ikad su se komunicirale cene, procenti, problemi.

Ipak mislim da kreativna industrija i u tim uslovima uspeva da prati trendove i iznedri dobre kampanje. Izdvojila bih kampanju Metalca – Umetnica mora jesti kuvano, kao i kampanju za Štark – I osmeh je tu, za koju sam poželela da je naša. Čestitke kolegama.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Poslednja koja mi je privukla pažnju AlexaLost her voice i Like a Bosch koja je bila pravo osveženje tokom cele godine.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Mislim da će na žalost trendove kreirati situacija koja je izazov sama po sebi. Ono što je evidentno je da ćemo tražiti kreativne načine da iskoristimo nove tehnologije.

Nekad mi se čini da se neke stvari vraćaju na početak, sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini. Nadam se da će taj trend biti dominantan u 2023.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Kreativac je po meni i nekada i sada osoba koja je pre svega empatična, radoznala i spremna da igra timski. Ona koja i posle godina rada pred spavanje smisli sjajnu kampanju, jedva čeka da je podeli sa drugima i veruje da radi najlepši posao na svetu.

Menjaju se kanali, menjaju se strategije, menja se vreme koje imamo na raspolaganju, ali to je samo nov način da poruka stigne do cilja. Dobra poruka je u suštini ista.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Ključna stvar je da taj odnos svi posmatramo kao partnerski. Imamo isti cilj i samo iz odnosa u kome postoje poverenje i poštovanje mogu da nastanu velike stvari. Ono što je poslednjih godina zabrinjavajuće su rokovi koji gotovo da ne postoje. Neki klijenti su čine se “izgubili sat”.

ASAP ubija kreativnost, obezvređuje rad i nadam se da ćemo to u budućnosti zajedno promeniti.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– To je pitanje oko kog se najviše kolega žali i mislim da imamo dobar razlog za to. Ipak u SVA je ove godine stiglo nekoliko sjajnih mladih ljudi. Moj utisak je da su oni retkost i privilegija je što možemo da radimo sa njima. Taj trenutak u kome prepoznam da su kliknuli na advertajzing, da su se zaljubili je zaista početak nečeg velikog.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Malo manje stresa, često pakovanje kofera, neka dobra vina i još bolje razloge da nazdravimo.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: [KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“ - SVA

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Creative Disorder – Coca-Cola HBC Srbija – Coke Summership 2024

Advertiser Serbia18. јул 2024.

SONJA JELUŠIĆ, Media House: „Polaznici edukativnog modula Mediji u okviru AcademIAA dobiće određena znanja a ne gomilu informacija koje ne mogu da povežu“

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Agencija Smart Vision dobitnik svetski priznate zlatne IPRA nagrade za izuzetnost u PR-u

Advertiser Serbia9. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey jedina je hrvatska agencija koja je udomila dva kanska lava

Advertiser Serbia5. јул 2024.

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.