Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivana Petković, Creative Director agencije SVA…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Kada se danas osvrnem i pogledam prethodnih dvanaest meseci mislim da svi zajedno možemo da budemo ponosni. Uspostavili smo neke nove procese rada koji podrazumevaju istraživanja ciljanih javnosti na jedan nov način i to nam je pomoglo da i u kreativnom izrazu damo drugačije viđenje. Leto je obeležila kampanja za našeg novog klijenta UniCredit Banku – Ostavi trag ovog leta, koja je bila osveženje u dosta jednoličnom oglašavanju bankarskog sektora. Takođe kompanija 4U Pharma je baš nama poverila kampanju za Viranto, koja je njihovo prvo medijsko oglašavanje na ovim prostorima.

Krajem godine smo kreirali i našu novogodišnju čestitku koja je zapravo kampanja posvećena parkiranju na mestu za osobe sa invaliditetom i porodice u TC Stadion – Šta bi ti majka rekla, koja na najbolji način predstavlja ono o čemu smo u toku 2022. pričali sa klijentima – šta možemo da učimo za društvo i kakvu promenu ponašanja možemo da pokrenemo dobro kreiranom komunikacijom.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Čini se da su klijenti, a samim tim i agencije prenele kroz oglašavanje strahove globalne krize. Više nego ikad su se komunicirale cene, procenti, problemi.

Ipak mislim da kreativna industrija i u tim uslovima uspeva da prati trendove i iznedri dobre kampanje. Izdvojila bih kampanju Metalca – Umetnica mora jesti kuvano, kao i kampanju za Štark – I osmeh je tu, za koju sam poželela da je naša. Čestitke kolegama.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Poslednja koja mi je privukla pažnju AlexaLost her voice i Like a Bosch koja je bila pravo osveženje tokom cele godine.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Mislim da će na žalost trendove kreirati situacija koja je izazov sama po sebi. Ono što je evidentno je da ćemo tražiti kreativne načine da iskoristimo nove tehnologije.

Nekad mi se čini da se neke stvari vraćaju na početak, sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini. Nadam se da će taj trend biti dominantan u 2023.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Kreativac je po meni i nekada i sada osoba koja je pre svega empatična, radoznala i spremna da igra timski. Ona koja i posle godina rada pred spavanje smisli sjajnu kampanju, jedva čeka da je podeli sa drugima i veruje da radi najlepši posao na svetu.

Menjaju se kanali, menjaju se strategije, menja se vreme koje imamo na raspolaganju, ali to je samo nov način da poruka stigne do cilja. Dobra poruka je u suštini ista.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Ključna stvar je da taj odnos svi posmatramo kao partnerski. Imamo isti cilj i samo iz odnosa u kome postoje poverenje i poštovanje mogu da nastanu velike stvari. Ono što je poslednjih godina zabrinjavajuće su rokovi koji gotovo da ne postoje. Neki klijenti su čine se “izgubili sat”.

ASAP ubija kreativnost, obezvređuje rad i nadam se da ćemo to u budućnosti zajedno promeniti.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– To je pitanje oko kog se najviše kolega žali i mislim da imamo dobar razlog za to. Ipak u SVA je ove godine stiglo nekoliko sjajnih mladih ljudi. Moj utisak je da su oni retkost i privilegija je što možemo da radimo sa njima. Taj trenutak u kome prepoznam da su kliknuli na advertajzing, da su se zaljubili je zaista početak nečeg velikog.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Malo manje stresa, često pakovanje kofera, neka dobra vina i još bolje razloge da nazdravimo.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: [KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“ - SVA

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Od sada McCann i u Ljubljani

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

Veliki Sempler za projekat „Living in Bingo“ agencije Via Media

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобра 2023.

Agencija DRV raspisala pitch za brendove

Advertiser Serbia11. октобра 2023.

DALIBOR ŠUMIGA, Promosapiens: „Potrošačka neuroznanost jedina pokazuje stvarno stanje stvari“

Advertiser Serbia6. октобра 2023.