Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Kreativnost napreduje i postaje još bolja pod pritiskom“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Dejan Spirkoski, Creative Director agencije Saatchi & Saatchi Skopje…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Prošla godina bila je teška. Ali to možemo reći za svaku od poslednjih 10 godina. Dakle, to ne bi trebalo da bude izgovor za naš kreativni rad. Verujem da smo tokom 2022. radili na izazovnim brifovima, velikim i manjim kampanjama… i ako se osvrnem unazad, mogu reći da kreativnost nije ono što nedostaje.

Uz sva dešavanja i preokrete u svetu u kojem živimo, mogu reći da kreativnost napreduje i postaje još bolja pod pritiskom. Nešto što možda nedostaje je hrabrost, da budete smeliji i da se ne plašite da kreirate ideje od kojih će se malo podići obrve.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Reklamna scena nikada ne miruje. Ovde predstava nikada ne prestaje. Ove godine, videli smo da su mnogi stari igrači zadržali svoj nivo, dok su se neki novi odlično predstavili. Sve u svemu, mogu reći da je bilo lepih stvari i ideja… ali kao i uvek, svi možemo više i bolje. 🙂

Kao jedan od najistaknutijih radova sa našeg tržišta, izdvojio bih kampanju „SmoothON“ za Skopsko Smooth.

To je kampanja koja podržava lokalne muzičke umetnike dajući im prostor da predstave svoj zvuk na limenci Smooth piva. Tako je svaka limenka piva pretvorena u novu plejlistu sa makedonskom muzikom. Za mene je ovo veoma dobar primer kako brend može pružiti stvarnu podršku lokalnoj zajednici, ali i inspirisati mnogo više ljudi da se posvete svojoj strasti.

Još jedan rad koji mi se jako dopao je kampanja za Halkbank pod nazivom “Да ги слушнеме и гушнеме”, koja je još uvek u toku. Ovo je kampanja koja spaja dva sveta različitih generacija. Gde mladi mogu da uče od starijih i obrnuto. Naravno, viši cilj je da pokažemo da nam je stalo i da poštujemo jedni druge. Takođe, sviđa mi se kako su odredili art direkciju kampanje. Jasno, toplo, emotivno.
KV 1 | KV 2 | KV 3

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Ove godine jedna od najčešćih tema za razgovor bio je rat u Ukrajini… i mnoge agencije su pokušale da pomognu svojom kreativnošću. Videli smo stotine kampanja u vezi sa ovom temom…

Jedna od njih bila je ona za UNESCO “Backup Ukraine”. Kampanja u kojoj možemo jasno videti kako današnja tehnologija može pomoći očuvanju kulturnog nasleđa tokom opasnosti. Pretvorili su telefon svakog čoveka u 3D skener, tako da je svaki građanin mogao da sačuva digitalni nacrt nacionalnih spomenika u slučaju da budu uništeni u ratu.

Tehnologija postaje sastavni deo sveta oglašavanja. Dok pričam o tome, moram pomenuti kampanju Heinz A.I. Ketchup, u kojoj je brend uspešno iskoristio trenutne trendove i programe pretvaranja teksta u sliku koji su preplavili internet. Dakle, pitali su A.I. jednostavno pitanje…koje je rezultiralo divnom kampanjom.

Jasno je da će u budućnosti tehnologija i A.I. uticati na naš rad, ali i dalje se neće moći bez kreativnosti ljudi. Kreativna ideja je srž svake kampanje. Dokaz za to su Mannequins Spectators, gde je ideja pokazala kako može pomoći brendu u prodaji i rešiti još jedan problem koji je stvorila pandemija.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Mislim da je ovaj odgovor već sadržan u onom na prethodno pitanje.😊

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Vremena se menjaju, to je tačno, ali ne verujem da se promenilo ono što nekoga čini dobrim kreativcem.

Za mene dobri kreativci su oni koji se trude, daju više, oni koji su strastveni i odgovorni u onome što rade. A najbolji su oni koji se zaljube u posao.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Verovao sam da ne treba da vidimo jedni druge kao dva različita entiteta (agencija i klijent). U svemu smo zajedno, tako da treba da se ponašamo kao partneri, a ne kao neko ko radi za nekoga.
Što se tiče protekle dve godine, mogu reći da svaka veza prolazi kroz različite periode i da zahteva negu i ulaganje. Uz posvećenost, poverenje i razumevanje možemo sve da prevaziđemo.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Operater dronova, specijalista za TikTok, Esport trener samo su neki od poslova koji nisu postojali pre 5 godina. Svet stalno stvara nove karijerne opcije za ljude i to znači više opcija za njih, ali manje mogućnosti za nas u advertajzingu. 😊
Što znači da moramo ostati konkurentni i ponuditi ono što drugi ne mogu.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Više vremena.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.