Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DARKO BOSNAR, Imago Ogilvy: „Imago Ogilvy je GOLDEN DRUM Adriatic Agency of the Year“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Darko Bosnar, Creative Director agencije Imago Ogilvy…Razgovor vodio Nenad Danilović, Glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Kako si sami uvijek postavljamo stepenicu više u odnosu na prošlu godinu, rekao bih da smo ove godine u tome itekako uspjeli. Uz preko 20-tak osvojenih nagrada na festivalima, proglašeni smo i GOLDEN DRUM Adriatic Agency of the Year i moram priznati kako je to meni osobno jedna od najdražih nagrada u karijeri. Golden Drum je za nas iz regije oduvijek bio važan, a biti proglašen najboljim u regiji je velika čast. Uz to, osvojili smo i podosta i drugih nagrada, a svakako bih izdvojio još jedan trijumf na SomoBorcu sa 7 osvojenih kipića.

Naša najnagrađivanija kampanja ove godine je Franck Beestro:

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Za mene je definicija uspjeha – kontinuitet u rezultatima. Svatko je jednom napravio neku super kampanju. Svatko je barem jednom osvojio neku nagradu. No ono što velike čini velikima, je tko to radi kontinuirano. Kako fanatično volim festivale, uvijek mi je drago i uzbudljivo pratiti tko od domaćih agencija uspjeva proći stroge kriterije svjetskih žirija.

Iz hrvatske svakako moram izdvojiti BiŽ i Sondu. I kad uspiju i kad ne uspiju, uvijek su tu negdje, i ono što je najvažnije, uvijek iznova pokušavaju napraviti nešto i ostaviti trag.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Pa ne bih izdvajao radove jer nekako uvijek svi pokazuju ono što se ionako nalazi po portalima i vrti po feed-u. Ono što me impresionira su neke nove agencije koje proizvode fantastične stvari. Izdvojio bih DAVID Madrid koji je u nekoliko godina postojanja osvojio na desetke lavova. Imao sam tu sreću da sam se sprijateljio s njihovim Chief Creative Directorom Saulom Rochom. Sjajni lik koji ima sjajnu viziju i što je najvažnije – pretvara je u kampanje kojima se svi divimo.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Osjetna je velika prisutnost novih tehnologija. To je naravno i očekivano. No ono što primjećujem, a pogotovo po prijavama na festivalima, da je često tehnologija jedina ideja. U smislu onoga što bi marketinške agencije trebale raditi, AR nije ideja. NFT nije ideja. Metaverse nije ideja. To bi trebali biti mediji ili kanali putem kojih se kreiraju ideje kojima je ta tehnologija samo odskočna daska do potrošača.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Mislim da u suštini dobar agencijski kreativac i dalje na prvom mjestu mora biti uzbuđen oko stvaranja kampanja kroz koje šalje poruke ili prodaje proizvode. Naravno da uvijek mora znati sve što se događa. Naravno da prije svih mora poznavati sve nove tehnologije. Naravno da mora prije svih prepoznati sve moguće i nemoguće kanale kojima može doći do potrošača. Kao i uvijek, mora biti hobotnica koja svoje pipke pušta na sve što može dohvatiti. Aktivirati sva svoja osjetila i usisati sve što iz svijeta dolazi u svoju glavu. Nakon toga, na njemu je kako će te informacije obraditi i prenijeti na svoj posao.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Imam osjećaj kako stalno slušam i čitam istu priču o problemu kako naša struka više nije seksi kao prije. Pa sigurno, to je i za očekivati. No po tom pitanju mislim da ne bi trebali kukati već vidjeti što svi možemo napraviti u svojem dvorištu da to promjenimo. Kako privući mlade ljude i pokazati im da je naš posao i dalje najbolji posao na svijetu? Često kada se družim s mladim ljudima ili studentima, oduševljava me kako mi s uzbuđenjem opisuju neke kampanje koje su njih oduševile. Još je ljepše čuti kada su to kampanje koje smo mi radili.

Zato mislim da si svi moramo dati za zadatak da izađemo iz svojih lijepih ureda, da te mlade ljude upoznamo i pozovemo da nam se pridruže u stvaranju novih kapanja o kojim će onda neki drugi klinci jednom pričati.

Drugo, trebamo razmisliti što im možemo ponuditi na radnom mjestu a da druge industrije to nemaju. U Imagu smo od 1.siječnja ove godine uveli NERADNI PETAK.

To znači da cijelu godinu radimo samo ČETIRI RADNA DANA u tjednu. To je kao da dobiješ dodatnih 52 dana godišnjeg kojeg možeš koristiti svaki tjedan. Moram priznati da mi nakon 15 godina dosta intenzivnog tempa, odlično paše petke provoditi na način da radim sve ono što inače ne bih ni u ludilu mogao zamisliti.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Nastaviti voljeti svoj posao. Ženu. I sina. I u tome biti još malo više uspješan.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.