Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „Svake godine je sve manje domaćih radova koji skreću pažnju“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Damir Ruvić, Kreativni Direktor agencije Via Media…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Prošla godina je za Via Media agenciju bila dobra, u skladu sa našim očekivanjima. Ovo je naša najuspješnija godina kvalitativno, a onda i kvantitativno, godina u kojoj smo nastavili da rastemo, da učimo i da se razvijamo u svakom smislu.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Nažalost, čini mi se da mi je svaki put sve teže odgovoriti na ovo pitanje, nekako je svake godine sve manje domaćih radova koji skreću pažnju. Često mi izgleda da je, paralelno sa porastom kvaliteta i dostupnosti vrhunskih alata za produkciju, sama ideja počela da ispašta. Nikada nije bilo više sadržaja koji su solidno producirani, ali nemaju zaokružene koncepte i djeluju prazno. Jedna od kampanja koja mi je privukla pažnju jer kampanja za „Webobran„, kampanja za edukaciju djece o sigurnosti na internetu koje je lijepo zaokružena, i idejno, i produkcijski.

A što se tiče našeg rada, izdvojio bih kampanju za prvo predstavljanje Bingo Group u BiH „Ponosni na sve sto radimo“ u kojoj smo standardnoj korporativnoj temi pristupili iz perspektive radnika i napravili nešto čime smo jako zadovoljni.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Ja bih izdvojio nešto, to nije ni rad, ni kampanja, ali je veoma zanimljivo i potencijalno može bitno da utječe na našu industriju. To je pojava nekoliko otvorenih AI platformi za kreiranje vizualnih i konceptualnih sadržaja, kao i implikacije koje ta pojava donosi. Naravno, sama vještačka inteligencija nije ništa novo, ali čini mi se da je tek sada počela da poprima oblik i da se naziru mogućnosti upotrebe. Počela su nagađanja o tome na koje načine može da zamijeni pojedina radna mjesta u advertajzingu, kako može ubrzati pojedine procese i donijeti prijeko potrebnu svježinu i novi pristup problemima.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Mislim da ćemo u narednom periodu vidjeti dosta pokušaja da se upregne snaga AI-a. Sigurno je da tu trenutno postoji potencijal da se osmisli nešto nesvakidašnje i novo, bit će zanimljivo pratiti na koji način i koliko uspješno.

Inicijalno to će donijeti jedan novi i zanimljiv ugao, ali nisam siguran koliko dugo će biti relevantno. S obzirom na to koliko se danas brzo mijenjaju trendovi, vjerovatno ćemo naredne godine imati neku novu „igračku“, ali neke funkcije će sigurno naći s vremenom mjesto u advertajzingu kao dodatni alat.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Spremnost na stalno usavršavanje i nevjerovatna prilagodljivost su neophodne. Stvari se nikada nisu brže mijenjale, tako i u našoj industriji i sve je teže ostati u igri. Dobar kreativac danas treba da bude u stanju da osmisli ideju, ali i da je realizuje u kratkom roku, na svu sreću alati sa kojima je to moguće nikada nisu bili dostupniji. Naravno, veoma je bitno je da i živi svoj posao.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Mi imamo odličan odnos sa svojim klijentima, sa kvalitetom dolazi povjerenje i onda je lako održavati odnos, bez obzira na otežavajuće faktore. Mislim da su protekle tri godine klijentima pokazale na koga se može računati. Pojedine agencije su iskoristile priliku da ojačaju svoj odnos sa klijentima, dok su neke agencije izgubile na kredibilitetu.

Ponosan sam jer smo uspjeli ne samo da zadržimo dobar odnos, već u dobroj mjeri da ga i ojačamo.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Čini mi se da smo imali jedan period u kojem je bio izazov naći mlade kreativce koji mogu da odmah „uskoče“ u kreativne procese i daju svoj doprinos svježim pogledom i idejama. Situacija se lagano mijenja, nove generacije su puno bolje upoznate sa alatima i imaju puno šire poglede, što je zaista osvježavajuće i budi optimizam. Kod zapošljavanja mladih stručnjaka, kreativaca potrebno je ponuditi stimulativno okruženje i šanse za rad na zanimljivim projektima, međutim zaista vjerujem da i mladi ljudi trebaju biti spremni na kontinuirano usavršavanje, i da ih to ne treba obeshrabriti.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Ono što vjerovatno svaki kreativac želi, a to je što više izazovnih i kreativnih projekata. I da iduće godine bude više domaćih kampanja kojih ćemo se sjećati.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia24. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.