Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: „Neke od najsjajnijih ideja su nastale u strašnim, lošim uslovima“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Nebojša Krivokuća, Kreativni direktor agencije Communis…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2021. godini

– Imamo radove koje sa ponosom stavljamo u godišnji portfolio, zadovoljne i srećne postojeće i nove klijente, pobede na pitch-evima, nove mlade ljude, još iskusnije seniore. Od godine kakva je bila 2021. možda ne bi trebalo tražiti više.

Dodatno, fizički povratak u agenciju i normalan način rada me podsetio koliko je ovaj posao lep i zabavan kada se radi uživo sa timom, a ne preko ekrana.

Ponovo smo fizički zajedno, maske ne mogu da sakriju osmehe, i to utiče na efikasnost timske igre – radimo brže i lakše nego preko ekrana.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2021. godini… Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje.

– Svaka kriza, ili vreme poput ovog u kojem živimo u nekima probude najbolje, drugi se fokusiraju na opstanak, treći tonu u beznađe. Fokusiraću se na ove prve – to jest na kampanje koje dokazuju da dobre ideje mogu da menjaju svet na bolje. U regionu i Srbiji se pojavilo nekoliko izuzetno kreativnih odgovora na nove uslove života i aktuelne probleme. “BOOKtiga” – kampanja Studija Sonda i Gradske knjižnice Poreč je velika ideja, kao i kampanja “Kurs solidarnosti” koja je nedavno lansirana za podršku važnom i sjajnom magazinu “LiceUlice” a koju potpisuje Žiška.

I mi smo ponosni na kampanje urađene za WWF. Ideja kojom smo skrenuli pažnju na problem divlje gradnje na Uvcu je sjajno primljena u javnosti i na društvenim mrežama.

Ukoliko pričamo o klasičnom oglašavanju i idejama koje možda ne menjaju svet na bolje ali dokazuju da i u tom segmentu uvek postoji prostor za korak napred – sve čestitke agenciji Herman i partners za kampanju “Sveže narezano”.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2021.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Kako svojevremeno reče Žak Segela – “I’ve seen some Ideas I haven’t seen for 30 years!
Novi spot za Burberry je remek-delo, iako idejno podseća i na genijalno delo Džonatana Glejzera za Levi’s od pre 20 godina. Bilo je sjajnih arts&krafts kampanja poput “Superhumans” spota, ali i genijalnih real-time odgovora velikih brendova na teme koje su dominirale medijima poput Heinken oglasa povodom osnivanja fudbalske Super-lige. Tu je i “Sick Beat” projekat – fantastično povezivanje brenda, ideje i tehnologije a u borbi za zdravlje dece, i njega bismo mogli da uzmemo kao primer pravca u kojem će se oglašavanje i komunikacija kretati u budućnosti.

Navedite najznačajnije remetilačke faktore kreativnosti u domaćem advertajzingu, kao i najznačajnije faktore njenog prosperiteta.

– Iskreno, više ne razmišljam o remetilačkim faktorima. Izuzev kratkog perioda u prvoj deceniji novog veka kada je bilo više smelosti – ali i budžeta – već dvadeset i pet godina uglavnom slušam o istim “remetilačkim faktorima”.

Zato više volim da razmišljam o idejama koje će zaobići te faktore, koje će se ponašati kao voda i pronaći put do onih kojima su namenjene, i do kojih će stići u malom ili velikom formatu uprkos branama, ušančenim kanalima ili novopostavljenim cevima.

U skladu sa tim – najznačajniji “faktori prosperiteta”, kako ih zovete – jesmo mi sami. Svako ko želi i ume da skrene pažnju porukom i uključi u akciju druge ljude, i svako ko to radi statusom na tviteru, mimom, foto-montažom, stikerom na banderi, transparentom na protestu, proizvodom koji je napravljen uprkos svim problemima – svaka ta osoba nas pokreće napred, greje srca, redefeniše granice slobode.

Ako pogledamo unatrag – neke od najsjajnijih ideja ili komunikacijskih kampanja nastale su u strašnim, lošim uslovima.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu u 2022?

– Ti trendovi ipak najviše zavise od socio-ekonomsko-epidemioloških trendova.
Postoje prognoze da će po suzbijanju pandemije najviše posla imati advokati specijalizovani za razvode; da će najviše profitirati turizam, i da će čovečanstvo ozbiljno promeniti odnos prema ličnoj imovini i gomilanju materijalnih dobara.
U poslednje dve godine naša percepcija sveta se veoma promenila.
Sve to će uticati i na advertising.
Rano je da pravimo predikcije da li će i kako to uticati na određene formate – ali neke tendencije se već vide. Bo Burnam je u sjajnom “specijalu” pod imenom “Inside”, koji je snimao tokom lockdowna u sopstvenoj sobi pokazao šta jedna talentovana osoba može da uradi uz malo svetla, kostima i minimalne količine video-opreme. Taj specijal bi trebalo da postane obavezna lektira za kreativce i producente u našem poslu.

Tematski – možemo očekivati da će dominirati teme slobode, zajedništva, empatije – i da će se sve fokusirati na dodir, kontakt, taktilnost. Naša tela su dizajnirana da dodiruju i budu dodirivana. A toga nam najviše nedostaje u protekle dve godine.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2022.

– Želim da nam u Novoj ne zavisi sve od sreće, već da zavisimo od sopstvenih ideja, lične hrabrosti i dobre volje da pravimo bolje.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.