Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: „Neke od najsjajnijih ideja su nastale u strašnim, lošim uslovima“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Nebojša Krivokuća, Kreativni direktor agencije Communis…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2021. godini

– Imamo radove koje sa ponosom stavljamo u godišnji portfolio, zadovoljne i srećne postojeće i nove klijente, pobede na pitch-evima, nove mlade ljude, još iskusnije seniore. Od godine kakva je bila 2021. možda ne bi trebalo tražiti više.

Dodatno, fizički povratak u agenciju i normalan način rada me podsetio koliko je ovaj posao lep i zabavan kada se radi uživo sa timom, a ne preko ekrana.

Ponovo smo fizički zajedno, maske ne mogu da sakriju osmehe, i to utiče na efikasnost timske igre – radimo brže i lakše nego preko ekrana.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2021. godini… Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje.

– Svaka kriza, ili vreme poput ovog u kojem živimo u nekima probude najbolje, drugi se fokusiraju na opstanak, treći tonu u beznađe. Fokusiraću se na ove prve – to jest na kampanje koje dokazuju da dobre ideje mogu da menjaju svet na bolje. U regionu i Srbiji se pojavilo nekoliko izuzetno kreativnih odgovora na nove uslove života i aktuelne probleme. “BOOKtiga” – kampanja Studija Sonda i Gradske knjižnice Poreč je velika ideja, kao i kampanja “Kurs solidarnosti” koja je nedavno lansirana za podršku važnom i sjajnom magazinu “LiceUlice” a koju potpisuje Žiška.

I mi smo ponosni na kampanje urađene za WWF. Ideja kojom smo skrenuli pažnju na problem divlje gradnje na Uvcu je sjajno primljena u javnosti i na društvenim mrežama.

Ukoliko pričamo o klasičnom oglašavanju i idejama koje možda ne menjaju svet na bolje ali dokazuju da i u tom segmentu uvek postoji prostor za korak napred – sve čestitke agenciji Herman i partners za kampanju “Sveže narezano”.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2021.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Kako svojevremeno reče Žak Segela – “I’ve seen some Ideas I haven’t seen for 30 years!
Novi spot za Burberry je remek-delo, iako idejno podseća i na genijalno delo Džonatana Glejzera za Levi’s od pre 20 godina. Bilo je sjajnih arts&krafts kampanja poput “Superhumans” spota, ali i genijalnih real-time odgovora velikih brendova na teme koje su dominirale medijima poput Heinken oglasa povodom osnivanja fudbalske Super-lige. Tu je i “Sick Beat” projekat – fantastično povezivanje brenda, ideje i tehnologije a u borbi za zdravlje dece, i njega bismo mogli da uzmemo kao primer pravca u kojem će se oglašavanje i komunikacija kretati u budućnosti.

Navedite najznačajnije remetilačke faktore kreativnosti u domaćem advertajzingu, kao i najznačajnije faktore njenog prosperiteta.

– Iskreno, više ne razmišljam o remetilačkim faktorima. Izuzev kratkog perioda u prvoj deceniji novog veka kada je bilo više smelosti – ali i budžeta – već dvadeset i pet godina uglavnom slušam o istim “remetilačkim faktorima”.

Zato više volim da razmišljam o idejama koje će zaobići te faktore, koje će se ponašati kao voda i pronaći put do onih kojima su namenjene, i do kojih će stići u malom ili velikom formatu uprkos branama, ušančenim kanalima ili novopostavljenim cevima.

U skladu sa tim – najznačajniji “faktori prosperiteta”, kako ih zovete – jesmo mi sami. Svako ko želi i ume da skrene pažnju porukom i uključi u akciju druge ljude, i svako ko to radi statusom na tviteru, mimom, foto-montažom, stikerom na banderi, transparentom na protestu, proizvodom koji je napravljen uprkos svim problemima – svaka ta osoba nas pokreće napred, greje srca, redefeniše granice slobode.

Ako pogledamo unatrag – neke od najsjajnijih ideja ili komunikacijskih kampanja nastale su u strašnim, lošim uslovima.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu u 2022?

– Ti trendovi ipak najviše zavise od socio-ekonomsko-epidemioloških trendova.
Postoje prognoze da će po suzbijanju pandemije najviše posla imati advokati specijalizovani za razvode; da će najviše profitirati turizam, i da će čovečanstvo ozbiljno promeniti odnos prema ličnoj imovini i gomilanju materijalnih dobara.
U poslednje dve godine naša percepcija sveta se veoma promenila.
Sve to će uticati i na advertising.
Rano je da pravimo predikcije da li će i kako to uticati na određene formate – ali neke tendencije se već vide. Bo Burnam je u sjajnom “specijalu” pod imenom “Inside”, koji je snimao tokom lockdowna u sopstvenoj sobi pokazao šta jedna talentovana osoba može da uradi uz malo svetla, kostima i minimalne količine video-opreme. Taj specijal bi trebalo da postane obavezna lektira za kreativce i producente u našem poslu.

Tematski – možemo očekivati da će dominirati teme slobode, zajedništva, empatije – i da će se sve fokusirati na dodir, kontakt, taktilnost. Naša tela su dizajnirana da dodiruju i budu dodirivana. A toga nam najviše nedostaje u protekle dve godine.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2022.

– Želim da nam u Novoj ne zavisi sve od sreće, već da zavisimo od sopstvenih ideja, lične hrabrosti i dobre volje da pravimo bolje.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Mi smo saveznici tehnologije, ali bez talenata – ništa”

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „Nakon početne halabuke, otkrili smo da AI i nije toliko moćan koliko se priča“

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Zadovoljan sam jer mi ne tražimo posao, posao dođe do Apriori Worlda“

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.