Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] MATJAŽ GERM, Agencija 101: „Naš uticaj na regionalnom kreativnom polju iz godine u godinu se širi“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Matjaž Germ, Kreativni direktor u Agencija 101…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2021. godini

Agencija 101 je i u 2021. godini nastavila s razvijanjem svog kreativnog potencijala. Zbog mnogobrojnih uspeha naše agencije tokom poslednjih godina, ponekad se zaboravlja da je naša agencija još uvek vrlo mlada i da je stara samo malo više od jedne decenije. Naš uticaj na regionalnom kreativnom polju iz godine u godinu se širi, a ništa drugačije nije bilo ni prošle godine. Za agenciju je prošla godina bila važna jer smo prvenstveno radili na viziji razvoja da postanemo uticajna regionalna strateška kreativna agencija.

Ponosni smo da smo širokom nizu priznanja dodali i Effie nagradu, a prilično smo proširili i obim saradnje s klijentima izvan Slovenije.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2021. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Mislim da je već druga godina „ere korone“ bila mnogo manje uzbudljiva od prve godine. Početna uzbuđenost smo advetajzeri osećali u stvarima koje su ostale prvenstveno nervirale, je presahnula i ostala je samo realnost, a mislim da se u toj realnosti svi zajedno još nismo previše dobro snašli. Zato će 2022. godina da bude odlučujuća, dobićemo odgovor da li će i advertajzing industrija promeniti smer ili ćemo samo da presurfamo val i da surfamo dalje u istom smeru. Prilika za promene je naravno sada, kako globalno tako i regionalno.

Verovatno još nikad nije bilo povoljnijeg momenta da aktivan odnos prema životnoj okolini u kojoj živimo postane nužan deo komunikacionih praksa svih robnih maraka.

Sve ukazuje na to da će se atributi koje već danas poznajemo pod nebrojeno imena, kao što su “sustainable”, “enrivonmentaly friendly” itd. polako i iz neke šire društvene odgovornosti u brifovima staviti u samostalna poglavlja koja će snažno definisati komunikaciona rešenja klijenata. To se već može da nasluti i iz brojnih trendova u regiji. Tako kod nas u Sloveniji trenutačno pratimo lokalnu kampanju skupine PLU (Heineken), koja se bavi zaštitom Triglavskog glečera, a i u našoj agenciji smo nedavno lansirali kampanju u kojoj vrhunski slovenački skijaš Štefan Hadalin u saradnji s Merkurom, najvećim trgovcem proizvoda za domaćinstva i bašte u Sloveniji, progovara o nestajanju skijališta usled globalnog zagrevanja. Ako istaknem najvažnije domaće kampanje u 2021. godini, u Sloveniji se je bez sumnje isticalo rešenje koje je i na nacionalnom festivalu bilo nagrađeno najvišom nagradom. Skijaška inovacija preduzeća Elan sa sklopivim skijama je globalni hit koji je sve nas u Sloveniji još jednom podsetio na to kako je uistinu široka kreativna industrija.

Budući da sam i ove godine imao čast da kao član žirija sudelujem na Kaktus-u, moram da spomenem i srpsku kampanju koja je privukla moju pažnju. Iako ću ovde najpre da se poklonim svim nagrađenim i prvenstveno svim sjajnim kampanjama za VIP (odnosno A1), ipak moram da istaknem kampanju s naslovom Iskreni oglas za Infostud grupu.

Čini mi se da će se na polju employment branding-a u budućnosti još mnogo raditi, a preduzeća će sve snažnije biti svesna da najbolji kadrovi neće sami da pokucaju na njihova vrata.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2021.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– U duhu prethodnog odgovora moram da istaknem projekat Notpla, rešenje od kojeg u budućnosti mnogo ljudi mnogo očekuje. U Kanu je dobilo nagradu Grand Prix za dizajn. Naravno da je u prošloj godini stvorena cela hrpa izuzetnih kampanja, ali mi se ipak čini da je ova koju sam spomenuo, jedna od retkih koja nosi snažni naboj budućnosti.

Navedite najznačajnije faktore ograničavanja kreativnosti u domaćem advertajzingu, kao i najznačajnije faktore njenog prosperiteta.

– Mislim da je najviše takvih koje stvaramo sami ili si samo zamišljamo da postoje. To mi se čini neproduktivno, prvenstveno zato jer postoji veliki broj takvih faktora na koje ne možemo da utičemo. A i prosperitet naše industrije su uvek bile promene i zato je 2022. godina puna izuzetnih prilika.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu u 2022?

Kako sam već pre spomenuo, smatram da će odnos prema životnoj okolini postati jedan od važnih atributa većine maraka, i to više ne samo kao tačka društvene odgovornosti, već i kao samostalni atribut.

A i brojne marke ovome području daće i centralnu ulogu u komuniciranju. Mislim da će to doneti brojna izuzetna komunikaciona rešenja. Nadam se da će tako da bude i u Srbiji.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2022

– Svima želim dobru godinu i uspešan rad. Mej d fors bi vit ju (May the force be with you), a sve klijente pozivam na našu web stranicu www.agencija101.si. 🙂

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.