Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] PREDRAG SIMIĆ, Leo Burnett Belgrade: „U 2020 kreativan je bio onaj ko je odreagovao na vreme, jer je sutra već bilo kasno“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Predrag Simić, Kreativni Direktor agencije Leo Burnett Belgrade…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini.

– Više je nego očigledno da je pandemija sve uslovila da se prilagode situaciji. Mislim da smo radili mnogo više nego ranijih godina. Sa klijentima smo imali bolji odnos, brže su se donosile odluke, reagovalo u realnom vremenu u skladu sa trenutnim stanjem. Kreativnost je ove godine bila u službi vremenske reakcije na situaciju koja se menjala iz sata u sat. Kreativan je bio onaj ko je odreagovao na vreme, jer je sutra već bilo kasno. Pandemija je postavila svoje uslove po kojima su se svi upravljali.

I pošto smo i dalje tu, sa većim brojem klijenata, rekao bih da smo dobro radili.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Specifična je godina da bi se govorilo o advertajzingu kao nezavisnoj celini.

Očigledno je da su svi tražili svoje mesto da minimiziraju gubitke, daju podršku svojim potrošačima, održe komunikaciju živom.

Od domaćih kampanja koje bih izdvojio to je kampanja Vip-a za seniore, Dijamant – u sve se meša ljubav i kampanja za Pozorištance Puž putem Viber-a.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Mislim da se još uvek ne može bez kreativaca. Nisam nikada video dva softvera na sastanku. Naravno, veštačka inteligencija ima svoju ulogu u čovečanstvu u određenim oblastima gde zaista može unaprediti kvalitet života, ali nisam siguran da može da proizvede bilo šta što bi se moglo nazvati kreativno.

Kreativnost podrazumeva povezivanje naizgled nepovezanih stvari koje daju novu vrednost koja do juče nije postojala. Dakle, to je pomalo i gledanje u budućnost i to na osnovu osećaja. Mislim da veštačka inteligencija to ne poseduje.

A da li može da proizvede neograničen broj Instagram postova u trendu? Verujem da može. I mislim da je položaj kreativaca u advertajzingu isti kao i položaj bilo koga u bilo kojoj industriji. Svi smo u istom loncu.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Trend u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama je stabilan što se može videti kroz realizovane kampanje iz godine u godinu.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Od oduševljenja radom od kuće do prevazilaženja izazova rada od kuće do jednog stabilnog rada od kuće… Verujem da smo svi prošli kroz manje više iste faze, meni je bilo zanimljivo.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Većina kampanja koje smo primetili ove godine su u vezi sa aktuelnom pandemijom i većina je veoma patetična i vrlo slična. Ostale koje nisu u vezi sa ovom temom, ispada da nisu baš relevantne.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Čuvajte zdravlje jer će morati neko i da uživa kada nas zamene roboti. Šalu na stranu, zaista svima želim da budu zdravi, da puno rade i ostvare svoje potencijale kako bi bili zadovoljni i ponosni na sebe.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Creative Disorder – Coca-Cola HBC Srbija – Coke Summership 2024

Advertiser Serbia18. јул 2024.

SONJA JELUŠIĆ, Media House: „Polaznici edukativnog modula Mediji u okviru AcademIAA dobiće određena znanja a ne gomilu informacija koje ne mogu da povežu“

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Agencija Smart Vision dobitnik svetski priznate zlatne IPRA nagrade za izuzetnost u PR-u

Advertiser Serbia9. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey jedina je hrvatska agencija koja je udomila dva kanska lava

Advertiser Serbia5. јул 2024.

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.