Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] MILAN STOJANOV, Publicis Skopje: „Nadam se da će uskoro prosečnost biti nedovoljna i neće zadovoljavati potrebe klijenata“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Milan Stojanov, Kreativni Direktor agencije Publicis Skopje…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Po prvi put u istoriji, sve agencije u celom svetu, dobile su isti brif. Rešavanje tog brifa bila je odlična šansa da vidimo kako razmišljamo i u tom pogledu, mislim da kreativno i strateški ne zaostajemo za svetom. Realizovali smo nekoliko kampanja koje su bile dobar odgovor na situaciju. Svakako, uvek može bolje 😊

Dajte ocenu rezultata rada makedonske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Makedoniji, uz obrazloženje

– Moram reći da je početak godine bio prilično pasivan. Većina brendova je odlučila da prekine komunikaciju sa potrošačima. Za neke od njih bilo je razumljivo zato što su spašavali radna mesta i borili se za opstanak samih kompanija. Drugi su odlučili da doniraju tamo gde je bilo najpotrebnije, a deo je, stvarno bez razloga nestao sa scene. Nakon što smo “reciklirali” prošlogodišnje kampanje sa haštagom “ostanimo kod kuće” produciran je i manji je broj novih kampanja tokom ove godine, te je stvarno nezahvalno da se kaže da su ovogodišnje kampanje industrijski standard.

Pozdravljam sve kompanije i njihove agencije koje su na bilo koji način pomogle da nam olakšaju život, pa čak i kad to nisu bila najkreativnija rešenja.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Svaki kreativac koji radi 10 i više godina može da prati kako je veštačka inteligencija iz godine u godinu sve više prisutna oko nas. Ipak ne mislim da to umanjuje našu vrednost, naprotiv samo nam pomaže da realizujemo ideje brže i dostupnije. Mislim da ne treba da se bojimo tehnologije, naprotiv živimo u izvanrednom vremenu mogućnosti, samo treba da ih pravilno iskoristimo.

Pravi insajt, sa brilijantnom idejom, koja je i dobro izvedena – verujem da će još dugo vremena biti formula za dobru komunikaciju. Big data, AI, AR… samo može da doprinese da bude bolja. Ipak su to oruđa i novi kanali koje trebamo usavršiti za dobro.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Nedovoljno iskorišćeni. To je delimično rezultat i ekonomske snage naše zemljе.

Nadam se da će uskoro prosečnost biti nedovoljna i neće zadovoljavati potrebe klijenata, što će dovesti do razvoja zdravije kreativne sredine.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Pre svega srećan sam da je tim živ i zdrav i u ovakvim okolnostima funkcioniše odlično. Ogromno hvala svima za pokazanu strpljivost i lično ulaganje. Svakako da su opšte raspoloženje i strah uticali na svakodnevni rad. Ipak mislim da smo se brzo adaptirali. Međusobni odnosi koje smo izgradili pre Covid-19 sada su se pokazali krucijalni za funkcionisanje tima. Ali ipak, hajde da se što pre vratimo na posao u kancelariju i na pivo posle posla 😊

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Bez sumnje jednostavnost The Moldy Whopper – Burger King (INGO, David & Publicis) je kampanja koju ću zapamtiti iz ove godine. Veoma očigledno rešenje na koje smo svi pomalo ljubomorni, kako se nismo mi dosetili. Dodatno, kao industrijski izazov, da tri agencije funkcionišu kao jedna je za svaku pohvalu. Svakako i hrabrost klijenta da prikaže svoj proizvod na takav način.
Druga isto jednostavna ideja je kampanja CLOSED FOR MAINTENANCE, MENSCH Copenhagen. Možda mi se dopala pošto je aplikativna na skoro sve balkanske države. I ponovo, jednostavnost je ono što mi se najviše dopada u ovoj kampanji.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Da smo zdravi i da se što pre vratimo u novu, lepšu normalnost. Nadam se da smo naučili vrednu lekciju u 2020 i da ćemo ceniti mnogo više međuljudske odnose u novoj godini.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.