Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] LUCIJA POTOČNIK, Degordian Hrvatska: „Oglašivači se sve više otvaraju prema idejama domaćih kreativaca“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Lucija Potočnik, Creative Strategist agencije Degordian Hrvatska…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Godina se činila kao da će biti izazovna po pitanju dobivanja i izvedbe projekata, zbog očekivanih velikih rezanja budžeta klijenata.

No, kroz digitalnu sferu, kojom se naša kreativa prvenstveno bavi, uspjeli smo razviti i plasirati na tržište i u javnost kampanje na koje se jako ponosimo.

Tijekom prvog vala pandemije u Hrvatskoj i nakon zagrebačkog potresa odlučili smo s klijentima razvijati projekte koji nisu nužno usmjereni na njihove uobičajene marketinške ciljeve, već u centar stavljaju korisnike u ovim izazovnim situacijama u kojima se nalaze i način kako im mi možemo konkretno pomoći. Tako smo radili na podizanju svijesti o obiteljskom nasilju, ponudili edukativnu platformu za ugostiteljske djelatnike koji su mahom ostajali bez poslova i širili poruke zahvalnosti svim herojima ovih nezahvalnih vremena.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Smatram da je hrvatska oglašivačka scena dobro reagirala na 2020. godinu. I agencije i oglašivači su morali vrlo brzo zbiti redove, djelovati i prilagoditi svoj način komunikacije i teme o kojima pričaju. Sretna sam što su mnogi od nas posvetili svoje kampanje upravo temama o kojima se trebalo pričati, a to se i vidi kroz same radove. Onaj tko nije prilagodio svoj strateški pristup, u prvom redu komunikaciju, vjerojatno nije ostvario zadovoljavajuće rezultate te vidljivost u medijima. Mišljenja sam kako takav oglašivač zasigurno neće ostati zapamćen u industriji kao perjanica 2020. godine.
Zbog toga bih izdvojila sljedeće kampanje*:

a. MUP, Poliklinika za zaštitu djece – Iza ovih vrata živi Mia
b. Ikea Hrvatska – awareness kampanja protiv obiteljskog nasilja
c. Ožujsko pivo – kampanja Dobri ljudi
d. Teta Violeta – kampanja o borbi protiv raka debelog crijeva
e. Badel Masterclass – edukativna platforma za ugostitelje
f. Pipi – Vrimena se mijenjaju instagram objava
g. Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu – #IspodPovršine

*Naravno, ne treba zanemariti ni razdoblje prije ožujka.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Ulogu oglašivačkih kreativaca vidim prvenstveno u sferi da kvalitetno prenesu poruke samih oglašivača, ali one koje su prilagođene, bitne ili mogu koristiti krajnjim korisnicima. U doba sve većeg buđenja društvene svijesti, traženja pravde i socijalne osjetljivosti, oglašivači bi se trebali tome prilagoditi i imati više hrabrosti u komunikaciji, što na kraju sami korisnici traže sve više i više. Kreativci su tu da povežu te dvije sfere i oglašivačima ponude najbolja moguća rješenja.

Kod nas konkretno bih voljela vidjeti što više slučajeva u kojima oglašivači više vjeruju kreativcima, njihovim idejama i stručnosti.

Što se umjetne inteligencije tiče, mislim da zasad nju trebamo gledati kao dodatni alat koji sami kreativci mogu iskoristiti u svom radu. 2020. je odlično pokazala stanje svijeta i tržišta – agilni marketing postaje skoro pa normalno stanje uma, a u svemu tome nam digitalizacija može uvelike pomoći.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Oglašivači se sve više otvaraju prema idejama domaćih kreativaca, no još uvijek ima prostora za snažnije korake prema svjetskim trendovima. Najjednostavniji primjer toga – nastupi domaćih brandova na TikToku još uvijek su u manjem broju, a na platformi postoji velik broj mogućnosti promocije oglašavanja ciljanoj publici koja se nalazi na njoj. Također smo u prilici i postavljati trendove kroz organizaciju brojnih izazova (TikTok challenge-a i uključivanje influenser marketinga).

2020. godina je možda potaknula oglašivače da se još jače okrenu digitalu, što je jako pozitivna stvar i treba je nastaviti graditi.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Digitalna smo agencija i remote rad nam je došao relativno prirodno. Odlučili smo iskoristiti tehnologiju i ne dati novim okolnostima da nam otežaju rad. Dapače, pokazalo se da rad od doma podiže i produktivnost, a tijekom ovog perioda smo iznjedrili projekte koji su na razini produkcije kao da normalno radimo u uredu. Ipak, sve treba gledati u nekim zdravim granicama. Kad se situacija vrati u normalu, povremeni rad od doma će svakako ostati dio našeg načina rada.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Expedia – Let’s Take A Trip – zanimljivo mi je bilo gledati što oglašivači iz industrije turizma, putovanja i sličnog, rade tijekom ove godine. Expedia je kroz vizualno atraktivan format stop-motion-a putovanje dovela u nečiji dnevni boravak i prikazala kakav nam je život tijekom lockdown-a, tj. kako kreativan može biti. Uz to, na kraju ostavljaju optimističnu poruku “Zamislite mjesta na koja ćemo ići.“

Starbucks – Every name’s a storyawareness o transrodnim osobama, koje često svoja nova imena testiraju tijekom naručivanja u Starbucksu. Svjetski brandovi se sve više okreću slobodnijoj komunikaciji LGBT+ tematike, a kod nas imamo pozitivan primjer domaćeg Pipija. Kampanja je dobar pokazatelj kako slušati društvo i korisnike i uključiti se na dobar način u društvo.

Doggface, Ocean Spray sok i Fleetwood Mac – Ne radi se toliko o kampanji, već o pokazatelju koliko platforma kao što je TikTok može biti utjecajna i snažna. Nakon viralnog videa, Ocean Spray je povećao prodaju svog soka od brusnice, a Fleetwood Mac su zasjeli na top liste sa svojom pjesmom “Dreams“, koja je nastala 1977.!

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Zdravlja, otvorenosti i kreativnosti. Prvenstveno zdravlja, jer bez njega nema apsolutno ničega drugog. Kako fizičkog, tako i onog psihičkog – mentalna higijena nam treba biti na svakodnevnoj to-do listi. Budimo otvoreni prema novim situacijama, prilikama i načinu rada; vrijeme je da ozbiljnije napravimo korak naprijed. A sve to možemo napraviti kroz dobru kreativu i međusobno povjerenje.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] APRIORI WORLD: „Sapuni s točkicama“ za UDRUGU SLIJEPIH ZAGREB

Advertiser Serbia4. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ostani u svojoj gajbi“ za KARLOVAČKO PIVO

Advertiser Serbia3. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN SARAJEVO i UM SARAJEVO: „Njihovi snovi trebaju vašu podršku“ za WORLD VISION

Advertiser Serbia2. marta 2021.

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL.: „Nutrino igraonica“ za BABY FOOD FACTORY

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] SEÑOR: „Iskrenovci“ za ISKON

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Direct Media sprovela neuroistraživanje o uticaju društvenih mreža na mozak (VIDEO)

Advertiser Serbia25. februara 2021.

McCann Beograd najbolja agencija u regionu

Advertiser Serbia25. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] IMAGO OGILVY: „Paperless billboard“ za FZOEU

Advertiser Serbia24. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] DEGORDIAN HRVATSKA: „Iza vrata“ za POLIKLINIKU ZA ZAŠTITU DJECE I MLADIH GRADA ZAGREBA

Advertiser Serbia23. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Priča za sebe“ za MUNCHMALLOW

Advertiser Serbia22. februara 2021.

Za McCann i UM Sarajevo četiri srebra na “No Limit Sarajevo Advertising Festivalu”

Advertiser Serbia22. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Plazma rituali“ za BAMBI

Advertiser Serbia19. februara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVO PAYER, Bruketa&Žinić&Grey: „Najbolje ideje nastaju iz dokolice“

Advertiser Serbia18. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] PUBLICIS SKOPJE: „EVN online“

Advertiser Serbia17. februara 2021.