Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] LUCIJA POTOČNIK, Degordian Hrvatska: „Oglašivači se sve više otvaraju prema idejama domaćih kreativaca“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Lucija Potočnik, Creative Strategist agencije Degordian Hrvatska…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Godina se činila kao da će biti izazovna po pitanju dobivanja i izvedbe projekata, zbog očekivanih velikih rezanja budžeta klijenata.

No, kroz digitalnu sferu, kojom se naša kreativa prvenstveno bavi, uspjeli smo razviti i plasirati na tržište i u javnost kampanje na koje se jako ponosimo.

Tijekom prvog vala pandemije u Hrvatskoj i nakon zagrebačkog potresa odlučili smo s klijentima razvijati projekte koji nisu nužno usmjereni na njihove uobičajene marketinške ciljeve, već u centar stavljaju korisnike u ovim izazovnim situacijama u kojima se nalaze i način kako im mi možemo konkretno pomoći. Tako smo radili na podizanju svijesti o obiteljskom nasilju, ponudili edukativnu platformu za ugostiteljske djelatnike koji su mahom ostajali bez poslova i širili poruke zahvalnosti svim herojima ovih nezahvalnih vremena.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Smatram da je hrvatska oglašivačka scena dobro reagirala na 2020. godinu. I agencije i oglašivači su morali vrlo brzo zbiti redove, djelovati i prilagoditi svoj način komunikacije i teme o kojima pričaju. Sretna sam što su mnogi od nas posvetili svoje kampanje upravo temama o kojima se trebalo pričati, a to se i vidi kroz same radove. Onaj tko nije prilagodio svoj strateški pristup, u prvom redu komunikaciju, vjerojatno nije ostvario zadovoljavajuće rezultate te vidljivost u medijima. Mišljenja sam kako takav oglašivač zasigurno neće ostati zapamćen u industriji kao perjanica 2020. godine.
Zbog toga bih izdvojila sljedeće kampanje*:

a. MUP, Poliklinika za zaštitu djece – Iza ovih vrata živi Mia
b. Ikea Hrvatska – awareness kampanja protiv obiteljskog nasilja
c. Ožujsko pivo – kampanja Dobri ljudi
d. Teta Violeta – kampanja o borbi protiv raka debelog crijeva
e. Badel Masterclass – edukativna platforma za ugostitelje
f. Pipi – Vrimena se mijenjaju instagram objava
g. Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu – #IspodPovršine

*Naravno, ne treba zanemariti ni razdoblje prije ožujka.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Ulogu oglašivačkih kreativaca vidim prvenstveno u sferi da kvalitetno prenesu poruke samih oglašivača, ali one koje su prilagođene, bitne ili mogu koristiti krajnjim korisnicima. U doba sve većeg buđenja društvene svijesti, traženja pravde i socijalne osjetljivosti, oglašivači bi se trebali tome prilagoditi i imati više hrabrosti u komunikaciji, što na kraju sami korisnici traže sve više i više. Kreativci su tu da povežu te dvije sfere i oglašivačima ponude najbolja moguća rješenja.

Kod nas konkretno bih voljela vidjeti što više slučajeva u kojima oglašivači više vjeruju kreativcima, njihovim idejama i stručnosti.

Što se umjetne inteligencije tiče, mislim da zasad nju trebamo gledati kao dodatni alat koji sami kreativci mogu iskoristiti u svom radu. 2020. je odlično pokazala stanje svijeta i tržišta – agilni marketing postaje skoro pa normalno stanje uma, a u svemu tome nam digitalizacija može uvelike pomoći.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Oglašivači se sve više otvaraju prema idejama domaćih kreativaca, no još uvijek ima prostora za snažnije korake prema svjetskim trendovima. Najjednostavniji primjer toga – nastupi domaćih brandova na TikToku još uvijek su u manjem broju, a na platformi postoji velik broj mogućnosti promocije oglašavanja ciljanoj publici koja se nalazi na njoj. Također smo u prilici i postavljati trendove kroz organizaciju brojnih izazova (TikTok challenge-a i uključivanje influenser marketinga).

2020. godina je možda potaknula oglašivače da se još jače okrenu digitalu, što je jako pozitivna stvar i treba je nastaviti graditi.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Digitalna smo agencija i remote rad nam je došao relativno prirodno. Odlučili smo iskoristiti tehnologiju i ne dati novim okolnostima da nam otežaju rad. Dapače, pokazalo se da rad od doma podiže i produktivnost, a tijekom ovog perioda smo iznjedrili projekte koji su na razini produkcije kao da normalno radimo u uredu. Ipak, sve treba gledati u nekim zdravim granicama. Kad se situacija vrati u normalu, povremeni rad od doma će svakako ostati dio našeg načina rada.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Expedia – Let’s Take A Trip – zanimljivo mi je bilo gledati što oglašivači iz industrije turizma, putovanja i sličnog, rade tijekom ove godine. Expedia je kroz vizualno atraktivan format stop-motion-a putovanje dovela u nečiji dnevni boravak i prikazala kakav nam je život tijekom lockdown-a, tj. kako kreativan može biti. Uz to, na kraju ostavljaju optimističnu poruku “Zamislite mjesta na koja ćemo ići.“

Starbucks – Every name’s a storyawareness o transrodnim osobama, koje često svoja nova imena testiraju tijekom naručivanja u Starbucksu. Svjetski brandovi se sve više okreću slobodnijoj komunikaciji LGBT+ tematike, a kod nas imamo pozitivan primjer domaćeg Pipija. Kampanja je dobar pokazatelj kako slušati društvo i korisnike i uključiti se na dobar način u društvo.

Doggface, Ocean Spray sok i Fleetwood Mac – Ne radi se toliko o kampanji, već o pokazatelju koliko platforma kao što je TikTok može biti utjecajna i snažna. Nakon viralnog videa, Ocean Spray je povećao prodaju svog soka od brusnice, a Fleetwood Mac su zasjeli na top liste sa svojom pjesmom “Dreams“, koja je nastala 1977.!

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Zdravlja, otvorenosti i kreativnosti. Prvenstveno zdravlja, jer bez njega nema apsolutno ničega drugog. Kako fizičkog, tako i onog psihičkog – mentalna higijena nam treba biti na svakodnevnoj to-do listi. Budimo otvoreni prema novim situacijama, prilikama i načinu rada; vrijeme je da ozbiljnije napravimo korak naprijed. A sve to možemo napraviti kroz dobru kreativu i međusobno povjerenje.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.