Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] LUCIJA POTOČNIK, Degordian Hrvatska: „Oglašivači se sve više otvaraju prema idejama domaćih kreativaca“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Lucija Potočnik, Creative Strategist agencije Degordian Hrvatska…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Godina se činila kao da će biti izazovna po pitanju dobivanja i izvedbe projekata, zbog očekivanih velikih rezanja budžeta klijenata.

No, kroz digitalnu sferu, kojom se naša kreativa prvenstveno bavi, uspjeli smo razviti i plasirati na tržište i u javnost kampanje na koje se jako ponosimo.

Tijekom prvog vala pandemije u Hrvatskoj i nakon zagrebačkog potresa odlučili smo s klijentima razvijati projekte koji nisu nužno usmjereni na njihove uobičajene marketinške ciljeve, već u centar stavljaju korisnike u ovim izazovnim situacijama u kojima se nalaze i način kako im mi možemo konkretno pomoći. Tako smo radili na podizanju svijesti o obiteljskom nasilju, ponudili edukativnu platformu za ugostiteljske djelatnike koji su mahom ostajali bez poslova i širili poruke zahvalnosti svim herojima ovih nezahvalnih vremena.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Smatram da je hrvatska oglašivačka scena dobro reagirala na 2020. godinu. I agencije i oglašivači su morali vrlo brzo zbiti redove, djelovati i prilagoditi svoj način komunikacije i teme o kojima pričaju. Sretna sam što su mnogi od nas posvetili svoje kampanje upravo temama o kojima se trebalo pričati, a to se i vidi kroz same radove. Onaj tko nije prilagodio svoj strateški pristup, u prvom redu komunikaciju, vjerojatno nije ostvario zadovoljavajuće rezultate te vidljivost u medijima. Mišljenja sam kako takav oglašivač zasigurno neće ostati zapamćen u industriji kao perjanica 2020. godine.
Zbog toga bih izdvojila sljedeće kampanje*:

a. MUP, Poliklinika za zaštitu djece – Iza ovih vrata živi Mia
b. Ikea Hrvatska – awareness kampanja protiv obiteljskog nasilja
c. Ožujsko pivo – kampanja Dobri ljudi
d. Teta Violeta – kampanja o borbi protiv raka debelog crijeva
e. Badel Masterclass – edukativna platforma za ugostitelje
f. Pipi – Vrimena se mijenjaju instagram objava
g. Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu – #IspodPovršine

*Naravno, ne treba zanemariti ni razdoblje prije ožujka.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Ulogu oglašivačkih kreativaca vidim prvenstveno u sferi da kvalitetno prenesu poruke samih oglašivača, ali one koje su prilagođene, bitne ili mogu koristiti krajnjim korisnicima. U doba sve većeg buđenja društvene svijesti, traženja pravde i socijalne osjetljivosti, oglašivači bi se trebali tome prilagoditi i imati više hrabrosti u komunikaciji, što na kraju sami korisnici traže sve više i više. Kreativci su tu da povežu te dvije sfere i oglašivačima ponude najbolja moguća rješenja.

Kod nas konkretno bih voljela vidjeti što više slučajeva u kojima oglašivači više vjeruju kreativcima, njihovim idejama i stručnosti.

Što se umjetne inteligencije tiče, mislim da zasad nju trebamo gledati kao dodatni alat koji sami kreativci mogu iskoristiti u svom radu. 2020. je odlično pokazala stanje svijeta i tržišta – agilni marketing postaje skoro pa normalno stanje uma, a u svemu tome nam digitalizacija može uvelike pomoći.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Oglašivači se sve više otvaraju prema idejama domaćih kreativaca, no još uvijek ima prostora za snažnije korake prema svjetskim trendovima. Najjednostavniji primjer toga – nastupi domaćih brandova na TikToku još uvijek su u manjem broju, a na platformi postoji velik broj mogućnosti promocije oglašavanja ciljanoj publici koja se nalazi na njoj. Također smo u prilici i postavljati trendove kroz organizaciju brojnih izazova (TikTok challenge-a i uključivanje influenser marketinga).

2020. godina je možda potaknula oglašivače da se još jače okrenu digitalu, što je jako pozitivna stvar i treba je nastaviti graditi.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Digitalna smo agencija i remote rad nam je došao relativno prirodno. Odlučili smo iskoristiti tehnologiju i ne dati novim okolnostima da nam otežaju rad. Dapače, pokazalo se da rad od doma podiže i produktivnost, a tijekom ovog perioda smo iznjedrili projekte koji su na razini produkcije kao da normalno radimo u uredu. Ipak, sve treba gledati u nekim zdravim granicama. Kad se situacija vrati u normalu, povremeni rad od doma će svakako ostati dio našeg načina rada.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Expedia – Let’s Take A Trip – zanimljivo mi je bilo gledati što oglašivači iz industrije turizma, putovanja i sličnog, rade tijekom ove godine. Expedia je kroz vizualno atraktivan format stop-motion-a putovanje dovela u nečiji dnevni boravak i prikazala kakav nam je život tijekom lockdown-a, tj. kako kreativan može biti. Uz to, na kraju ostavljaju optimističnu poruku “Zamislite mjesta na koja ćemo ići.“

Starbucks – Every name’s a storyawareness o transrodnim osobama, koje često svoja nova imena testiraju tijekom naručivanja u Starbucksu. Svjetski brandovi se sve više okreću slobodnijoj komunikaciji LGBT+ tematike, a kod nas imamo pozitivan primjer domaćeg Pipija. Kampanja je dobar pokazatelj kako slušati društvo i korisnike i uključiti se na dobar način u društvo.

Doggface, Ocean Spray sok i Fleetwood Mac – Ne radi se toliko o kampanji, već o pokazatelju koliko platforma kao što je TikTok može biti utjecajna i snažna. Nakon viralnog videa, Ocean Spray je povećao prodaju svog soka od brusnice, a Fleetwood Mac su zasjeli na top liste sa svojom pjesmom “Dreams“, koja je nastala 1977.!

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Zdravlja, otvorenosti i kreativnosti. Prvenstveno zdravlja, jer bez njega nema apsolutno ničega drugog. Kako fizičkog, tako i onog psihičkog – mentalna higijena nam treba biti na svakodnevnoj to-do listi. Budimo otvoreni prema novim situacijama, prilikama i načinu rada; vrijeme je da ozbiljnije napravimo korak naprijed. A sve to možemo napraviti kroz dobru kreativu i međusobno povjerenje.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.