Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] JANA SAVIĆ RASTOVAC, McCann Beograd: „U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Jana Savić Rastovac, Executive Creative Director agencije McCann Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Naša mantra kaže: „Kreativnost je jedini način da preživimo“. 2020. je predstavljala posebnu priliku da ovo i dokažemo.
Trudili smo se da budemo odgovorni partneri svim svojim klijentima, da pružimo podršku u izuzetno izazovnoj godini za biznis, da ponudimo valjane strateške i kreativne odgovore, da slušamo dobro i odgovorimo smisleno, ali i da svoj zanat stavimo u službu potreba organizacija, institucija i udruženja kojima je u ovoj godini bila neophodna prečica da se njihov glas čuje snažnije.

U nekoliko meseci pandemije, pro bono, kreirali smo kampanje „Lice VAN ulice“ za magazin Lice Ulice, da bismo pomogli prodaju magazina u karantinu, potom kampanju „Na ivici budućnosti“ za nesvakidašnje izdanje za Bitef festivala, osmislili koncept „Šta nas žulja?“ za inicijativu donošenja zakona o istopolnim zajednicama, koju je pokrenuo Beograd Prajd, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i u partnerstvu sa velikim domaćim brendovima realizovali kampanju „Muzika svuda“ i ispred svih, poslali u svet već dobro poznatu poruku „Hvala, doktori!“, na koju smo neizmerno ponosni.

Ova godina donela nam je prestižna priznanja: nagradu „Act responsible“ i Epica zlato, kao i nagrade New normal na ovogodišnjem Balcannes-u i festivalu Kaktus. Godinu smo završili kao agencija godine na UEPS-u.

Koristim priliku da se javno zahvalim svojim koleginicama i kolegama na solidarnom duhu i sjajnim idejama u celoj ovoj godini. Zadovoljstvo je biti deo ovakvog tima.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Svako od nas je u ovoj godini dao ono što je mogao.

U vremenu krize jasnije se vide naše vrednosti. Negde sam pročitala da hrabri postaju hrabriji, plašljivi plašljiviji, radoznali radoznaliji, oni sa izgovorima pronalaze nove.

Izdvojiću prvu ikada Vajber predstavu agencije Saatchi & Saatchi, za Pozorištance Puž, kao primer dobre kreative upotrebe medija.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Živim u našoj industriji dovoljno dugo da me objave o novim revolucijama ne iznenađuju, a još manje plaše. Imali smo smrt televizijskog spota, potom smrt printa, pa digitalnu euforiju. Sve što pompezno dolazi zapravo je samo još jedan kanal za kretanje i stizanje do cilja dobre stare vanvremenske ideje.

Nove alate je važno da upoznamo, da neprestano učimo, da koristimo nove igračke, radoznali i otvoreni kao deca.

U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat: da pronađemo smislene uloge brendova u savremenom svetu, da pomerimo po neku planinu, utičemo na poneku promenu u društvu. Da damo smisao kodu i filteru.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Mislim da je pomak spor ali vidljiv.

Ključ je u odnosu poverenja između klijenta i agencije, a za to je potrebno vreme. Kao u prijateljstvu, potrebno je da stvorimo neki zajednički doživljaj, neku uspomenu, da podelimo uspeh i da se zajednički radujemo svakoj sledećoj kampanji, u čvrstom uverenju da smo na tom putu svi na jednoj strani.

Sa našim dugogodišnjim klijentima, kakvi su Coca-Cola ili Bambi i sa novim partnerima poput Beograd prajda, kreirali smo neke, za nas veoma važne kampanje, koje su u isto vreme kompleksne, hrabre i gurkaju napred granice sigurnosti u komunikaciji.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

IKEA je lansirala „BuyBackFriday“, ideju otkupa polovnog nameštaja od svojih kupaca, za mene najbolji primer održive kreativnosti i inovativnog angažovanja brenda u ekonomiji deljenja.

Burger King i “Moldy Whopper” protresli su FMCG kategoriju i pružili drugačiji pogled na konzervativni kod u komunikaciji hrane i pića.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Svima želim dobro fizičko i mentalno zdravlje. Klijentima želim da svoje agencije drže blizu sebe, a kolegama želim entuzijazam i veru da kao industrija možemo da učinimo ovaj svet boljim mestom za sve nas.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Creative Disorder – Coca-Cola HBC Srbija – Coke Summership 2024

Advertiser Serbia18. јул 2024.

SONJA JELUŠIĆ, Media House: „Polaznici edukativnog modula Mediji u okviru AcademIAA dobiće određena znanja a ne gomilu informacija koje ne mogu da povežu“

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Agencija Smart Vision dobitnik svetski priznate zlatne IPRA nagrade za izuzetnost u PR-u

Advertiser Serbia9. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey jedina je hrvatska agencija koja je udomila dva kanska lava

Advertiser Serbia5. јул 2024.

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.