Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] JANA SAVIĆ RASTOVAC, McCann Beograd: „U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Jana Savić Rastovac, Executive Creative Director agencije McCann Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Naša mantra kaže: „Kreativnost je jedini način da preživimo“. 2020. je predstavljala posebnu priliku da ovo i dokažemo.
Trudili smo se da budemo odgovorni partneri svim svojim klijentima, da pružimo podršku u izuzetno izazovnoj godini za biznis, da ponudimo valjane strateške i kreativne odgovore, da slušamo dobro i odgovorimo smisleno, ali i da svoj zanat stavimo u službu potreba organizacija, institucija i udruženja kojima je u ovoj godini bila neophodna prečica da se njihov glas čuje snažnije.

U nekoliko meseci pandemije, pro bono, kreirali smo kampanje „Lice VAN ulice“ za magazin Lice Ulice, da bismo pomogli prodaju magazina u karantinu, potom kampanju „Na ivici budućnosti“ za nesvakidašnje izdanje za Bitef festivala, osmislili koncept „Šta nas žulja?“ za inicijativu donošenja zakona o istopolnim zajednicama, koju je pokrenuo Beograd Prajd, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i u partnerstvu sa velikim domaćim brendovima realizovali kampanju „Muzika svuda“ i ispred svih, poslali u svet već dobro poznatu poruku „Hvala, doktori!“, na koju smo neizmerno ponosni.

Ova godina donela nam je prestižna priznanja: nagradu „Act responsible“ i Epica zlato, kao i nagrade New normal na ovogodišnjem Balcannes-u i festivalu Kaktus. Godinu smo završili kao agencija godine na UEPS-u.

Koristim priliku da se javno zahvalim svojim koleginicama i kolegama na solidarnom duhu i sjajnim idejama u celoj ovoj godini. Zadovoljstvo je biti deo ovakvog tima.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Svako od nas je u ovoj godini dao ono što je mogao.

U vremenu krize jasnije se vide naše vrednosti. Negde sam pročitala da hrabri postaju hrabriji, plašljivi plašljiviji, radoznali radoznaliji, oni sa izgovorima pronalaze nove.

Izdvojiću prvu ikada Vajber predstavu agencije Saatchi & Saatchi, za Pozorištance Puž, kao primer dobre kreative upotrebe medija.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Živim u našoj industriji dovoljno dugo da me objave o novim revolucijama ne iznenađuju, a još manje plaše. Imali smo smrt televizijskog spota, potom smrt printa, pa digitalnu euforiju. Sve što pompezno dolazi zapravo je samo još jedan kanal za kretanje i stizanje do cilja dobre stare vanvremenske ideje.

Nove alate je važno da upoznamo, da neprestano učimo, da koristimo nove igračke, radoznali i otvoreni kao deca.

U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat: da pronađemo smislene uloge brendova u savremenom svetu, da pomerimo po neku planinu, utičemo na poneku promenu u društvu. Da damo smisao kodu i filteru.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Mislim da je pomak spor ali vidljiv.

Ključ je u odnosu poverenja između klijenta i agencije, a za to je potrebno vreme. Kao u prijateljstvu, potrebno je da stvorimo neki zajednički doživljaj, neku uspomenu, da podelimo uspeh i da se zajednički radujemo svakoj sledećoj kampanji, u čvrstom uverenju da smo na tom putu svi na jednoj strani.

Sa našim dugogodišnjim klijentima, kakvi su Coca-Cola ili Bambi i sa novim partnerima poput Beograd prajda, kreirali smo neke, za nas veoma važne kampanje, koje su u isto vreme kompleksne, hrabre i gurkaju napred granice sigurnosti u komunikaciji.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

IKEA je lansirala „BuyBackFriday“, ideju otkupa polovnog nameštaja od svojih kupaca, za mene najbolji primer održive kreativnosti i inovativnog angažovanja brenda u ekonomiji deljenja.

Burger King i “Moldy Whopper” protresli su FMCG kategoriju i pružili drugačiji pogled na konzervativni kod u komunikaciji hrane i pića.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Svima želim dobro fizičko i mentalno zdravlje. Klijentima želim da svoje agencije drže blizu sebe, a kolegama želim entuzijazam i veru da kao industrija možemo da učinimo ovaj svet boljim mestom za sve nas.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Mi smo saveznici tehnologije, ali bez talenata – ništa”

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „Nakon početne halabuke, otkrili smo da AI i nije toliko moćan koliko se priča“

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Zadovoljan sam jer mi ne tražimo posao, posao dođe do Apriori Worlda“

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.