Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] JANA SAVIĆ RASTOVAC, McCann Beograd: „U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Jana Savić Rastovac, Executive Creative Director agencije McCann Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Naša mantra kaže: „Kreativnost je jedini način da preživimo“. 2020. je predstavljala posebnu priliku da ovo i dokažemo.
Trudili smo se da budemo odgovorni partneri svim svojim klijentima, da pružimo podršku u izuzetno izazovnoj godini za biznis, da ponudimo valjane strateške i kreativne odgovore, da slušamo dobro i odgovorimo smisleno, ali i da svoj zanat stavimo u službu potreba organizacija, institucija i udruženja kojima je u ovoj godini bila neophodna prečica da se njihov glas čuje snažnije.

U nekoliko meseci pandemije, pro bono, kreirali smo kampanje „Lice VAN ulice“ za magazin Lice Ulice, da bismo pomogli prodaju magazina u karantinu, potom kampanju „Na ivici budućnosti“ za nesvakidašnje izdanje za Bitef festivala, osmislili koncept „Šta nas žulja?“ za inicijativu donošenja zakona o istopolnim zajednicama, koju je pokrenuo Beograd Prajd, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i u partnerstvu sa velikim domaćim brendovima realizovali kampanju „Muzika svuda“ i ispred svih, poslali u svet već dobro poznatu poruku „Hvala, doktori!“, na koju smo neizmerno ponosni.

Ova godina donela nam je prestižna priznanja: nagradu „Act responsible“ i Epica zlato, kao i nagrade New normal na ovogodišnjem Balcannes-u i festivalu Kaktus. Godinu smo završili kao agencija godine na UEPS-u.

Koristim priliku da se javno zahvalim svojim koleginicama i kolegama na solidarnom duhu i sjajnim idejama u celoj ovoj godini. Zadovoljstvo je biti deo ovakvog tima.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Svako od nas je u ovoj godini dao ono što je mogao.

U vremenu krize jasnije se vide naše vrednosti. Negde sam pročitala da hrabri postaju hrabriji, plašljivi plašljiviji, radoznali radoznaliji, oni sa izgovorima pronalaze nove.

Izdvojiću prvu ikada Vajber predstavu agencije Saatchi & Saatchi, za Pozorištance Puž, kao primer dobre kreative upotrebe medija.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Živim u našoj industriji dovoljno dugo da me objave o novim revolucijama ne iznenađuju, a još manje plaše. Imali smo smrt televizijskog spota, potom smrt printa, pa digitalnu euforiju. Sve što pompezno dolazi zapravo je samo još jedan kanal za kretanje i stizanje do cilja dobre stare vanvremenske ideje.

Nove alate je važno da upoznamo, da neprestano učimo, da koristimo nove igračke, radoznali i otvoreni kao deca.

U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat: da pronađemo smislene uloge brendova u savremenom svetu, da pomerimo po neku planinu, utičemo na poneku promenu u društvu. Da damo smisao kodu i filteru.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Mislim da je pomak spor ali vidljiv.

Ključ je u odnosu poverenja između klijenta i agencije, a za to je potrebno vreme. Kao u prijateljstvu, potrebno je da stvorimo neki zajednički doživljaj, neku uspomenu, da podelimo uspeh i da se zajednički radujemo svakoj sledećoj kampanji, u čvrstom uverenju da smo na tom putu svi na jednoj strani.

Sa našim dugogodišnjim klijentima, kakvi su Coca-Cola ili Bambi i sa novim partnerima poput Beograd prajda, kreirali smo neke, za nas veoma važne kampanje, koje su u isto vreme kompleksne, hrabre i gurkaju napred granice sigurnosti u komunikaciji.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

IKEA je lansirala „BuyBackFriday“, ideju otkupa polovnog nameštaja od svojih kupaca, za mene najbolji primer održive kreativnosti i inovativnog angažovanja brenda u ekonomiji deljenja.

Burger King i “Moldy Whopper” protresli su FMCG kategoriju i pružili drugačiji pogled na konzervativni kod u komunikaciji hrane i pića.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Svima želim dobro fizičko i mentalno zdravlje. Klijentima želim da svoje agencije drže blizu sebe, a kolegama želim entuzijazam i veru da kao industrija možemo da učinimo ovaj svet boljim mestom za sve nas.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.