Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVO PAYER, Bruketa&Žinić&Grey: „Najbolje ideje nastaju iz dokolice“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivo Payer, Creative Director agencije Bruketa&Žinić&Grey…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Ljudi mrze reklame. Štoviše, spremni su platiti da ih više nikad ne vide. Zato nije niti čudno da su se oglašivači u prvoj fazi pandemije malo pritajili i čekali razvoj situacije, strahujući da bi, s kojom god porukom izađu, mogli biti dočekani na volej. Nitko nije bio spreman za ovo i teren je bio nepoznat, a situacija se u početku jako brzo mijenjala.

Ali, barem što se moje agencije tiče, mislim da smo se vrlo brzo osovili na noge i izašli s nekoliko kampanja, neodoljivih u svojoj primjerenosti, rekao bih.

Brendovi dijele sudbinu svojih korisnika, i to je ono što nam je bilo važno u tom trenutku reći.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

Imagov Pipi oglas s gay parom na plaži prvi mi pada na pamet. Digao je tlak mnogima, no dobro su procijenili trenutak, izgubili vjerojatno par konzervativnih potrošača, no sigurno puno s tom porukom dobili. Od B&Ž&G radova istaknuo bih reinterpretaciju tada postojeće kampanje za Karlovačko, koja je umjesto piva promovirala odgovorno ponašanje, kao i kampanju „Ispod površine„, koja se bavi problemom depresije, napravljenom za Hrvatsko psihijatrijsko društvo. Iz vremena onog početnog lockdown-a, kad su se svi pomalo tražili, simpatična mi je bila i kampanja za PIK Vrbovec. U vrijeme trenda balkonskog pljeskanja medicinskom osoblju PIK Vrbovec je pozvao ljude da nakon što su pljeskom nagradili druge, sad još i „pljeskom“, kako tepamo pljeskavici, ispečenom na balkonu, nagrade i sebe. U svakom slučaju – čestitke autorima!

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Mislim da je najveći problem agencijskih kreativaca nedostatak dokolice. Najbolje ideje nastaju iz dokolice, ne iz pritiska. Komunikacija se intenzivirala, sve oko nas postaje medij i kampanje više nisu „u zraku“, već su živi organizam koji traži angažman za cijelog svog vijeka trajanja. Da se kojim slučajem danas radi remake Mad Mana, ali u kontekstu suvremenog advertising-a, teško bi za početak bilo gledateljima učiniti posve jasnim čime se glavni frajer uopće bavi. Glamur industrije je, u odnosu na ta vremena, nestao zajedno s duhanskim dimom i otvorenim seksizmom. Super za ovo potonje, ma zapravo super za sve navedeno, jer kome treba glamur, ali zapravo želim reći ovo: čitava se kreativna industrija ponekad gubi u poruci te u brojnim hodnicima političke korektnosti, u okruženju u kojem sve može postati goruća tema o kojoj javnost debatira do iznemoglosti.

Kad do ideja počnemo dolaziti matematikom prikladnog i neprikladnog, počet ćemo raditi na autopilotu, a tada najbolje ideje neće niti izaći iz okvira agencija. Ako je to prognoza, onda nas i AI komotno može zamijeniti.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Ništa nije takav poticaj za otvaranje prema novim kreativnim potencijalima kao nedostatak love. Budžeti su se smanjili i sve one ideje koje ne traže velika sredstva i vrijeme realizacije postale su jako zanimljive. Traže se brza rješenja, ali i jednostavne izvedbe, što u ovoj eri tehnološke dostupnosti nikako ne znači odstupanje u kvaliteti, već niz otvorenih mogućnosti te novih vizualnih jezika koje možemo „čuti“.

Sad nije samo dobro vrijeme za kvalitetne ideje, nego i za nezavisne kreativce i produkcije, čiji radovi mogu biti primijećeni, a od čega ćemo svi mi profitirati.

Ne znam da li je to trend u ponašanju oglašivača, ali volio bih da postane.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Nisam fan trenutnog načina rada. Znam da je standard da se u intervjuu kaže kako su se svi u novim okolnostima vješto dočekali na noge, naučili nešto novo i adaptirali se, ali meni su ljudi, agencijski kolege, u fizičkom obliku esencijalni. Jednostavno nisam ubrao appeal shareanja screenova, stalnih problema s vezom, pričanja u isključen mikrofon ili prezentiranja zidu šutnje, sve samo da bih mogao biti u gaćama za laptopom. Za rješavanja konkretnih zadataka naravno da ponekad godi kućni mir, ali više ne možeš uvalit nekome posao onako usput, na hodniku, moraš to staviti u kalendar.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– 2020 je bila godina drame i raznih potresnih sudbina, a mene je možda najviše potresla ona osobe koja je između 4000 sekvenci odabrala kadrove i montirala Nike-ov “You Can’t Stop Us”, epohalno produkcijsko remek-djelo. Mislim, svaka čast ekipi iz Wieden+Kennedyja, siguran sam da je velik tim radio na tome, ali uvjeren sam kako je na kraju dana sav teret završio na stolu lika u „Slayer“ majici, koji živi na hladnoj pizzi i limenkama Coca Cole. Pokušavam zamisliti njegov izraz lica u trenutku dok mu objašnjavaju ideju montaže… Ako kojim slučajem čita Advertiser Serbia – šaljem mu zagrljaj!

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Svima onima koji su stigli do kraja ovog intervjua – želim otvoren šank na nadolazećim Danima komunikacija u Rovinju ili nekom srodnom i podjednako zanimljivom regionalnom festivalu. Tu se svi zajedno možemo boriti protiv pauperizacije, s njezinim ideološkim neprijateljem – gin tonikom.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia
Foto: Domagoj Kunić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.