Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] GORAN RUŠKUC, Communis DDB Beograd: „Sačuvali smo naše ljude i trudili smo se da sačuvamo nerve ljudima za koje radimo“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Goran Ruškuc, Kreativni Direktor agencije Communis DDB Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Sačuvali smo naše ljude i trudili smo se da sačuvamo nerve ljudima za koje radimo. To je u 2020. godini bio glavni kreativni brif za Communis.
Radili smo od kuće, vraćali se u smenama, rotirali, pomerali nameštaj po agenciji, raseljavali po spratovima, učili nove načine povezivanja i razmenjivanja ideja, prezentovali pitch-eve kao radio program i uspeli da održimo i posao i elan.

Svaka adaptacija je neka vrsta kreativnosti, tako da sam zadovoljan, a bogami i ponosan na kolege, realizovane kampanje i osvojene nove klijente.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Po broju prijava radova iz Srbije koji su učestvovali na ovogodišnjim Somoborac ili Balcannes festivalima mi se čini da je Srbija najviše “propatila” u regionu, ali bilo je i u ovakvoj godini super ideja, lepih i važnih kampanja.
Izdvajam “Hvala, doktori” kampanju beogradskog McCann-a. Poruku, koju su mnogi slali, su artikulisali bolje i jače i odskočili u svetskim okvirima. Ja taj projekat vidim i kao bod za srpski advertajzing globalno, pa hvala doktorima, ali hvala i kolegama iz McCann-a.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Taj proces je već uveliko u toku i kreativci imaju dosta razloga da se osećaju ugroženima.

Ipak dok veštačka radi po pattern-u, prirodna inteligencija poseduje sposobnost da kreira autentičnu emociju i ideju, a to je uvek uzbudljivije.

Ko u narednom periodu ne ovlada uspešno tom disciplinom, biće efikasno zamenjen programom. Čak mislim da i treba da bude.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Nekome agencije trebaju da popunjavaju varijabile u template-u komunikacije, a nekome da razmišljaju mimo obrasca. Svakako je ovo prvo trend.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Nije uticao dobro, nemam pametniji odgovor.

Duboko verujem da je naš posao dizajniran da se najefikasnije vrši uživo, kroz neposredan dijalog, crtanje, raspravu i, najvažnije, direktan kontakt sa klijentima.

Naravno da sve to može da se radi i preko ekrana, posredovano i na daljinu, ali neka jako važna alhemija se u tom procesu gubi.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Biram jednu iz predkovidovskog perioda: Moldy Burger. Ideja je velika (ali i vrlo upitna), no pažnju mi je najviše privukla pozadinska priča. Klijent je na svetlo dana izvukao davno prezentovanu (i odbačenu) ideju, potom povezao čak tri “konkurentske” agencije i realizovan je projekat kojem je prioritet ideja, a ne sujeta ili profit.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Da se zajedno izborimo da naredne godine na ovaj intervju ne odgovaraju softveri.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Od sada McCann i u Ljubljani

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

Veliki Sempler za projekat „Living in Bingo“ agencije Via Media

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобра 2023.

Agencija DRV raspisala pitch za brendove

Advertiser Serbia11. октобра 2023.

DALIBOR ŠUMIGA, Promosapiens: „Potrošačka neuroznanost jedina pokazuje stvarno stanje stvari“

Advertiser Serbia6. октобра 2023.