Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Ideja je najvažnija, tehnologija vam daje samo više mogućnosti i načina da je realizujete“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Dejan Spirkoski, Creative Director agencije Saatchi & Saatchi Skopje…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– U 2020-toj imali smo šansu da radimo na brifovima koji se dešavaju jednom u 100 godina, a razlog je isto tako nešto što se dešava jednom u 100 godina – pandemija 😊.
Zaista smo se suočili sa ogromnim brojem izazova i radili smo pod velikim pritiskom. Sa druge strane, kao ljudi iz agencije, navikli smo da radimo “punim gasom”.

Dakle, u smislu kreativnosti rekao bih da smo bili “Thriving Under Pressure”. I verujem da smo izbacili zanimljive stvari. Ali ono što je sigurno, jeste da smo izašli jači, pametniji i kreativniji 😊.

Dajte ocenu rezultata rada makedonske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Makedoniji, uz obrazloženje

– Godina je počela prilično optimistično, ali je to trajalo mesec i po. Pandemija je promenila veći deo planova agencija i klijenata, pa smo svi morali već planirane kampanje brzo prilagoditi novonastaloj situaciji.
Ali, uprkos svemu što se dešavalo, bilo je nekoliko zanimljivih projekata koje smo videli i na kojima smo radili.
Među njima je reklama Publicis Skoplje za Skopsko, zasnovana na citatu iz romana Petreta M. Andreevskog „Tunel“. Iako napisan 2003. godine, zvučao je savršeno relevantno za ovu godinu. Da nas podseti zašto smo ovde. Verujem da je ova kampanja donela puno pozitivne energije, a pre svega je približila ljude, iako nisu mogli da budu zajedno. Nešto što Skopsko kao brend uvek radi 😊.

Druga kampanja je bila NLB #FramevorkForHelp iza koje stoji New Moment. Jednostavna i vrlo korisna kampanja, kroz koju NLB ustupa deo svog medijskog prostora svojim poslovnim klijentima (mikro i malim biznisima). Ovom kampanjom brend pokazuje razumevanje za svoje klijente, a istovremeno im pruža direktnu pomoć u ovim teškim vremenima.
Na kraju bih izdvojio jednu kampanju na kojoj smo radili sa mojim timom iz Saatchi & Saatchi Skoplje, a to je novogodišnja kampanja za Makedonski i Crnogorski Telekom. Kampanja kroz koju smo pokušali da budemo iskreni prema 2020. godini, iskrenost koja se isplatila, jer je naišla na prilično pozitivne reakcije publike i unela digitalni optimizam među ljude.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Zamislite da se ova pandemija desila pre samo 10-15 godina? Kako bismo funkcionisali?
Napredak tehnologije i digitalizacija procesa je najbolja stvar koja se dešava čovečanstvu.

Zato verujem da je svakom kreativcu tehnologija samo dodatni alat, koji mu olakšava posao. Nema čega da se bojimo, verujem da međusobna simbioza može postojati.

Na kraju dana ideja je najvažnija, kada imate dobru ideju, tehnologija vam daje samo više mogućnosti i načina da je realizujete.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Postoji potencijal koji treba maksimalno iskoristiti. A da biste to uradili, potreban vam je neko ko će vas stalno gurati napred. Poput Messija i Ronalda 😊, jedan postaje bolji zbog drugog i obrnuto. Tako nekako funkcionišu i agencije / kreativci, međusobna kompetitivnost nam pomaže da budemo bolji i to je vrlo zdravo za sve. To prepoznaju i klijenti koji postaju hrabriji, imaju više poverenja u nas, a samim tim posao se podiže za stepenicu više i izlaze kvalitetnije kampanje.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Kada se Covid-19 pojavio i čitav taj koncept rada od kuće, sve je zvučalo kao nemoguća misija. Ali, s obzirom na to da sam okružen odgovornim i talentovanim kolegama sa kojima funkcionišemo kao porodica, adaptacija je bila zaista brza. Jedino čemu se ne možemo prilagoditi i što nam pravi problem su zabave i družbe nakon posla … ali ima dana za megdana! 😊

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Najteže je kada treba izdvojiti dobre pojedinačne kampanje, a ima ih toliko.
Prvo bih izdvojio kampanju za Burger King – „Stevenage Challenge“ agencije DAVID. Momci su smislili kako Ronaldo, Neimar, Messi i ostala kompanija da im reklamiraju produkt – besplatno … pa ima li nešto bolje?

Izdvojio bih jednu prilično novu kampanju Publicis Italije, Shutter Ads za Heineken. Kako pomoći onima koji ti prodaju pivo, a istovremeno pomoći sebi? Jednostavno! Pretvorite zatvorene rešetke u bilborde, a novac za bilborde dajte njima.😊

Za kraj, stavio bih kampanju za Nike “You Can’t Stop Us”, by Wieden+Kennedy. U vreme kada su svi koristili futidže, iskoristili su i oni par i stvorili po mom mišljenju montažno remek-delo.

A pored odličnog craft-a, ispod površine ovoga videa nalazi se snažna poruka u vreme kada je svima bilo potrebno da čuju ovako nešto.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Ako se još jednom osvrnemo na 2020. godinu, videćemo da gotovo ništa nije nemoguće.
Sve možemo uraditi zajedno, trudom, predanošću i radom.
Nadam se da ćemo 2021. ostati u super zdravlju i odraditi puno otkačenih projekata.

I najvažnije za 2021. – VIDIMO SE!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.