Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] DARKO BOSNAR, Imago Ogilvy: „Zlatno doba reklamnih agencija kakve poznajemo od prije 15 godina je završeno“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Darko Bosnar, Creative Director agencije Imago Ogilvy…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Baš kao i u svakoj drugoj agenciji na svijetu i nama je naravno ova godine bila specifična. U samom početku pandemije imao sam osjećaj da se vozim u vlaku koji je iskočio iz tračnica ali ne koči nego i dalje juri u nepoznato. No kako kažu, što te ne ubije te ojača.

Mi smo u Imagu vrlo brzo sabrali glave, organizirali se prema novim okolnostima i krenuli razmišljati kako možemo pomoći našim klijentima u novonormalnim okolnostima.

S obzirom da nam je u tom trenutku bilo stopirano gotovo 6 velikih kampanja, kreirali smo posebne timove koji su krenuli osmišljavati aktivacije prilagođene trenutnoj situaciji. Tako smo vrlo brzo našim klijentima i predložili, ali i relizirali čitav niz gotovo preko noći osmišljenih aktivnosti.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Čitao sam dosta intervjua u kojima piše, kako je baš sada prava prilika da se vidi tko je kreativan. Pišu neki mudri i riječiti ljudi, kako samo u ovakvim okolnostima, prava kreativnost može doći do izražaja. Možda. Kužim što se time želi reći. No svima nam je jasno da bez naručenog posla i bez kavog-takvog budžeta, je tu tezu teško kontinuirano potkrijepiti. Svi smo se sjetili nečega kreativnog i to napravili dodatno. Jednom. Dva puta.

No za agencije koje proizvode puno i koje moraju zaraditi puno plaća, jasno je da ovise o jako puno faktora na koje realno, najčešće teško mogu sami utjecati.

Inače, iako je teška godina, dosta toga lijepog je napravljeno. Od naših radova izdvojio bi ljetnu kampanju za Pipi. Posebno je bilo izazovno napraviti komunikaciju za ljetnu kampanju za ljeto koje je u to vrijeme bilo potpuno neizvjesno u vrijeme kada smo u mislima svi bili jako daleko od bezbrižnog ljetovanja. Nastavno na to, cijela regija je reagirala i na Pipi objave s društvenih mreža. Važno je da brandovi progovoraju o stvarima o kojima društvo ne želi. Važno je da pokrećemo dijaloge. Oni su početak promjene.

Naravno i druge agencije su su u istim okolnostima napravile lijepe i zanimljive stvari.
Sviđa mi se i pakiranje Untouched by Light koje je napravila agencija Bruketa&Žiniž&Grey. Projekt Violeta Dual purpose wc papira koju je izveo Saatchi&Saatchi Zagreb. Zanimljivi su mi i Bontovnici od McCann Zagreb. Ima toga još… bravo svima.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Iskreno, ovako teška pitanja bi ostavio za neke pametnije filozofe. Tipa Žižek i ekipa 🙂
No, generalno… svijet se turbolentno brzo mijenja. Potpuno je jasno da se još i brže mijenja poslovni svijet. Ako želiš preživjeti, moraš se prilagođavati okolnostima. Ako želiš biti uspješan moraš biti ispred njih.

Svima nam je jasno da je zlatno doba reklamnih agencija kakve poznajemo od prije 15 godina završeno. Sada to zlatno doba očito proživljavaju neki drugi. Vrlo brzo će već netko treći. Okrutno, no istinito.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Čini mi se da je to uvijek isto. Najveći izazov je odgovoriti na biref oglašivača kojem je naravno u interesu da za što manje uloženog novca, dobije što bolju komunikaciju koja će na što jednostavniji i povoljniji način prodati proizvod što skuplje.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Potpuno razumljiv strah je u samom početku pandemije gotovo sve natjerao da se povuku u svoju kućicu kao puž. Oni koji su bili mudri, i hrbri, uloživši i više, to su sigurno osjetili u svojim prihodima. Svi smo se zatvorili u kuće. Svi smo pokupovali hranu i krenuli je prekomjerno konzumirati. Zamislite koliko su tada mogli profitirati proizvođači grickalica, pića… potrošaču je u tom trenutku samo trebalo dati ideju da u kolica, koja ionako pretrpava u super marketu, kad već ionako kupuje, ubaci baš taj konkretni proizvod.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Misilim da je kao i svima Burger King Moldy Whopper na prvom mjestu. No meni osobno se jako svidjela Diesel-ova kampanja Enjoy Before Returning. Priča koja je ako lijepo utemeljena u insight-u i kao i uvijek pretočena u prekrasan craft. Odlična PR kampanja je i Faroe Islands – Closed for maintenance kao i Stevenage. Volim kampanje koje se na inteligentan način ušuljaju u život potrošača.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Prije svaga svima želim da budu sretni s onome što rade i da svaki dan dođu na posao sretni. To je početak svega. A uz to, želim im da naprave projekte koji su i društveno odgovorni, koji paze na okoliš, na ljude, na životinje… na sve sve što ima neki plemenitiji cilj.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] APRIORI WORLD: „Sapuni s točkicama“ za UDRUGU SLIJEPIH ZAGREB

Advertiser Serbia4. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ostani u svojoj gajbi“ za KARLOVAČKO PIVO

Advertiser Serbia3. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN SARAJEVO i UM SARAJEVO: „Njihovi snovi trebaju vašu podršku“ za WORLD VISION

Advertiser Serbia2. marta 2021.

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL.: „Nutrino igraonica“ za BABY FOOD FACTORY

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] SEÑOR: „Iskrenovci“ za ISKON

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Direct Media sprovela neuroistraživanje o uticaju društvenih mreža na mozak (VIDEO)

Advertiser Serbia25. februara 2021.

McCann Beograd najbolja agencija u regionu

Advertiser Serbia25. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] IMAGO OGILVY: „Paperless billboard“ za FZOEU

Advertiser Serbia24. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] DEGORDIAN HRVATSKA: „Iza vrata“ za POLIKLINIKU ZA ZAŠTITU DJECE I MLADIH GRADA ZAGREBA

Advertiser Serbia23. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Priča za sebe“ za MUNCHMALLOW

Advertiser Serbia22. februara 2021.

Za McCann i UM Sarajevo četiri srebra na “No Limit Sarajevo Advertising Festivalu”

Advertiser Serbia22. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Plazma rituali“ za BAMBI

Advertiser Serbia19. februara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVO PAYER, Bruketa&Žinić&Grey: „Najbolje ideje nastaju iz dokolice“

Advertiser Serbia18. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] PUBLICIS SKOPJE: „EVN online“

Advertiser Serbia17. februara 2021.