Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ANA ŠUTIĆ, New Moment: „New Moment je na izazove odgovorio prilično dobro“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ana Šutić, Creative Director agencije New Moment…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– 2020 je godina izazova, za sve nas, u svakom pogledu.
Međutim, mislim da je agencija New Moment na te izazove odgovorila prilično dobro, najpre čuvajući radna mesta svojih zaposlenih, a zatim i stvaranjem sjajnih ideja za svoje klijente.
Kad je u pitanju naš, Telenor tim, mi smo ove godine ponosniji nego ikad; jer za nama je uprkos svemu možda najuspešnija godina, kako u pogledu poslovnih rezultata, tako i u pogledu vrhunskih kampanja.
Zato koristim priliku da još jednom podelim radost sa svojim timom i našim klijentima, zato što “volimo ovu igru i svaku njenu disciplinu” i zato što baš uvek kidamo jako.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Mislim da su se sve agencije u Srbiji potrudile da ovu godinu “prežive” što je bezbolnije moguće, trudeći se da sprovode baš ono što kreativnost znači – stvaranje i snalaženje u novim okolnostima.
Kampanje koje bih svakako izdvojila su: “Thank you, doctors” kolega iz agencije McCann Beograd i “Lav Premium – Toliko dobro, da gasi svaku žeđ” agencije Ovation BBDO; ali i New Moment kampanje za Telenor: Najbolja mreža, Telenor Osiguranje i svakako Telenor Christmas, kampanja koja predstavlja svojevrstan omaž 2020. godini, uz lansiranje neograničenog interneta!

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Čini mi se da nije moguće potpuno izjednačiti okolnosti koje vladaju u svetovima kodera, programera i IT stručnjaka, sa okolnostima u advertajzing industriji, najpre zbog toga što je advertajzing još uvek nemoguće u toj meri učiniti automatizovanim i serijskim, i onda ga lako “uvesti” iz zemalja u kojima je cenovno dostupniji.

Na lokalnim primerima možemo da vidimo koliko komunikacione “borbe” između konkurenata u bilo kojoj industriji zavise od toga čija je kreativna strategija bolje, detaljnije i pametnije implementirana, izborom odgovarajućih komunikacionih kanala, u odgovarajućem trenutku. A to je zaista tailor made pristup, u kom advertajzing kreativci igraju veliku ulogu.

U tom smislu, koliko god sati dnevno provodili radeći ono što je naš posao, i dalje je u pitanju intelektualni rad, što je možda odgovor na pitanje koje su boje naši okovratnici.

Ali, kako god bilo, verujem da nama i dalje valja raditi i radovati se budućnosti, verujući da ćemo mi, ljudi, biti ti koji će sve tekovine digitalnog sveta umeti da upotrebe u svrhu unapređenja svog posla i svog života.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Nisam sigurna da je moguće pronaći obrazac u pogledu ove teme, već bih rekla da to najčešće zavisi od samog klijenta, odnosno u kojoj meri su ljudi na pozicijama marketing direktora kompanija spremni da “čuju” ideje svojih agencija, ili još bolje, sami brifiraju kreativce u tom smeru. Međutim, budući da je komunikacija dvosmerna ulica, mislim da je podjednaka odgovornost i na agencijama, da šire područje kreativne borbe, i da nikad ne odustaju.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Kao što smo na početku rekli, ovaj problem je uticao na sve naše živote, u svakom pogledu. Najizrazitiji uticaj prepoznajem baš u svakodnevici, jer smo u novim okolnostima naučili da možemo jednako efikasno, jednako posvećeno i jednako uspešno da radimo i iz svojih domova.
Međutim, meni lično nedostaje neposredan kontakt sa članovima tima, jer verujem da je tako mnogo jednostavnije održati duh zajedništva, koji je u našem poslu veoma važan.

Osim toga, mislim da smo mi kao tim imali sreće da su naši klijenti nastavili sa svojim uobičajenim aktivnostima i tokom Covid-19 pandemije, pa smo imali privilegiju da radimo jednako i možda još i više nego ranije.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Bilo je mnogo kampanja velikih brendova koje su na razne načine adresirale situaciju u kojoj se našao svet ove godine.
Međutim, ja bih izdvojila H&M kampanju „Bring on the future“, zato što je kreirana po meri pravog života, i Nike Japan kampanju „The future isn’t waiting“, koja na čuveni Nike način osnažuje sve one koji su ikada morali da se suoče sa raznim vidovima diskriminacije i omalovažavanja, inspirišući ih da kažu celom svetu: „You can’t stop us.“

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– I u narednoj godini, kao i uvek, svima nam želim puno snage, dobrote, radosti i hrabrosti.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.