Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ANA ŠUTIĆ, New Moment: „New Moment je na izazove odgovorio prilično dobro“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ana Šutić, Creative Director agencije New Moment…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– 2020 je godina izazova, za sve nas, u svakom pogledu.
Međutim, mislim da je agencija New Moment na te izazove odgovorila prilično dobro, najpre čuvajući radna mesta svojih zaposlenih, a zatim i stvaranjem sjajnih ideja za svoje klijente.
Kad je u pitanju naš, Telenor tim, mi smo ove godine ponosniji nego ikad; jer za nama je uprkos svemu možda najuspešnija godina, kako u pogledu poslovnih rezultata, tako i u pogledu vrhunskih kampanja.
Zato koristim priliku da još jednom podelim radost sa svojim timom i našim klijentima, zato što “volimo ovu igru i svaku njenu disciplinu” i zato što baš uvek kidamo jako.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Mislim da su se sve agencije u Srbiji potrudile da ovu godinu “prežive” što je bezbolnije moguće, trudeći se da sprovode baš ono što kreativnost znači – stvaranje i snalaženje u novim okolnostima.
Kampanje koje bih svakako izdvojila su: “Thank you, doctors” kolega iz agencije McCann Beograd i “Lav Premium – Toliko dobro, da gasi svaku žeđ” agencije Ovation BBDO; ali i New Moment kampanje za Telenor: Najbolja mreža, Telenor Osiguranje i svakako Telenor Christmas, kampanja koja predstavlja svojevrstan omaž 2020. godini, uz lansiranje neograničenog interneta!

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Čini mi se da nije moguće potpuno izjednačiti okolnosti koje vladaju u svetovima kodera, programera i IT stručnjaka, sa okolnostima u advertajzing industriji, najpre zbog toga što je advertajzing još uvek nemoguće u toj meri učiniti automatizovanim i serijskim, i onda ga lako “uvesti” iz zemalja u kojima je cenovno dostupniji.

Na lokalnim primerima možemo da vidimo koliko komunikacione “borbe” između konkurenata u bilo kojoj industriji zavise od toga čija je kreativna strategija bolje, detaljnije i pametnije implementirana, izborom odgovarajućih komunikacionih kanala, u odgovarajućem trenutku. A to je zaista tailor made pristup, u kom advertajzing kreativci igraju veliku ulogu.

U tom smislu, koliko god sati dnevno provodili radeći ono što je naš posao, i dalje je u pitanju intelektualni rad, što je možda odgovor na pitanje koje su boje naši okovratnici.

Ali, kako god bilo, verujem da nama i dalje valja raditi i radovati se budućnosti, verujući da ćemo mi, ljudi, biti ti koji će sve tekovine digitalnog sveta umeti da upotrebe u svrhu unapređenja svog posla i svog života.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Nisam sigurna da je moguće pronaći obrazac u pogledu ove teme, već bih rekla da to najčešće zavisi od samog klijenta, odnosno u kojoj meri su ljudi na pozicijama marketing direktora kompanija spremni da “čuju” ideje svojih agencija, ili još bolje, sami brifiraju kreativce u tom smeru. Međutim, budući da je komunikacija dvosmerna ulica, mislim da je podjednaka odgovornost i na agencijama, da šire područje kreativne borbe, i da nikad ne odustaju.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Kao što smo na početku rekli, ovaj problem je uticao na sve naše živote, u svakom pogledu. Najizrazitiji uticaj prepoznajem baš u svakodnevici, jer smo u novim okolnostima naučili da možemo jednako efikasno, jednako posvećeno i jednako uspešno da radimo i iz svojih domova.
Međutim, meni lično nedostaje neposredan kontakt sa članovima tima, jer verujem da je tako mnogo jednostavnije održati duh zajedništva, koji je u našem poslu veoma važan.

Osim toga, mislim da smo mi kao tim imali sreće da su naši klijenti nastavili sa svojim uobičajenim aktivnostima i tokom Covid-19 pandemije, pa smo imali privilegiju da radimo jednako i možda još i više nego ranije.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Bilo je mnogo kampanja velikih brendova koje su na razne načine adresirale situaciju u kojoj se našao svet ove godine.
Međutim, ja bih izdvojila H&M kampanju „Bring on the future“, zato što je kreirana po meri pravog života, i Nike Japan kampanju „The future isn’t waiting“, koja na čuveni Nike način osnažuje sve one koji su ikada morali da se suoče sa raznim vidovima diskriminacije i omalovažavanja, inspirišući ih da kažu celom svetu: „You can’t stop us.“

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– I u narednoj godini, kao i uvek, svima nam želim puno snage, dobrote, radosti i hrabrosti.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.