Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis DDB Beograd: „Raduju nas Effie nagrade koje Communis osvaja“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Nebojša Krivokuća, Kreativni Direktor agencije Communis DDB Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2019. godini

Communis je u ovu godinu ušao na krilima jedne neobične novogodišnje akcije tokom koje smo 1145 lajkova „pretvorili“ u 1145 kilograma hrane za azile za nezbrinute životinje. I srce nam je bilo puno. Ta dobra vibracija sa početka godine i (u našoj agenciji uvek prisutan) pozitivan stav prema svim izazovima nosili su nas tokom 2019. Radili smo na velikom broju projekata za velike klijente i različite brendove, i uspeli da nadmašimo očekivanja u svim segmentima posla, od operativnog dela do kreativnog.

Realizovali smo mnoge ideje na koje smo ponosni: od neobičnih OOH formata do dizajna ambalaže, od inovativnih digitalnih aktivacija do izuzetno uspelih BTL događaja. Rad na tim projektima je dokazao da su naši partneri-klijenti više nego ikada raspoloženi za novi način promišljanja medija koje koristimo u komunikaciji i drugačiji dijalog sa ciljnim grupama, što je ohrabrujuće. Kada sve saberemo: imamo razloga da budemo zadovoljni, imamo osnovu da budemo još bolji u 2020.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2019. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

Izdvojiti najbolje je nemoguće bez uvida u rezultate tih kampanja. Da li je neka kampanja dovela do promene u stavovima ili u ponašanju onih sa kojima smo komunicirali? Da li je povećana prodaja? Moramo znati i to da bismo davali ocene.

Sada imamo toliko alata, različitih modela istraživanja i načina da procenjujemo kvalitet kampanja i vreme da napustimo taj „(ne)dopada mi se“ metod.

Iz tog razloga nas raduju Effie nagrade koje Communis osvaja, i zato čestitam svim kolegama koji su u 2019. realizovali kampanje koje su bile efikasne. Naravno, čestitam i svima koji su radili na kampanjama koje razbijaju predrasude u Srbiji i trude se da je menjaju na bolje.

Ocenite svoj ekonomski položaj i ugled u društvu. Navedite faktore poboljšanja ekonomskog i društvenog položaja i ugleda agencijskih kreativaca u Srbiji.

– Ugled se u ovoj struci stiče kao i u svakoj drugoj profesiji.

Ukoliko znate da slušate i vidite problem, znate da izaberete novi lepak za đon koji je efikasniji i sve vreme imate normalan odnos prema ceni svog rada – vaša obućarska radnja će imati mnogo zadovoljnih mušterija.

U našoj struci nije ništa drugačije. A ekonomski i društveni položaj naše struke je tesno vezan za stanje na tržištu i društvene okolnosti u Srbiji. Samim tim – odgovor na to pitanje zahteva mnogo veći prostor.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2019.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Pregled nagrađenih radova na svetskim festivalima jasno govori da su brendovi i industrija komunikacija u proteklih nekoliko godina u potpunosti osvestili moć koju poseduju i ulogu koje imaju u društvu. Ukoliko posmatramo taj fenomen globalno – uzmimo kao primer neke od pobednika sa ovogodišnjeg Eurobesta: „Pay it forward“ za Big Issue, „The Tampon Book“, „Carbon Limit Credit Card“ za Doconomy – sve to su primeri sjajnih kampanja kojima brendovi menjaju svet na bolje – igrajući istovremeno i na „good cause„, ali i na direktno nagrađivanje potrošača za saučešništvo u zajedničkoj borbi. Sličan primer je bio i na ovogodišnjoj Balcannes smotri – a to je projekat „Boranka“ iz Hrvatske. Ipak, „Burn Racist Giga„, genijalna ideja za eliminaciju desničarskih trolova sa interneta mi je lični favorit za 2019: jednostavna a drska ideja, realizacija oslonjena na mogućnosti tehnologije, usmerena ka pravednom cilju – na jednom mestu se našlo sve što volim u ovom poslu. Nadam se da će se u 2020. barem pet takvih ideja poroditi i u ovom regionu, i neka nam je sa srećom u toj borbi.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia24. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.