Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] VLADIMIR ĆOSIĆ, Drive: „Advertajzing kreativci moraju da postanu aktivni deo kritičke intelektualne javnosti“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Vladimir Ćosić, Executive Creative Director agencije Drive…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2019. godini

– Tehnički gledano, ove godine sam radio u dve agencije, McCann Beograd i Drive, u koji sam prešao u martu mesecu. Ovo je bila veoma dobra i plodna godina za McCann Beograd, kampanje poput „Beba bira gde“ i „Ne odričem se“ su ostavile značajan trag na kreativnoj regionalnoj sceni, ova potonja je verovatno i po rezultatima koje je postigla ocenjena kao nakreativnija.

Drive, agencija čiji kreativni tim sada vodim, je za svega devet meseci uspela da se uspostavi kao nakreativnija i najnagrađivanija digitalna agencija u našoj zemlji i jedna od kreativno najuspešnijih u regionu.

Za to su ponajviše zaslužne kampanje „fARytale Journey“ za Next Bući Bući i „#StayClean“ za Exit Fondaciju, koje su pomerile granice digitalnog oglašavanja, rekao bih regionalno gledano. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan ovom godinom.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2019. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Srpska oglašivačka scena u godini koja se završava je bila veoma slična prethodnim. Razgovarajući sa kolegama iz regiona, došli smo do sličnog zaključka – kvalitet nekoliko najboljih kampanja koje dolaze iz Srbije je gotovo po pravilu vrhunski i one mogu sasvim ravnopravno da se takmiče sa kampanjama iz regiona i sveta (pričam o kampanjama poput Leo Burnet-oveMame, dobro došle na svet” rađene za Vip ili gore spomenutim McCann i Drive kampanjama).

Problem je kvalitet velikog broja ovih “o kej”, “mejnstrim” kampanja koje čine većinu na tržištu, a koje su, po mom mišljenju trenutno na poprilično niskom kreativnom nivou.

Da dodam, dosta mi se dopalo i nekoliko manje eksponiranih kampanja ostalih agencija. Intarifa koju je radio Fullhouse Ogilvy, nekoliko simpatičnih ideja u okviru kampanje “Deset dobrih ideja”, kao i radio spotovi koje je radio New Moment za Žensku Inicijativu (izvinjavam se ako nisam dobro zapamtio ime klijenta).

Ocenite svoj ekonomski položaj i ugled u društvu. Navedite faktore poboljšanja ekonomskog i društvenog položaja i ugleda agencijskih kreativaca u Srbiji.

– Uzimajući u obzir dugogodišnje devalviranje i degradaciju svih vrednosti u okviru našeg društva, mogu reći da je ekonomski položaj i ugled advertajzing kreativaca zadovoljavajući i pristojan, ili, tačnije, iznad prosečni. Mislim da bi se taj položaj morao poboljšati, i pri tom mislim da bi to trebalo da se dešava dvosmerno. Sa jedne strane, sami kreativci bi trebalo da podižu svest o društvu, dešavanjima, okruženju i okolnostima koje ih okružuju. Oni moraju da postanu aktivni deo kritičke intelektualne javnosti, koja će jasnom artikulacijom i iznošenjem stavova uticati na menjanje zemlje i stvarnosti u kojoj živimo i stvaramo. To je naša dužnost i odgovornost kao kreativaca, umetnika, stvaralaca, mislećih bića. Sa druge strane, brendovi treba da budu mecene i oni koji omogućavaju kreativcima da se izražavaju, inoviraju i menjaju svet na bolje. Konačno, sama država bi trebalo da ne samo deklarativno već i izistinski koristi taj ogroman kreativni potencijal koji kao zemlja posedujemo.

Smatram da uspehe naših kreativaca na internacionalnim festivalima oglašavanja poput Kana, država treba da prepozna i podrži na način na koji to radi sa određenim sportovima i sportistima. To će biti signal da naša zemlja prepoznaje i zaista podržava kreativne industrije.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2019.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Nike Dream Crazy. Zato što je veliki brend zauzeo čvrst stav prema svetu u kojem živimo, rizikujući svoj profit. Jedan od najhrabrijih poteza velikog brenda koji sam ikada video.

Keeping Fortnite fresh. Fenomenalan način organske, gerila infiltracije brenda u gejming platformu. Duhovito, relevantno i potpuno sveže.

Viva la vulva. Najbolja art direkcija u 2019. Pored toga, ovo je dokaz da tzv. mainstream brendovi mogu itekako da urade kampanju sa stavom. A i dubinski za sebe mogu da kažem da sam feminista, i da podržavam bukvalno svaki pokušaj borbe za ženska prava.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „Svake godine je sve manje domaćih radova koji skreću pažnju“

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Degordian akvizirao Shopycode, e-commerce development kompaniju

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Ovation Digital Trends 2023 – Da li se usuđujete da (ne) budete digitalni?

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Mladi genijalci Beograda za koje će se tek čuti

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Sonda & Kraš „Designed by People“: Korisnici će sami da dizajniraju praznični asortiman Kraš proizvoda za 2023!

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: Generacija mediokracija

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Kreativnost napreduje i postaje još bolja pod pritiskom“

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

Studiu Sonda čak tri nagrade na velikoj bijenalnoj izložbi Hrvatskog dizajna

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MILOŠ SKOKIĆ, Žiška: „Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator“

Advertiser Serbia13. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA ZEKOVIĆ, Leo Burnett Beograd: „Jedini trend koji priznajem je: biti original.“

Advertiser Serbia12. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Ideja će i dalje biti ključ svega“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] EMINA FERIZOVIĆ, Eminent Communications: „Primetan je trend rasta potražnje za malim agencijama“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Vladaju neizvjesnost i disbalans u industriji tržišnih komunikacija“

Advertiser Serbia10. јануара 2023.

Saznajte koji će stručnjaci iz redova medija dodeliti novu posebnu nagradu BalCannes-a

Advertiser Serbia10. јануара 2023.