Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] ANA ŠUTIĆ, New Moment: „Uspeli smo da u saradnji sa svojim klijentima ostvarimo izvanredne, merljive rezultate“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ana Šutić, Creative Director agencije New Moment…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2019. godini

– Naša agencija je, kao i svake godine, posvećeno radila na ostvarivanju različitih ciljeva – kako poslovnih, tako i neprofitnih.
Kad je reč o timu sa kojim svakodnevno radim, za nas je 2019. bila sjajna.
Radili smo predano i mnogo, zavoleli smo se još više, i uspeli da u saradnji sa svojim klijentima ostvarimo izvanredne, merljive rezultate. Rezultate koji zaista menjaju stvari na tržištu, kreirajući kampanje koje zaista postoje :)

Saradnja između Telenora i Atletskog Saveza Srbije nam je donela priliku da u kampanjama za Telenor mrežu i Wearables napravimo iskorak iz očekivanog telco pristupa, u komunikaciju približniju sportskim ili čak modnim brendovima.

Sjajno je kad brend sebi dozvoli takvu slobodu, jer se ta ambicija prenese najpre na kreativni tim agencije, a zatim i na sve druge saradnike i autore – koji zaista bivaju uključeni u proces stvaranja gotovo od samog početka.

Zato želim da se zahvalim svojim timskim drugarima, kao i celom Telenor timu, što smo i ove godine uspeli da uživamo u svom poslu, i pored svega, i da radimo stvari iskrenije, temeljnije i drugačije nego što je to uobičajeno za domaće tržište.

Neka to bude moj odgovor na vaše pitanje – „drugačijost“ je naš doprinos domaćoj kreativnoj sceni.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2019. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Teme koje su bile zastupljene na ovogodišnjim domaćim i regionalnim festivalima su, očekivano, odgovarale globalnim trendovima, što je bio slučaj i prethodnih godina.
Naravno, među tim kampanjama ima i vrlo uspešnih, verujem da ćete o njima čuti više od drugih kolega koje učestvuju u intervjuu.
Moju pažnju su ove godine privukle neke „manje“ kampanje: Intarifa koju su kolege iz agencije Fullhouse Ogilvy kreirale najpre kao digital only kampanju, ali smo je zbog prirode domaćeg tržišta na kraju ipak videli i na TV-u, istina u drugačijoj formi; kao i serija bilborda „Ko je rek’o da je IKEA daleko?„, koja mi je bila interesantna kao pojedinačni komunikacioni kanal.

Od projekata na kojima je radila naša agencija, izdvajam kampanju koja je uz poruku „Znaš kako se stiže do vrha? Tako što se vrh preskoči.“ komunicirala činjenicu da je Telenor najbolja mreža na P3 testu. Želeli smo da ova kampanja bude epska, i baš takav je i bio njen odjek u domaćoj javnosti.

Ocenite svoj ekonomski položaj i ugled u društvu. Navedite faktore poboljšanja ekonomskog i društvenog položaja i ugleda agencijskih kreativaca u Srbiji

– Što se tiče ekonomskog položaja kreativaca, taj problem ima dve strane.
U celom svetu, prisutna je stalna težnja klijenata da uštede, i s druge strane, neprekidna težnja agencija da u tim uslovima ipak zarade što više. U tom smislu, i rešenje problema treba tražiti na pomenutim mestima, ali najpre u iskrenoj želji da se uloži sav napor kako bi se timu obezbedili najbolji mogući uslovi za rad.
A kad je reč o ugledu, zaista mislim da u našem društvu ima mnogo uglednijih i važnijih profesija, čiji je rad na mnogo načina potcenjen.

Naša scena je mala, zato su u njoj povezanosti među ljudima neminovne, a sujete velike. Ipak, ja zaista verujem da bi uloga (i ugled) kreativaca trebalo najpre da se ogledaju u izboru kako ćemo se kroz svoje kampanje obraćati publici, kako ćemo pronaći lepotu u onome što radimo, i kako ćemo tu lepotu preneti na ljude sa kojima sarađujemo.
Ukoliko to uspemo, mislim da će sama struka dobiti priliku da „ozdravi“, a ta će pobeda biti veća od bilo koje druge.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2019.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Uvek su mi se najviše dopadale kampanje koje liče na pravi život – svojim sadržajem, vizuelno, ili u pogledu poruke koju prenose. Na takvim kampanjama volim da radim, i takve kampanje volim da vidim. Jedna takva priča je IKEA „What if?“, agencije Forsman & Bodenfors, koja govori o tome da napredak leži u sposobnosti da postavimo prava pitanja.
Osim toga, izdvojila bih višestruko nagrađenu kampanju kolega iz agencije VMLY&R „The last ever issue“. Opet zbog toga što to nije samo kampanja, već pravi životni potez.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kreativnost vs. Medijski zakup – isključuje li jedno drugo

Advertiser Serbia7. јуна 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Bio je ovo najveći Future Tense dosad“

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

M2Communications osvojio srebro na festivalu White Square 2023

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

Šokantno iskreni: Brend koji je uspeo da iznenadi potrošače

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

Prestižni European Design Award za Sondu i rovinjsku Batanu

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.