Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IVAN TUŠEK, Degordian: „Treba se odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje…Velika ideja je potrebnija nego ikad“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivan Tušek, Head of Content & Creative Strategy agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2018. godini

Mislim da je iza nas vrlo kreativno-produktivna godina.

Radili smo na kampanjama za neke od najvećih regionalnih kompanija kao što su Zagrebačka pivovara (Ožujsko pivo), Adria Snack Company (Čipi Čips) i Violeta. Za Ožujsko pivo smo uoči Svjetskog nogometnog prvenstva napravili kampanju koja je započela online u obliku website-a, a završila offline u obliku knjige koja je došla i do naše reprezentacije, za Čipi Čips smo osmislili i producirali prvu hrvatsku animiranu YouTube seriju, a za Violetu napravili svoje prve TV reklame. Mislim da smo kroz te, i brojne druge, projekte dali solidan doprinos hrvatskom advertisingu u 2018., ali uvijek može bolje. :)

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2018. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

Smatram da je hrvatska scena u 2018. godini napravila dobar posao.
Smatram da ideje iza kampanja poput Boranke (Imago Ogilvy) i Veliki hrvatski naivci (Señor) zaslužuju priznanje ne samo na regionalnim, već i na svjetskim advertising festivalima. Kod ovih kampanja mi se sviđa što su inspirirane onime što nas okružuje, hrvatskom svakodnevicom i hrvatskim problemima, kao što su u ovom slučaju požari na obali i needuciranost o korištenju interneta. Tijekom prošle godine našlo se još kampanja inspiriranih tragikomičnim događajima koji nas okružuju. Tu mi je super što je ta inspiracija pretočena u, na trenutke dirljivu, na trenutke humorističnu, ali prije svega emocionalnu poruku koja će ostaviti barem mali trag na svima koji je čuju.

Advertising nije tu da mijenja ljudima živote, ali uz ovakve kampanje pomisliš da to i nije toliko nemoguće.

Ukoliko smatrate da je potrebno poboljšanje kreativnosti advertajzing scene u Hrvatskoj, dajte svoje mišljenje i predloge oko toga

Smatram da se treba odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje. Mislim da je velika ideja potrebnija nego ikad.

Kad kažem “velika ideja”, mislim na priču koja se može izdići iznad svih kanala i za koju se ljudi kasnije neće sjećati jesu li je vidjeli na TV-u, pored ceste, dok su surfali internetom, čitali novine ili pak pričali s kolegama. Dobra kampanja ima sposobnost započeti svoj život na bilo kojem kanalu, a da tijekom cijelog svog trajanja bude kreativna i učinkovita.
Također, proteklih godina smo znali gledati kampanje koje nisu utemeljene u zdravom razumu. Insight ne smije biti nahođenje pojedinca, nego utemeljen u podacima. Predaleko smo odmakli u 21. stoljeću da ne bismo koristili podatke koje poduzeća imaju o svojim kupcima. Tko te podatke nema, tako i tako im nije mjesto na modernom tržištu.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2018.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Izdvojio bih sljedeće:
Apple – Welcome Home. Fantastično audio-vizualno iskustvo, godišnji odmor za oči i uši. Spike Jonze u punom elementu i bonus pop kulture bodovi za korištenje glazbe Andersona Paaka i FKA twigs kao glavne glumice/plesačice.
Nike – Nothing Beats a Londoner. Obožavam produkciju i stil Nike-ovih spotova. Uvijek isti glas branda i emocija koju ostavljaju. Vrhunska produkcija, tempo spota i odličan copy.
New York Times – The Truth Is Worth It. NYT doživljava renesansu u doba kad često čujemo “print je mrtav”. Preselili su većinu svog poslovanja online i sad se mogu pohvaliti nikad većim brojem pretplatnika i čitatelja, nemalim dijelom zbog aktivnosti koje inspiriraju kampanju poput ove.

Uputite poruku svojim kolegama kreativcima iz industrije sa ciljem poboljšanja nivoa kreativnosti i poruku oglašivačima s ciljem poboljšanja saradnje sa kreativnim agencijama

Za kreativce:
Jedan dobar post na digitalnim kanalima nije kampanja. Potrebno je kontinuirano raditi na strategiji digitalnih kanala i njihovoj integraciji s tradicionalnim kanalima oglašavanja. Podjela na offline i online danas više nema smisla, sve je online. Što prije to svi shvate i krenu kampanje raditi integrirano, to će nam rješenja biti kreativnija.

Za oglašivače:
Netko je rekao da kampanja neće biti dobra ako prije pokretanja nismo morali pričati s pravnom službom. S obzirom da se slažem s tim, moja bi poruka za oglašivače bila: “Usudite se riskirati.” :)

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN SARAJEVO: „I jare i pare“ za Grawe osiguranje

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Ovation najuspešnija agencija na MIXX 2023

Advertiser Serbia19. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „McFlurry & McSundae Deluxe Oreo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia18. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „Štark – I osmeh je tu!“

Advertiser Serbia17. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Sve je moguće dok si u igri“ za Hattrick – PSK

Advertiser Serbia16. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Smoki street art celebration“

Advertiser Serbia15. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „#ZaVaginu“ za Libresse

Advertiser Serbia12. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Feed your greatness“ za Bite Me Nutrition

Advertiser Serbia11. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Brand Facelift“ za Foreo

Advertiser Serbia10. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Piletina za sve“ za McDonald’s Slovenija

Advertiser Serbia9. маја 2023.

Poznati finalisti Effie Awards 2023

Advertiser Serbia8. маја 2023.