Dnevna štampa

Kompanija Borba obeležila dva značajna jubileja

Dnevna štampa

Prigodnom svečanošću obeleženo – 97 godina imena i 75 godina kuće. Decenijama bila jedan od najvažnijih i najuticajnijih dnevnih listova

 

Kompanija Borba obeležila je u utorak dve značajne godišnjice – 97 godina imena i 75 godina kuće. Prigodnom svečanošću u prostorijama kompanije, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gosti i zaposleni podsetili su se na značajne datume iz istorije ove kuće, od izlaska prvog broja Borbe 19. februara 1922. godine u Zagrebu, preko 15. novembra 1944, kada je počela ponovo da izlazi u oslobođenoj prestonici i, potom, decenijama bila jedan od najvažnijih i najuticajnijih dnevnih listova nove Jugoslavije.

Svečanosti koja je počela nastupom etno-grupe „Srpski glasovi“ iz Beograda, prisustvovali su narodni poslanici, novinari, glumci, sportisti… Među njima prof. dr Milan Božić, predsednik nadzornog odbora „Telekoma“, Ilija Petković, fudbalski trener, Ivan Bekjarev, glumac, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“…

Gostima i zaposlenima, prikazan je dokumentarni film „Borba, ime koje život znači“ u kom govore generalni direktor štamparije Borba Vladimir Gudurić, glumci Ivan Bekjarev i Zlata Numanagić, novinar Zoran Lj. Nikolić, reditelj Mihailo Vukobratović, novinar i publicista Manojlo Vukotić, Ilija Petković i Milorad Vučelić.

Još su trajale sporadične borbe u Beogradu, još su se ponegde čuli pucnji, kada je po nalogu Vladimira Dedijera, za samo šest dana, za rad osposobljena štamparija nekadašnjeg lista Vreme na današnjem Trgu Nikole Pašića – podsetio je Vladimir Gudurić. – Kao dnevni list, Borba je počela da izlazi 15. novembra 1944. godine, a za nju su pisali najvažniji i najuticajniji političari tog doba. Dugo je zadržala i status najčitanijeg lista u državi. Tada je bila poznata i po prestižnoj „Borbinoj nagradi za arhitekturu“, kao i po karikaturama Milorada Dobrića čiji je junak bio kurir Fićo, po kome će, kasnije, i čuvena „zastava 750“ dobiti ime. „Borba“ je, nesumnjivo, poslovni, medijski i proizvodni gigant koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji posleratne Jugoslavije.

Prisutni su se podsetili i da su „tih pet crvenih slova bili simbol jugoslovenskog novinarstva“, kao i da su „čeda“ ove kompanije listovi „Večernje novosti“ i „Sport“, ali i dečji časopis „Kekec“, najpre nazvan „Lajka“ po prvom psu poslatom u svemir.

Među novinama koje je „Borba“ izrodila su i Večernje novosti – rekao je Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik lista Novosti. – Nastale su u jeku Tršćanske krize, 16.oktobra 1953. Ideja o pokretanju potekla je od Vladimira Dedijera, glavnog urednika Borbe. On je sugerisao svojim saradnicima koji su, zbog događaja u Trstu, pripremali vanredno izdanje, da pokrenu novi večernji list, koji bi izlazio po podne i objavljivao sveže, kratke vesti sa dosta fotografija i krupnih naslova.

Tokom emitovanja filma, prisutni su se podsetili i na to kako je u zgradi „Borbe“ funkcionisala „vazdušna pošta“, o posetama Pelea, Borisa Bekera i Tita ovom listu, kao i da ova kompanija danas ima biblioteku sa više od 20.000 naslova. Neprocenjiva je i arhiva tekstova i svedočanstava, a posebno bogatstvo je foto-dokumentacija sa više od 200.000 fotografija, od kojih neke nisu nikada objavljene, poput onih sa suđenja Draži Mihailoviću ili Titovog krstarenja brodom „Galeb“.

Mnogo je istorije ispisala Borba– kazao je glumac Ivan Bekjarev. – Meni je pripala čast da 1. aprila 1970. godine slušaocima izgovorim prvo: „Dobar dan“ sa talasa novoosnovanog Studija B. Do dan-danas nismo razjasnili da li to „B“ potiče od „Borbe“ ili od Beograda.

Osim što je podsetio na datume prvog izdanja i obnove štamparije, dobošar u srpskoj narodnoj nošnji koji je označio početak svečanosti, „obznanio“ je i da je u prostorijama „Borbe“, 12. novembra 1956. godine, održana prva predstava Ateljea 212. Bio je to „Faust“ u režiji Mire Trailović, a publika je predstavu gledala iz 212 stolica. Broj tih stolica „kumovao“ je imenu ovog pozorišta.

Na svečanosti dodeljene su i zahvalnice bivšim i sadašnjim zaposlenima. Za najboljeg novinara kuće Borba izabran je Ivan Lovrić, danas jedno od prvih pera Večernjih novosti, a najbolji grafički radnik je Miloš Miletić. Zahvalnice su uručene i Draganu Ćaliću, Nataši Bogdanović, Jadranki Miljković, Draganu Prokiću i, specijalno, KUD „Šumadija 05“ iz Beograda.
 
Autor: J. Matijević
Izvor: Novosti

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dnevna štampa

Dnevni list Nova od danas na kioscima

Advertiser Serbia30. juna 2021.

Novine Nova od 30. juna na kioscima

Advertiser Serbia28. juna 2021.

Dnevni list Danas obeležava 24. rođendan

Advertiser Serbia9. juna 2021.

The Guardian obeležava 200 godina postojanja

Advertiser Serbia11. maja 2021.

Vlasnik Daily Mail-a tuži Google zbog rezultata pretrage

Advertiser Serbia22. aprila 2021.

Facebook dodaje nove audio proizvode svojoj platformi

Advertiser Serbia20. aprila 2021.

Stižu nove novine „NOVA”

Advertiser Serbia11. aprila 2021.

Crne naslovnice na poljskim nezavisnim medijima zbog poreza na reklame

Advertiser Serbia11. februara 2021.

United Grupa postigla dogovor o preuzimanju najveće bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf

Advertiser Serbia27. januara 2021.

117. rođendan dnevnog lista Politika

Advertiser Serbia25. januara 2021.

Washington Post otvara kancelarije u Evropi i Aziji

Advertiser Serbia23. decembra 2020.

Istraživanje: Mladi se najviše informišu putem društvenih mreža

Advertiser Serbia14. decembra 2020.

UNS: U Srbiji zvanično postoji 2.508 medija

Advertiser Serbia20. novembra 2020.

Prihodi The New York Times-a nadmašili prognoze sa Wall Street-a

Advertiser Serbia5. novembra 2020.

U izbornoj kampanji u BiH stranke do sada potrošile skoro pola miliona evra

Advertiser Serbia3. novembra 2020.