Konferencije

KOMferencija: Uticaj i odgovornost odnosa s javnošću nikada nisu bili veći

Završena je 20. jubilarna Konferencija o komunikacijama Hrvatske udruge odnosa s javnošću (HUOJ) s glavnom temom uticaja okupivši rekordan broj posetilaca

 

Više od 550 stručnjaka iz medijske industrije, odnosa s javnošću kao i brojni studenti koji su prisustvovali konferenciji potvrdili su interesovanje za dinamičnu industriju komunikacija koji se povećava iz godine u godinu.

Jubilarna 20. KOMferencija je uticajem kao centralnom temom ostvarila svoj cilj, brojni predavači čija struka nisu odnosi s javnošću osvrnuli su se na uticaj koju imaju PR-ovci. Upravo zbog toga moramo da budemo odgovorni šta komuniciramo, kome i na koji način.“ izjavila je prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, predsednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Poseban gost panela koji je moderirao Mario Aunedi Medek, o uticaju koji će Hrvatska imati tokom predsedavanja Evropskom Unijom, bio je predsednik Vlade Andrej Plenković. Premijer je bliže objasnio važnost da Hrvatska kao najmlađa članica predsedava, što joj obezbeđuje dodatni uticaj: „Moramo se stalno podsećati da je članstvo za Hrvatsku dobro, mnoge investicije dolaze iz evropskih fondova. Ovo je prilika za dodatnu emancipaciju.“ Dolaskom na konferenciju u čijem su fokusu odnosi s javnošću premijer je potvrdio značaj struke.

Poznati hrvatski astronom Korado Korlević održao je najposećenije predavanje KOMferencije na temu „Ko poseduje budućnost?“ Prema njegovim rečima, duhovitim opaskama, osvrtom na naučna otkrića, publici je objasnio da živimo u petom društvu, onome koje živi od pričanja i prodaje priča. Uticaj poseduju oni koji pažljivo smišljeni narativ mogu da plasiraju u različite sfere i tržišta, od politike do biznisa. Zanimanja koja poznajemo će nestati, a većina dece će imati karijere koje danas još i ne postoje. Zaključio je kako budućnost pripada onima koji su spremni da zavrnu rukave, pritom izazvavši ovacije publike.

Glavna urednica Indexa Andreja Hudika i glavni urednik 24sata Goran Gavranović složili su se da je zadatak medija, osim informisanja i kreiranja sadržaja, istraživanje tema koje utiču na boljitak društva u celini. Urednici programa vodećih televizijskih kuća Borna Keserović, Katarina Periša Čakarun i Ksenija Kardum pod moderatorskom palicom Krešimira Macana istakli su da nijedan medij neće nestati, no format sadržaja se menja pa se televizije sve više okreću digitalu i servisima za gledanje na zahtev.

Jedna od glavnih tema bila je rodna ravnopravnost i celebrity aktivizam. Teoretičarka Bey-Ling Sha istakla je razlike u platama za isti posao za koji smatra da će se nastaviti i u budućnosti. Ana Stojić Deban, Nataša Novaković, Ivana Radačić i Ana Gruden govorile su o izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju te da što više poslovno napreduju, na vrhu susreću sve manje žena. Istraživanja pokazuju kako žene često nemaju jednake poslovne prilike kao njihove muške kolege kao i da sporije napreduju zbog nametnute posvećenosti drugim životnim segmentima poput poslova u kući i majčinstva.

Na tretiranje žena u javnom prostoru osvrnula se producentkinja Jelena Veljača naglasivši kako je medijski kapital, koji imaju javne osobe, danas više nego ikad potrebno iskoristiti da se zaštite žrtve porodičnog nasilja, žene koje se kontinuirano medijski linčuju kao i sve one koji nemaju medijsku moć.

Nakon dva dana brojnih predavanja, panel diskusija i radionica KOMferencija je dokazala kako će interesovanje za industriju odnosa s javnošću jačati, no jačanje njene moći znači i sve veću odgovornost.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Konferencije

Završena deseta Brending konferencija

Advertiser Serbia23. maja 2020.

Louise Tingström, radila je spajanja vredna 200 milijardi evra a 27. maja je na DK Talks-u

Advertiser Serbia22. maja 2020.

Da li su mali i veliki biznisi mogli da iskoriste lekcije iz prošlosti za prevazilaženje krize?

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Danas počinje deseta Brending konferencija – kako je izgledalo prvih 9?

Advertiser Serbia18. maja 2020.

VESNA BEGANOVIĆ, Via Media: „Mi smo važna karika u oporavku i modernizaciji ekonomije“

Advertiser Serbia15. maja 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From home: Insights vs. Myths – Šta nas zapravo čeka posle Covid-19?

Advertiser Serbia14. maja 2020.

BK10 predstavlja: Komunikacija u vremenu pandemije

Advertiser Serbia14. maja 2020.

Ugostiteljstvo nije luksuz

Advertiser Serbia13. maja 2020.

Branding Conference 10 – The show must go on!

Advertiser Serbia7. maja 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From Home 06: „Kako će izgledati mediji u Srbiji nakon COVID-19″

Advertiser Serbia6. maja 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From Home 05: „Da li je E-commerce budućnost trgovine u Srbiji?“

Advertiser Serbia29. aprila 2020.

Uloga psihologije i korisničkog iskustva u svetu 2.0 – Sreda, u 16h WeCann Live Panel

Advertiser Serbia28. aprila 2020.

Kakva je sudbina brendova u svetu “okrenutom naopačke”?

Advertiser Serbia24. aprila 2020.

Kako brendovi mogu da pronađu smislene uloge u svetu okrenutom naglavačke – Četvrtak, u 16h WeCANN Live panel

Advertiser Serbia21. aprila 2020.

Prvi WeCann Panel poručio: Kreativnost je jedini način za opstanak

Advertiser Serbia16. aprila 2020.