Konferencije

KOMferencija: Uticaj i odgovornost odnosa s javnošću nikada nisu bili veći

Završena je 20. jubilarna Konferencija o komunikacijama Hrvatske udruge odnosa s javnošću (HUOJ) s glavnom temom uticaja okupivši rekordan broj posetilaca

 

Više od 550 stručnjaka iz medijske industrije, odnosa s javnošću kao i brojni studenti koji su prisustvovali konferenciji potvrdili su interesovanje za dinamičnu industriju komunikacija koji se povećava iz godine u godinu.

Jubilarna 20. KOMferencija je uticajem kao centralnom temom ostvarila svoj cilj, brojni predavači čija struka nisu odnosi s javnošću osvrnuli su se na uticaj koju imaju PR-ovci. Upravo zbog toga moramo da budemo odgovorni šta komuniciramo, kome i na koji način.“ izjavila je prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, predsednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Poseban gost panela koji je moderirao Mario Aunedi Medek, o uticaju koji će Hrvatska imati tokom predsedavanja Evropskom Unijom, bio je predsednik Vlade Andrej Plenković. Premijer je bliže objasnio važnost da Hrvatska kao najmlađa članica predsedava, što joj obezbeđuje dodatni uticaj: „Moramo se stalno podsećati da je članstvo za Hrvatsku dobro, mnoge investicije dolaze iz evropskih fondova. Ovo je prilika za dodatnu emancipaciju.“ Dolaskom na konferenciju u čijem su fokusu odnosi s javnošću premijer je potvrdio značaj struke.

Poznati hrvatski astronom Korado Korlević održao je najposećenije predavanje KOMferencije na temu „Ko poseduje budućnost?“ Prema njegovim rečima, duhovitim opaskama, osvrtom na naučna otkrića, publici je objasnio da živimo u petom društvu, onome koje živi od pričanja i prodaje priča. Uticaj poseduju oni koji pažljivo smišljeni narativ mogu da plasiraju u različite sfere i tržišta, od politike do biznisa. Zanimanja koja poznajemo će nestati, a većina dece će imati karijere koje danas još i ne postoje. Zaključio je kako budućnost pripada onima koji su spremni da zavrnu rukave, pritom izazvavši ovacije publike.

Glavna urednica Indexa Andreja Hudika i glavni urednik 24sata Goran Gavranović složili su se da je zadatak medija, osim informisanja i kreiranja sadržaja, istraživanje tema koje utiču na boljitak društva u celini. Urednici programa vodećih televizijskih kuća Borna Keserović, Katarina Periša Čakarun i Ksenija Kardum pod moderatorskom palicom Krešimira Macana istakli su da nijedan medij neće nestati, no format sadržaja se menja pa se televizije sve više okreću digitalu i servisima za gledanje na zahtev.

Jedna od glavnih tema bila je rodna ravnopravnost i celebrity aktivizam. Teoretičarka Bey-Ling Sha istakla je razlike u platama za isti posao za koji smatra da će se nastaviti i u budućnosti. Ana Stojić Deban, Nataša Novaković, Ivana Radačić i Ana Gruden govorile su o izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju te da što više poslovno napreduju, na vrhu susreću sve manje žena. Istraživanja pokazuju kako žene često nemaju jednake poslovne prilike kao njihove muške kolege kao i da sporije napreduju zbog nametnute posvećenosti drugim životnim segmentima poput poslova u kući i majčinstva.

Na tretiranje žena u javnom prostoru osvrnula se producentkinja Jelena Veljača naglasivši kako je medijski kapital, koji imaju javne osobe, danas više nego ikad potrebno iskoristiti da se zaštite žrtve porodičnog nasilja, žene koje se kontinuirano medijski linčuju kao i sve one koji nemaju medijsku moć.

Nakon dva dana brojnih predavanja, panel diskusija i radionica KOMferencija je dokazala kako će interesovanje za industriju odnosa s javnošću jačati, no jačanje njene moći znači i sve veću odgovornost.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Konferencije

Online panel Srpske asocijacije menadžera – Trendovi elektronske trgovine u Srbiji: E-Commerce kao ključ za dodatni uspeh preduzeća

Advertiser Serbia15. septembra 2020.

Održana konferencija „DIGITAL 2020 powered by Huawei”

Advertiser Serbia11. septembra 2020.

Održan prvi dan konferencije “DIGITAL 2020 powered by Huawei”

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Effie UK Leadership Summit – besplatni virtuelni event o marketinškoj efektivnosti

Advertiser Serbia8. septembra 2020.

DIGITAL 2020 – Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima

Advertiser Serbia7. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Obezbedite besplatnu ulaznicu za Digital Takeover 2020

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

Održana online konferencija DIGITAL EXPERIENCE – Digitalna transformacija bankarskog poslovanja i sektora osiguranja

Advertiser Serbia27. avgusta 2020.

Online konferencija DIGITAL EXPERIENCE: Digitalna transformacija bankarskog poslovanja i sektora osiguranja

Advertiser Serbia25. avgusta 2020.

Otkazan Weekend Media Festival

Advertiser Serbia19. avgusta 2020.

24sata vam poklanja predstojeći Digital Takeover!

Advertiser Serbia29. jula 2020.

Održana online konferencija E-COMMERCE REVOLUTION – Transformacija e-trgovine nakon pandemije

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Color Media Communications: Online konferencija „e-commerce revolution“

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Oren Simanian: Investitori – Kako ih privući da investiraju u vas

Advertiser Serbia2. jula 2020.