Brendovi

Kina zbog stranih tvrdnji o prinudnom radu poziva na bojkot poznatih brendova odeće i obuće

Brendovi

Kineska državna TV poziva građane da bojkotuju robnu marku H&M dok Peking osuđuje strane proizvođače odeće i obuće od kada je Zapad uveo sankcije kineskim zvaničnicima optuženim za kršenje ljudskih prava u regionu Sinđianga

 

Vladajuća komunistička partija kritikovala je H&M jer je u martu 2020. godine prestao da kupuje pamuk iz te severozapadne kineske regije. Ta švedska trgovačka firma se tada pridružila drugim brendovima zbog izveštaja o prisilnom radu u Sinđiangu. Partijski list „Global Times“ još od pre dve godine kritikuje i firme Burberry, Adidas, Nike, New Balance i Zara zbog Sinđianga.

Za preduzeća koja dotaknu dno, odgovor naše zemlje je vrlo jasan: Ne kupujte!„, rekla je Centralna televizija Kine na društvenim mrežama. Rečeno je da slova „H“ i „M“ iz naziva švedske firme na kineskm „znače Laž i Obmana“.

U ponedjeljak su Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada uvele putne i finansijske sankcije četvorici kineskih zvaničnika optuženih za zloupotrebe u Sinđiangu.

Po stranim istraživačima i vladama, više od milion ljudi u Sinđiangu, većinom muslimanskih etničkih grupa, zatvoreno je u radne logore. Peking negira da ih maltretira i tvrdi da pokušava da promoviše ekonomski razvoj i suzbije radikalizam.

Uz kampanju bojkota neke kineske javne ličnosti, uključujući popularnog pevača i glumca Vanga Iiboa, objavile su da raskidaju ugovore sa H&M-om i Nike-om.

Proizvoda H&M više nema na najpopularnijim kineskim platformama za e-trgovinu, Alibaba Group TMall i JD.com. Novinski izveštaji kažu da su uklonjeni zbog javnih kritika zbog izjave te firme o Sinđiangu.

Peking često napada strane proizvođače odeće, automobila i druge zbog akcija njihovih vlada ili da bi vršio pritisak na kompanije da prihvate zvanične stavove Kine o Tajvanu, Tibetu i drugim osetljivim pitanjima.

Kompanije se obično izvinjavaju i menjaju veb stranice ili reklame kako bi zadržale pristup Kini, jednom od najvećih svetskih tržišta.

H&M Group je objavila da „ne zastupa nijedno političko stanovište“ i da „poštuje kineske potrošače„, da posluje s 350 kineskih proizvođača i da je „posvećena dugoročnom ulaganju i razvoju u Kini„.

Brajan Erig, iz globalne kompanije Kearney, rekao je da je verovatno da 60 do 70 odsto sirovina H&M, poput tkanina, dolazi iz Kine. Rekao je da će, ako firma H&M bude odsečena od Kine, teško doći do tog materijala, što bi moglo značiti poskupljenja njene robe i kašnjenje u proizvodnji.

Firma H&M je 2019. godine, poslednje godini za koju ima godišnjih podataka, imala 520 prodavnica i 1,4 milijarde dolara prodaje u Kini. Kina je njeno treće najveće tržište posle Nemačke i Sjedinjenih Država.

Kritika je počela kada je Omladinska organizacija vladajuće KP u sredu skrenula pažnju na izjavu H&M iz marta ove godine na društvenim mrežama: „Šire laži da bi bojkotovali Sinđijang, a hteli bi da zarade u Kini„, rekla je Omladinska organizacija.

Global Times je rekao da su i Burberry, Adidas, Nike i New Balance takođe izneli „oštre primedbe“ u vezi s pamukom iz Sinđianga. U drugom izveštaju Global Times je citirao je, kako navodi, izjavu Zare da ima „nultu toleranciju prema prisilnom radu„.

Prošle godine u izjavi H&M-a citirana je odluka inicijative „Better Cotton Initiative“, industrijske grupe koja promoviše ekološke standarde i standarde rada, da zaustavi licenciranje pamuka i Sinđianga jer je „sve teže“ pratiti način na koji je proizveden. U septembru je H&M najavio da će prestati da radi s jednim kineskim proizvođača koji je optužen za korišćenje prisilnog rada.

U januaru je Vašington uveo zabranu uvoza pamuka iz Sinđianga, glavnog dobavljača za proizvođače odeće za zapadna tržišta, ali gnev Kine je sada usmeren na Evropu.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Burger King dolazi u Srbiju?

Advertiser Serbia6. maja 2021.

Amsterdam zabranjuje oglašavanje automobila na stanicama metroa

Advertiser Serbia5. maja 2021.

Platforma za onlajn trgovinu eBay će primati kriptovalute

Advertiser Serbia5. maja 2021.

Pfizer očekuje da će u 2021. prodati vakcine za 26 milijardi dolara

Advertiser Serbia4. maja 2021.

SBB fondacija donirala dečije igralište u Nišu

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Moj izbor 2021: PREMIA omiljena privatna robna marka kupaca u Srbiji

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Atlantic Grupa: Prvi kvartal obeležila lansiranja novih proizvoda i stabilno poslovanje

Advertiser Serbia28. aprila 2021.

USAID ulaže u digitalnu pismenost učenika i nastavnika

Advertiser Serbia28. aprila 2021.

Regionalni program „Dijalog za budućnost“ ukazao na kritičnu važnost društvene kohezije

Advertiser Serbia28. aprila 2021.

Moj izbor 2021: Potrošači su izabrali najbolje domaće proizvode i brendove

Advertiser Serbia27. aprila 2021.

Gucci i Facebook tužili osobu koja je prodavala lažne proizvode

Advertiser Serbia27. aprila 2021.

Saradnja između kompanije Majkrosoft i Comtrade obrazovnih institucija

Advertiser Serbia27. aprila 2021.

Volkswagen traži milijardu evra od bivšeg generalnog direktora

Advertiser Serbia26. aprila 2021.

Apatinska pivara podelila sadnice jasena građanima Apatina

Advertiser Serbia26. aprila 2021.

Počinje Bubble Cup 14

Advertiser Serbia23. aprila 2021.