Kompanije

Kampanja o važnosti prevencije raka grlića materice „JA BRINEM O SEBI“

Kompanije

Dok je u zemljama EU i razvijenim zemljama sveta rak grlića materice praktično iskorenjen, u Srbiji sa preko 1300 novoobolelih žena godišnje, ova bolest drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

 

Kampanja “Ja brinem o sebi” pokrenuta je kako bi se podigla svest o važnosti prevencije raka grlića materice i istakla važnost redovnih ginekoloških pregleda koji uključuju PAPA test. Kampanju je pokrenula Nina Seničar, glumica, a ove godine kampanju podržava i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women.

Pokrenula sam ovu kampanju iz vrlo ličnog razloga, igrom slučaja prošle godine sam puno naučila o ovoj temi i saznala poražavajuće statistike u vezi sa ovom bolešću i stopom smrtnosti u Srbij. Zapitala sam kako ja mogu da pomognem da se u javnosti više govori i podigne svest na ovu temu. Tako smo u februaru ove godine omogućili velikom broju žena da besplatno obavi ginekološki pregled, a tokom ovog novembra putem društvenih mreža podsećamo žene da posete ginekologa i obave redovan pregled. Danas će sve zainteresovane dame moći da razgovaraju o metogama prevencije i lečenja sa doktorkom ginekologije dr Mirjanom Anđelić”, rekla je Nina Seničar glumica i pokretačica kampanje.

Kampanja se odvijala online na društvenim mrežama, od 14. do 20. novembra a ključni događaj – javna akcija podizanja svesti o važnosti prevencije održan je u centralnom holu Rajićeva SC u subotu 19. novembra, od 11 do 15 časova.

Milana Rikanović, direktorka kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women istakla je da se ova organizacija bori za poboljšanje položaja žena i za unapređenje zdravlja žena. „Kvalitet života počinje od zdravlja i zato nam je izuzetno velika čast i sreća da se pridružimo ovoj kampanji. Od raka grlića materice svakog dana u Srbiji umre jedna žena, a četiri obole. Moramo da znamo da ako se ta bolest otkrije na vreme – ona je apsolutno izlečiva. Zbog toga nikako ne treba da odlažemo naše preglede kod ginekologa i da pozovemo svoje drugarice, majke, sestre da zakažu pregled i da time osiguraju kvalitet svog života.”

Ovom prilikom deljeni su informativni lifleti, a prolaznice su mogle da dobiju informacije o ovoj temi od ginekološkinje dr Mirjane Anđelić: “Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma, drugi po redu u ženskoj populaciji. Važna stvar jeste da je ovaj karcinom izlečiv, a najvažnija – moguće ga je sprečiti. Način na koji se sprečava je vakcinacija, upotreba kondoma u toku polnog odnosa, odlaganje prvog polnog odnosa do kasnije adolescencije, uz odgovorno seksualno ponašanje i redovne kontrole kod lekara.”

Podršku ovom događaju pružila je i Rajićeva Shopping centar, a direktor centra Nemanja Savčić istakao je: “Čast nam je i veliko zadovoljstvo da podržimo ovu akciju. U fokusu našeg poslovanja je da budemo odgovorna organizacija, a čvrsto verujemo da i druge korporacije mogu mnogo da doprinesu kada su u pitanju teme od opšteg društvenog značaja kao što je ova. Mi ćemo rado i ubuduće podržavati ovakve i slične akcije.”

METODI PREVENCIJE NASTANKA RAKA GRLIĆA MATERICE

Postoje primarni i sekundarni metodi prevencije. Primarna prevencija je sprečavanje nastanka bolesti (na primer vakcinacija), a sekundarna je rano otkrivanje bolesti (na primer kolposkopija ili PAP bris). Uzimanje brisa je potpuno bezbolno i bezopasno. Uz overenu zdravstvenu knjižicu ili u procesu organizovanog skrininga postupak je potpuno besplatan.

Faktori rizika za nastanak raka grlića materice su rano stupanje u seksualne odnose, česta promena seksualnih partnera, nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom I loš socio-ekonomski status.

Rak grlića materice izaziva Humani Papiloma virus (HPV) koji se javlja u preko 80 različitih tipova. Neki od njih imaju izražen onkogeni potencijal, a neki manji. Za nastanak raka grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma. Nema karcinoma bez HPV-a, ali HPV može da postoji bez onkološkog ishoda.

Ukoliko se rak grlića materice otkrije na vreme, u premalignoj fazi, izlečiv je 100%.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Kompanije

Telekom Srbija pokreće projekat „Dečji svet je veći od ekrana“

Advertiser Serbia16. април 2024.

Samsung Bespoke Jet™ AI od sada dostupan u Srbiji

Advertiser Serbia16. август 2023.

Laško Union predstavio novi vizuelni identitet

Advertiser Serbia31. јул 2023.

IKEA proslavlja 80 godina poslovanja

Advertiser Serbia29. јул 2023.

Atlantic Grupa: Snažan rast prodaje u svim područjima i na svim tržištima

Advertiser Serbia25. јул 2023.

Novi vivo V29 Lite: Flagship kvalitet za svaki dan

Advertiser Serbia24. јул 2023.

Propao prvi robotizovani restoran u regionu

Advertiser Serbia24. јул 2023.

Aplikacije Thermo Check i Whatsapp dolaze na Galaxy Watch seriju satova

Advertiser Serbia24. јул 2023.

Deficit zanatlija, a njihove plate idu i do 350.000 dinara

Advertiser Serbia20. јул 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. мај 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. мај 2023.

Samsung 2023 linija televizora impresionira recenzente izuzetnim kvalitetom slike i fenomenalnim zvukom

Advertiser Serbia24. мај 2023.

Kompanija A1 Srbija instalirala 5.000 solarnih panela i pokrenula projekat Niklo kao ja

Advertiser Serbia23. мај 2023.

U Valjevu promovisan Trening centar Tehničke škole – fabrika Gorenje jedan od partnera

Advertiser Serbia22. мај 2023.

Samit o povezivanju, “Održive veze – jača ekonomija”

Advertiser Serbia16. мај 2023.