Kompanije

Kampanja o važnosti prevencije raka grlića materice „JA BRINEM O SEBI“

Kompanije

Dok je u zemljama EU i razvijenim zemljama sveta rak grlića materice praktično iskorenjen, u Srbiji sa preko 1300 novoobolelih žena godišnje, ova bolest drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

 

Kampanja “Ja brinem o sebi” pokrenuta je kako bi se podigla svest o važnosti prevencije raka grlića materice i istakla važnost redovnih ginekoloških pregleda koji uključuju PAPA test. Kampanju je pokrenula Nina Seničar, glumica, a ove godine kampanju podržava i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women.

Pokrenula sam ovu kampanju iz vrlo ličnog razloga, igrom slučaja prošle godine sam puno naučila o ovoj temi i saznala poražavajuće statistike u vezi sa ovom bolešću i stopom smrtnosti u Srbij. Zapitala sam kako ja mogu da pomognem da se u javnosti više govori i podigne svest na ovu temu. Tako smo u februaru ove godine omogućili velikom broju žena da besplatno obavi ginekološki pregled, a tokom ovog novembra putem društvenih mreža podsećamo žene da posete ginekologa i obave redovan pregled. Danas će sve zainteresovane dame moći da razgovaraju o metogama prevencije i lečenja sa doktorkom ginekologije dr Mirjanom Anđelić”, rekla je Nina Seničar glumica i pokretačica kampanje.

Kampanja se odvijala online na društvenim mrežama, od 14. do 20. novembra a ključni događaj – javna akcija podizanja svesti o važnosti prevencije održan je u centralnom holu Rajićeva SC u subotu 19. novembra, od 11 do 15 časova.

Milana Rikanović, direktorka kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women istakla je da se ova organizacija bori za poboljšanje položaja žena i za unapređenje zdravlja žena. „Kvalitet života počinje od zdravlja i zato nam je izuzetno velika čast i sreća da se pridružimo ovoj kampanji. Od raka grlića materice svakog dana u Srbiji umre jedna žena, a četiri obole. Moramo da znamo da ako se ta bolest otkrije na vreme – ona je apsolutno izlečiva. Zbog toga nikako ne treba da odlažemo naše preglede kod ginekologa i da pozovemo svoje drugarice, majke, sestre da zakažu pregled i da time osiguraju kvalitet svog života.”

Ovom prilikom deljeni su informativni lifleti, a prolaznice su mogle da dobiju informacije o ovoj temi od ginekološkinje dr Mirjane Anđelić: “Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma, drugi po redu u ženskoj populaciji. Važna stvar jeste da je ovaj karcinom izlečiv, a najvažnija – moguće ga je sprečiti. Način na koji se sprečava je vakcinacija, upotreba kondoma u toku polnog odnosa, odlaganje prvog polnog odnosa do kasnije adolescencije, uz odgovorno seksualno ponašanje i redovne kontrole kod lekara.”

Podršku ovom događaju pružila je i Rajićeva Shopping centar, a direktor centra Nemanja Savčić istakao je: “Čast nam je i veliko zadovoljstvo da podržimo ovu akciju. U fokusu našeg poslovanja je da budemo odgovorna organizacija, a čvrsto verujemo da i druge korporacije mogu mnogo da doprinesu kada su u pitanju teme od opšteg društvenog značaja kao što je ova. Mi ćemo rado i ubuduće podržavati ovakve i slične akcije.”

METODI PREVENCIJE NASTANKA RAKA GRLIĆA MATERICE

Postoje primarni i sekundarni metodi prevencije. Primarna prevencija je sprečavanje nastanka bolesti (na primer vakcinacija), a sekundarna je rano otkrivanje bolesti (na primer kolposkopija ili PAP bris). Uzimanje brisa je potpuno bezbolno i bezopasno. Uz overenu zdravstvenu knjižicu ili u procesu organizovanog skrininga postupak je potpuno besplatan.

Faktori rizika za nastanak raka grlića materice su rano stupanje u seksualne odnose, česta promena seksualnih partnera, nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom I loš socio-ekonomski status.

Rak grlića materice izaziva Humani Papiloma virus (HPV) koji se javlja u preko 80 različitih tipova. Neki od njih imaju izražen onkogeni potencijal, a neki manji. Za nastanak raka grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma. Nema karcinoma bez HPV-a, ali HPV može da postoji bez onkološkog ishoda.

Ukoliko se rak grlića materice otkrije na vreme, u premalignoj fazi, izlečiv je 100%.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Kompanije

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Zašto su prava intelektualne svojine (IPR) važna za podsticanje trgovine između CEFTA Strana?

Advertiser Serbia13. марта 2023.

Dahlia proslavila 99. rođendan

Advertiser Serbia9. марта 2023.

Kompanija Mars slavi žene koje menjaju pogled na svet

Advertiser Serbia8. марта 2023.

Nežna a snažna strana Glovo poslovanja

Advertiser Serbia8. марта 2023.

STADA ostvarila dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini

Advertiser Serbia7. марта 2023.

A1 pomera granice kvaliteta korisničkog iskustva

Advertiser Serbia6. марта 2023.

AIK banka kupuje Eurobank Direktnu banku

Advertiser Serbia2. марта 2023.

IKEA najavljuje korišćenje bio-lepka sa ciljem da smanji svoj klimatski otisak

Advertiser Serbia2. марта 2023.

Kampanja za koju će se tek čuti!

Advertiser Serbia6. фебруара 2023.

Jelen časti nove tate

Advertiser Serbia19. октобра 2022.