Brendovi

Kako osnovne nauke podstiču održivi razvoj

Brendovi

Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju, koja se održava u Beogradu od 19. do 22.septembra, otvoriće prostor da se kroz 68 izlaganja predstave napredna osnovna istraživanja u matematici, fizici, hemiji i biologiji, veze osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama i inženjerstvom, i sa energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, kao i doprinosi osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

 

U ime domaćina, pozdravnu reč na otvaranju skupa imaće Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti, nakon čega se se prisutnima obratiti Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Izlaganja će imati i Ezra Klark, iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), Mišel Spiro, predsednik Upravljačkog odbora Međunarodne godine osnovnih nauka za održivi razvoj, i Gari Džejkobs, predsednik Svetske akademije umetnosti i nauke.

Prisutni će imati prilike da čuju i izlaganje povodom 50. godišnjice prvog izveštaja Rimskom klubu, „Granice rasta“, mišljenja o jačanju osnovnih nauka kao uslovu za održivi razvoj društva i ulogama istraživanja i tehnološkog razvoja u energetskoj tranziciji, kao i predlog Novog Projekta TESLA, fokusiranog na istraživanja, razvoj i obrazovanje za 4. industrijsku revoluciju.

Tokom četiri dana trajanja Konferencije biće razgovora i o načinima transformacije nauke da bi se podržao razvoj koji osigurava sigurnu budućnost života na zemlji, planiranju istraživačke infrastrukture za 21. vek, doprinosima osnovnih nauka razumevanju procesa starenja i promovisanju zdravog starenja, istraživanju ostrva stabilnosti u periodnom sistemu hemijskih elemenata, i naučnom istraživanju kao promoteru interkulturalnog dijaloga i mira.

Istovremeno, govoriće se i o tome kako odgovorno sprovoditi naučno istraživanje, o doprinosu osnovnih nauka analizi arheološke građe, unapređenju mentalnog zdravlja kroz osnovnu nauku, bezbednosti vode i njenoj povezanosti sa održivim razvojem, razvoju prvog globalnog biološkog leka u akademskom okruženju od otkrića do marketinga, i ulozi akademske zajednice u promovisanju održive bezbednosti hrane.

Učesnici će otvoriti i pitanja da li je 100% obnovljivo društvo moguće, kako mudro iskoristiti nauku za promovisanje očuvanja biodiverziteta i ekološke civilizacije, na koji način tumačiti rezultate primene astronomske teorije klime, koju je formulisao Milutin Milanković, koja je uloga osnovne nauke u razjašnjenju funkcije netaknutih svetskih šuma, koje reguliše klimu, i kakav doprinos osnovne nauke se očekuje u obrazovanju za održivi razvoj.

U okviru Konferencije biće održane tri sesije kroz koje će se predstaviti devet mladih žena koje su nagrađene u okviru Nacionalnog programa Za žene u nauci u Srbiji, kojeg su osnovali kompanija Loreal Balkan, Komisija Srbije za saradnju sa Uneskom i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Hemofarm novim rekordima obeležio 63 godine poslovanja

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

IKEA i Eni Libovic pokreću program mentorstva za buduće fotografe

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

Eurobank Direktna donirala 1,5 miliona dinara za uređenje lokaliteta Nacionalnog parka Tara

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Članski paketi Auto-moto saveza Srbije od sada dostupni i na 600 TENFORE lokacija

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Stella Artois zvezda među pivima sada sa 00% alkohola

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Održana regionalna konferencija „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda zapadnog balkana (WB6)“

Advertiser Serbia31. маја 2023.

Svečana dodela priznanja „Miljenik potrošača”

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.