Brendovi

Kako osnovne nauke podstiču održivi razvoj

Brendovi

Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju, koja se održava u Beogradu od 19. do 22.septembra, otvoriće prostor da se kroz 68 izlaganja predstave napredna osnovna istraživanja u matematici, fizici, hemiji i biologiji, veze osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama i inženjerstvom, i sa energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, kao i doprinosi osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

 

U ime domaćina, pozdravnu reč na otvaranju skupa imaće Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti, nakon čega se se prisutnima obratiti Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Izlaganja će imati i Ezra Klark, iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), Mišel Spiro, predsednik Upravljačkog odbora Međunarodne godine osnovnih nauka za održivi razvoj, i Gari Džejkobs, predsednik Svetske akademije umetnosti i nauke.

Prisutni će imati prilike da čuju i izlaganje povodom 50. godišnjice prvog izveštaja Rimskom klubu, „Granice rasta“, mišljenja o jačanju osnovnih nauka kao uslovu za održivi razvoj društva i ulogama istraživanja i tehnološkog razvoja u energetskoj tranziciji, kao i predlog Novog Projekta TESLA, fokusiranog na istraživanja, razvoj i obrazovanje za 4. industrijsku revoluciju.

Tokom četiri dana trajanja Konferencije biće razgovora i o načinima transformacije nauke da bi se podržao razvoj koji osigurava sigurnu budućnost života na zemlji, planiranju istraživačke infrastrukture za 21. vek, doprinosima osnovnih nauka razumevanju procesa starenja i promovisanju zdravog starenja, istraživanju ostrva stabilnosti u periodnom sistemu hemijskih elemenata, i naučnom istraživanju kao promoteru interkulturalnog dijaloga i mira.

Istovremeno, govoriće se i o tome kako odgovorno sprovoditi naučno istraživanje, o doprinosu osnovnih nauka analizi arheološke građe, unapređenju mentalnog zdravlja kroz osnovnu nauku, bezbednosti vode i njenoj povezanosti sa održivim razvojem, razvoju prvog globalnog biološkog leka u akademskom okruženju od otkrića do marketinga, i ulozi akademske zajednice u promovisanju održive bezbednosti hrane.

Učesnici će otvoriti i pitanja da li je 100% obnovljivo društvo moguće, kako mudro iskoristiti nauku za promovisanje očuvanja biodiverziteta i ekološke civilizacije, na koji način tumačiti rezultate primene astronomske teorije klime, koju je formulisao Milutin Milanković, koja je uloga osnovne nauke u razjašnjenju funkcije netaknutih svetskih šuma, koje reguliše klimu, i kakav doprinos osnovne nauke se očekuje u obrazovanju za održivi razvoj.

U okviru Konferencije biće održane tri sesije kroz koje će se predstaviti devet mladih žena koje su nagrađene u okviru Nacionalnog programa Za žene u nauci u Srbiji, kojeg su osnovali kompanija Loreal Balkan, Komisija Srbije za saradnju sa Uneskom i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

vivo predstavio X80 Lite 5G pametni telefon i najavio pre-order period

Advertiser Serbia23. септембра 2022.

Otvoren nov Maxi supermarket u Subotici

Advertiser Serbia22. септембра 2022.

Kompanija Samsung Electronics osvojila brojne nagrade na International Design Excellence Awards 2022

Advertiser Serbia21. септембра 2022.

Kupci tuže Teslu zbog obmane u oglašavanju

Advertiser Serbia20. септембра 2022.

Svečano otvorena Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju u Beogradu

Advertiser Serbia20. септембра 2022.

Kompanija PepsiCo prestala da proizvodi svoja pića u Rusiji

Advertiser Serbia20. септембра 2022.

Najuspešniji srpski preduzetnici, investitori i eksperti za razvoj poslovanja ovog petka na konferenciji Original Boost

Advertiser Serbia19. септембра 2022.

Partners Global i USAID pokrenuli novi projekat za snažnije građansko društvo

Advertiser Serbia19. септембра 2022.

Samsung Electronics najavljuje novu strategiju zaštite okoline

Advertiser Serbia19. септембра 2022.

Glovo otkriva – šta se gricka dok se prati basket?

Advertiser Serbia17. септембра 2022.

Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju

Advertiser Serbia17. септембра 2022.

Dodeljene Sakura stipendije za 2022. godinu

Advertiser Serbia14. септембра 2022.

Heinz mora da promeni dizajn nalepnice na flašicama kečapa nakon smrti kraljice Elizabete

Advertiser Serbia14. септембра 2022.

Uz kupovinu Samsung pametnih telefona čeka vas fenomenalan poklon!

Advertiser Serbia12. септембра 2022.

4 saveta za savršenu svakodnevnu fotografiju sa vivo X80 Pro

Advertiser Serbia12. септембра 2022.