Festivali

Još samo nedelju dana do najluđeg Weekenda u godini – znamo ko sve dolazi u Rovinj

Festivali

Da su Weekend Media Festival i Adris grupa idealni parteri, dokazuje 15 godina prepunih dvorana i nebrojeni posetioci koji u Rovinj redovno dolaze na najveću regionalnu konferenciju o komikacijama.

 

Produktivna saradnja nastavila se i ove, jubilarne godine, a Weekend.15 pripremio je pregršt novosti, trendova, zanimljivosti, dobrih rasprava i još bolje zabave. Među posetiocima ove godine u staroj „Tvornici duhana“ od 22. do 25. septembra biće i Jelena Đoković, Ana Đurić – Konstrakta, Marko Arsenijević – srpski Tik toker i mnogi drugi.

Zašto (opet) moramo raspravljati o ženskim pravima?

Kada je pre nekoliko meseci Vrhovni sud u Americi srušio 50 godina staru presudu Roe vs Wade koja je ženama Ustavom garantovala pravo na abortus, američki narod, ali i ostatak sveta nisu samo mirno promatrali. Društvene mreže i portali bili su preplavljeni komentarima nezadovoljnih zagovaraoca prava na izbor, a žene širom sveta postale su svesne da će se vrlo verovatno morati ponovo da bore za reproduktivna i druga prava za koja su se izborile još njihove bake.
Koji društveni činioci utiču na poimanje ženskih prava i odgovornosti, posebno nakon slučaja Roe vs. Wade, zašto neke žene moraju da putuju u drugu zemlju kako bi obavile zahvat, kao i zašto je važno podizati svest o ženskim pravima i pobrinuti se da ih poštuju i uvažavaju svi građani, govoriće Ivana Paradžiković, Milana Vlaović Kovaček, Vanja Jurić i Aleksandra Dilevska Simova. S moderatoricom Nevenom Rendeli će ispitati položaj žene u konzervativnom društvu te ponuditi potencijalno rešenje za očuvanje prava na izbor.

Može li snaga društvenih mreža…

Na primeru rušenja presude Roe vs. Wade do izražaja je došla sva snaga i uticaj društvenih mreža. Osim što su sjajne platforme za deljenje mišljenja, iskustva i stavova pa tako mogu podstaći revoluciju i pozitivne promene, društvene mreže podstiču kreativnost i autentičnost.
Stoga ne čudi kako je TikTok s preko 3 milijarde preuzimanja i preko milijardu aktivnih korisnika s vremenom postao jedan od najinovativnijih tehnoloških giganata koji kontinuirano menja muzičku, filmsku i brojne druge industrije, a e-trgovinama predstavlja moderan način pristupa novim korisnicima.
Kako je TikTok od samo još jedne društvene mreže u nizu postao ključan za osvajanje široke publike, znaju Aljaž Peklaj i Domen Rozman koji će na Weekendu otkriti kako TikTok menja i oblikuje svet, ali i koje inovacije možemo očekivati u budućnosti. U raspravi i predviđanju kako će se TikTok odraziti na pojedince i poznate brendove pridruće im se i slovenački tiktoker Matej Rimanić, osvajač glavne nagrade ovogodišnjeg Cannes Film Festivala za kratki TikTok film Love in Plane Sight, a njihov panel TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees moderiraće svestrana Nevena Rendeli.

…dovesti do eksplozije fake newsa?

Paralelno s prednostima i mogućnostima koje nude društvene mreže, rastu i opasnosti koje proizlaze iz neznanja i neupućenosti. Tako raste kultura fake newsa koja u kombinaciji sa širenjem neproverenih informacija, a posebno u delikatnim situacijama koje zahtevaju dodatan oprez i proveru činjenica, mogu izazvati pravu pometnju u online svetu. Ne pomažu ni senzacionalistički i click bait sadržaji koji postaju sve veći problem za istinito izveštavanje i informisanje građana o važnim pitanjima.

O ovom će problemu 21. veka raspravljati Marijana Grbeša, Ksenija Kardum, Dražen Klarić, Ognian Zlatev i Robert Tomljenović, koji će u panelu Smrt činjenica pojasniti koji alati pomažu da razlikujemo proverene informacije od lažnih vesti te kako se (ne) snalazimo u moru fake newsa.

Goruća društvena pitanja oblikovana snagom mreža, potencijal TikToka i drugih platformi u izgradnji snažnog poslovanja, ali i potencijalne opasnosti koje se kriju u online svetu te vruće rasprave o ljudskim pravima, samo su neke od tema jubilarnog Weekenda. Uz to, proslavu 15. rođendana najpopularnije komunikacijske konferencije u regiji obeležiće i svetski govornici, međunarodno priznati festivali kao i popularni izvođači te nezaboravni koncerti. Organizatori su osmislili program koji ne smete propustiti pa #SAMODOĐI! Više informacija o jubilarnom Weekendu možete pronaći na www.weekend.hr.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Festivali

GOLDEN DRUM 2022: Poznati dobitnici nagrada

Advertiser Serbia24. септембра 2022.

Upoznajte Marinu Maksimović, mladu nadu agencije McCann Beograd

Advertiser Serbia22. септембра 2022.

Počinje jubilarni 15. Weekend Media Festival

Advertiser Serbia22. септембра 2022.

Golden Drum Festival proglasio finaliste

Advertiser Serbia20. септембра 2022.

Otvoren konkurs za «Kampanje Sa Svrhom» 2022

Advertiser Serbia20. септембра 2022.

Coca-Cola će podržati nove kategorije nagrada u okviru Golden Drum Festivala

Advertiser Serbia13. септембра 2022.

MOJCA BRIŠČIK, Predsednica GOLDEN DRUM-a: „Predstojeći Golden Drum će na binu doneti kreativnost a Weekend Media Festival komunikaciju“

Advertiser Serbia8. септембра 2022.

Na spektakularnoj zabavi predstavljen ovogodišnji program jubilarnog Weekend.15

Advertiser Serbia8. септембра 2022.

Još tri vikenda do jubilarnog Weekenda.15

Advertiser Serbia2. септембра 2022.

Prijave radova za Golden Drum stigle iz 24 zemlje

Advertiser Serbia26. августа 2022.

Air Serbia pripremila promo-kod za posetioce Weekend Media Festivala

Advertiser Serbia23. августа 2022.

Osvojite nagradu od 1.000 evra na Golden Drum Festivalu

Advertiser Serbia22. августа 2022.

Otvorene prijave za Eurobest 2022

Advertiser Serbia19. августа 2022.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2021] HURA: „DK Home presented by A1 Hrvatska“

Advertiser Serbia16. августа 2022.

GOLDEN DRUM: Ponedeljak je poslednji dan za prijavu radova

Advertiser Serbia11. августа 2022.