Festivali

Još samo nedelju dana do najluđeg Weekenda u godini – znamo ko sve dolazi u Rovinj

Festivali

Da su Weekend Media Festival i Adris grupa idealni parteri, dokazuje 15 godina prepunih dvorana i nebrojeni posetioci koji u Rovinj redovno dolaze na najveću regionalnu konferenciju o komikacijama.

 

Produktivna saradnja nastavila se i ove, jubilarne godine, a Weekend.15 pripremio je pregršt novosti, trendova, zanimljivosti, dobrih rasprava i još bolje zabave. Među posetiocima ove godine u staroj „Tvornici duhana“ od 22. do 25. septembra biće i Jelena Đoković, Ana Đurić – Konstrakta, Marko Arsenijević – srpski Tik toker i mnogi drugi.

Zašto (opet) moramo raspravljati o ženskim pravima?

Kada je pre nekoliko meseci Vrhovni sud u Americi srušio 50 godina staru presudu Roe vs Wade koja je ženama Ustavom garantovala pravo na abortus, američki narod, ali i ostatak sveta nisu samo mirno promatrali. Društvene mreže i portali bili su preplavljeni komentarima nezadovoljnih zagovaraoca prava na izbor, a žene širom sveta postale su svesne da će se vrlo verovatno morati ponovo da bore za reproduktivna i druga prava za koja su se izborile još njihove bake.
Koji društveni činioci utiču na poimanje ženskih prava i odgovornosti, posebno nakon slučaja Roe vs. Wade, zašto neke žene moraju da putuju u drugu zemlju kako bi obavile zahvat, kao i zašto je važno podizati svest o ženskim pravima i pobrinuti se da ih poštuju i uvažavaju svi građani, govoriće Ivana Paradžiković, Milana Vlaović Kovaček, Vanja Jurić i Aleksandra Dilevska Simova. S moderatoricom Nevenom Rendeli će ispitati položaj žene u konzervativnom društvu te ponuditi potencijalno rešenje za očuvanje prava na izbor.

Može li snaga društvenih mreža…

Na primeru rušenja presude Roe vs. Wade do izražaja je došla sva snaga i uticaj društvenih mreža. Osim što su sjajne platforme za deljenje mišljenja, iskustva i stavova pa tako mogu podstaći revoluciju i pozitivne promene, društvene mreže podstiču kreativnost i autentičnost.
Stoga ne čudi kako je TikTok s preko 3 milijarde preuzimanja i preko milijardu aktivnih korisnika s vremenom postao jedan od najinovativnijih tehnoloških giganata koji kontinuirano menja muzičku, filmsku i brojne druge industrije, a e-trgovinama predstavlja moderan način pristupa novim korisnicima.
Kako je TikTok od samo još jedne društvene mreže u nizu postao ključan za osvajanje široke publike, znaju Aljaž Peklaj i Domen Rozman koji će na Weekendu otkriti kako TikTok menja i oblikuje svet, ali i koje inovacije možemo očekivati u budućnosti. U raspravi i predviđanju kako će se TikTok odraziti na pojedince i poznate brendove pridruće im se i slovenački tiktoker Matej Rimanić, osvajač glavne nagrade ovogodišnjeg Cannes Film Festivala za kratki TikTok film Love in Plane Sight, a njihov panel TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees moderiraće svestrana Nevena Rendeli.

…dovesti do eksplozije fake newsa?

Paralelno s prednostima i mogućnostima koje nude društvene mreže, rastu i opasnosti koje proizlaze iz neznanja i neupućenosti. Tako raste kultura fake newsa koja u kombinaciji sa širenjem neproverenih informacija, a posebno u delikatnim situacijama koje zahtevaju dodatan oprez i proveru činjenica, mogu izazvati pravu pometnju u online svetu. Ne pomažu ni senzacionalistički i click bait sadržaji koji postaju sve veći problem za istinito izveštavanje i informisanje građana o važnim pitanjima.

O ovom će problemu 21. veka raspravljati Marijana Grbeša, Ksenija Kardum, Dražen Klarić, Ognian Zlatev i Robert Tomljenović, koji će u panelu Smrt činjenica pojasniti koji alati pomažu da razlikujemo proverene informacije od lažnih vesti te kako se (ne) snalazimo u moru fake newsa.

Goruća društvena pitanja oblikovana snagom mreža, potencijal TikToka i drugih platformi u izgradnji snažnog poslovanja, ali i potencijalne opasnosti koje se kriju u online svetu te vruće rasprave o ljudskim pravima, samo su neke od tema jubilarnog Weekenda. Uz to, proslavu 15. rođendana najpopularnije komunikacijske konferencije u regiji obeležiće i svetski govornici, međunarodno priznati festivali kao i popularni izvođači te nezaboravni koncerti. Organizatori su osmislili program koji ne smete propustiti pa #SAMODOĐI! Više informacija o jubilarnom Weekendu možete pronaći na www.weekend.hr.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Festivali

Festival Golden Drum proglasio finaliste

Advertiser Serbia1. октобра 2023.

Poznat program festivala Golden Drum

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Druga sezona podcasta u organizaciji SoMo Borca: Miran Pavić o trendovima u medijskoj industriji i pretplatama kao business modelu

Advertiser Serbia27. септембра 2023.

Na Weekend.16 nagrađeni najuspešniji učesnici inovativnog gastronomskog takmičenja

Advertiser Serbia26. септембра 2023.

Znate li da zadržite pažnju korisnika? Evo kako je L’Oreal to uspeo na Snapu!

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Prvi HR.Weekend oduševio sve posetioce

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Golden Drum, festival kreativnosti: Povećanje broja prijavljenih radova na takmičenje

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

Zadivite regiju: Otvorene su prijave za BalCannes, veliko regionalno takmičenje kreativnosti!

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

Weekend.16 opravdao titulu vodećeg regionalnog festivala i oduševio oko 6000 posetilaca

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

Rovinj je ponovno centar događanja – otvoren Weekend Media Festival

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Sve je više casual gamera, kako pridobiti njihovu pažnju?: ‘Naša platforma zna kako da dopre do njih!’

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Novi pogled na planiranje medijskih investicija na Weekendu će ponuditi stručnjaci IAB-a Croatia

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

Još nas samo 6 dana deli od najboljeg Weekenda u godini

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

Koristite li napredne načine targetiranja publike? Proverite kako je ovaj hrvatski brend pomoću Meta inovativnih tehnologija ostvario izvrsne rezultate!

Advertiser Serbia13. септембра 2023.

Young Drummers: Produžen rok za prijavu radova

Advertiser Serbia13. септембра 2023.