Brendovi

Johnson & Johnson prestaje da proizvodi bebi puder

Brendovi

Kompanija je do sada platila oko 3,5 milijardi dolara na osnovu 16 hiljada tužbi građana zbog štetnosti proizvoda.

 

Posle više od dve godine, otkako je kompanija „Johnson & Johnson” prekinula prodaju bebi pudera u SAD, od sledeće godine čuveni proizvod će prestati da se proizvodi i prodaje u celom svetu. Jedan od najprepoznatljivijih artikala za negu beba, puder koji se decenijama koristio širom sveta, više nema mesta na policama. Kompanija je do sada platila oko 3,5 milijardi dolara na osnovu 16 hiljada tužbi građana zbog štetnosti proizvoda, ali proizvođač jednostavno nije odustajao i nije želeo da prihvati optužbe da je reč o opasnom i kancerogenom proizvodu. Tokom godina su čak pokušavali da usavrše formulu uz poštovanje svih standarda, ali je očigledno prekasno da se potrošačima vrati poverenje u ovaj proizvod. U tužbama koje su stizale pred sudove navedeno je da su Džonsonovi proizvodi sadržali azbest koji je izazivao kancer. U najvećem broju tužbi reč je o raku jajnika. Međutim, kompanija je ponovila svoj stav prema ovom slučaju, rekavši da decenije nezavisnog istraživanja pokazuju da je proizvod bezbedan za upotrebu.

U sklopu svetske procene doneli smo komercijalnu odluku da pređemo na portfolio pudera za bebe na bazi kukuruznog skroba – stoji u saopštenju i dodali da se puder za bebe na bazi nove formule već prodaje u zemljama širom sveta.

Oni su još jednom ponovili da čvrsto stoje iza nezavisnih naučnih analiza medicinskih stručnjaka širom sveta koje potvrđuju da je „Džonsonov” puder za bebe na bazi talka bezbedan, ne sadrži azbest i ne izaziva rak.

Ovaj slučaj je, da podsetimo, godinama intrigirao javnost budući da je reč o tako velikoj kompaniji na čiji račun je stiglo toliko tužbi potrošača. Kompanija je odbacila optužbe da u proizvodu ima azbesta iako su to potvrdili testovi Američke uprave za hranu i lekove FDA, koja je azbest u tragovima ipak otkrila i povukla jednu seriju bebi pudera sa tržišta.

Sud u Nju Džersiju je u aprilu prošle godine doneo odluku da hiljade podnosilaca tužbi mogu da iznesu svoje slučajeve, ali su ograničili broj svedočenja stručnjaka. Kako bi ublažio medijsku sliku koja se stvorila, ali i nezadovoljstvo potrošača, Johnson & Johnson je izdao zvanično saopštenje u kome je rečeno da je potražnja za ovim proizvodom na bazi talka u stvari opala u velikoj meri zbog promenjenih navika potrošača, kao i dezinformacija o bezbednosti proizvoda i konstantnim pozivima na tužbe protiv kompanije. Iako je zabeležen pad poverenja potrošača, korporacija je navela da će nastaviti da prodaje bebi puder na bazi kukuruznog skroba u Severnoj Americi, a da će iste proizvode ponuditi kupcima širom sveta.

Sud iz Misurija je, da podsetimo, u julu 2018. godine naložio kompaniji Johnson & Johnson da plati odštetu od 4,7 milijardi dolara ženama kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika. Američki sud je naredio da 22 žene dobiju početnu naknadu od 550 miliona dolara, a kao kaznenu odštetu 4,1 milijardu dolara, preneli su tada mediji.

Advokati oštećenih su tvrdili da je kompanija od 1970. godine znala da talk koji proizvode sadrži azbest, ali nije upozorila korisnike na rizik. Kompanija je te tvrdnje odbila i pozvala se na nekoliko studija koje su pokazale da talk može biti bezbedan i navele da je presuda neprihvatljiva. Presudom koju je 2017. godine doneo sud u Kaliforniji, ovoj kompaniji je bilo naloženo da isplati 417 miliona dolara odštete ženi koja je tvrdila da je obolela od raka jajnika nakon upotrebe proizvoda te kompanije, među kojima je i bebi puder.
 
Priredila: Jelica Antelj
Izvor: Politika.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Menadžeri Srbije biraju najbolje u 2023. godini

Advertiser Serbia3. октобра 2023.

Samsung x BTS SUGA: Posebna saradnja za The Freestyle pametni projektor

Advertiser Serbia3. октобра 2023.

Poziv za mlade koji žele da pokrenu biznis i donesu društvene promene produžen do 8. oktobra

Advertiser Serbia2. октобра 2023.

Tehnološke kompanije bi trebale da plaćaju više za upotrebu mrežne infrastrukture

Advertiser Serbia2. октобра 2023.

Kompanija Johnson & Johnson promenila logo nakon više od 130 godina

Advertiser Serbia2. октобра 2023.

iSTYLE eksluzivno predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja u Srbiji

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Bezbednost podataka i zaštita privatnosti uz vivo telefone

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Booking već mesecima ne isplaćuje novac hotelima i drugim partnerima

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Stada Gis Srbija obeležava 10 godina poslovanja

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Jačanje tržišne pozicije kroz međunarodne sajmove

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Istražite razigrani dizajn nove linije futroli za telefone Galaxy Z Fold5 i Z Flip5

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Samsung u Evropi predstavio „The Wall for Virtual Production“ na sajmu IBC 2023

Advertiser Serbia26. септембра 2023.

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.