Brendovi

JELENA ČAĐENOVIĆ, A1 Srbija: „Effie je pomogao da efikasnost dobije zasluženu vidljivost i da se uzdigne do nivoa kreativnosti“

U isčekivanju ovogodišnje dodele prestižnih Effie nagrada koje slave i uzdižu efektivno oglašavanje, razgovarali smo sa članicom Organizacionog odbora Effie Festivala Jelenom Čađenović, Brand, Insights and Experience Management Director kompanije A1 Srbija o bitnim pitanjima vezanim za Festival i efektivno oglašavanje… Razgovor vodio Nenad Danilović.

 

Kako biste ocenili dosadašnje aktivnosti Organizacionog Odbora Effie nagrada? Šta vidite kao najveće probleme u organizaciji Effie Serbia Awards?

– Ono što je sigurno je da je Effie Organizacioni Odbor, koji je od ove godine započeo svoj mandat, okupio izuzetno posvećene pojedince koji su spremni da svoje lično zalaganje i integritet stave u funkciju još jedne vrlo uspešne Effie sezone.

Naš primarni fokus je da ispoštujemo sve globalne Effie standarde kako bi isporučili festival koji se neće ni po čemu razlikovati od francuskog, nemackog ili britanskog.

Misija Effie nagrada, kao globalnog projekta koji funkcioniše po principu franšize, je slavljenje i uzdizanje efektivnog oglašavanja… Kako vi lično definišete i doživljavate pojam efektivnog oglašavanja, odnosno, šta za vas efektivnost treba da znači?

– Ulaganje u komunikaciju je ulaganje u biznis rezultate. Effie slavi baš one koji uspevaju da opravdaju ta ulaganja i da isporuče i izuzetnu komunikaciju na jednoj i rezultate na drugoj strani.

Da li vi vidite da je dolazak Effie sistema nagrađivanja doneo neke promene u povećanju efektivnosti oglašavanja na nacionalnom nivou? Koliko je uopšte razvijena svest u agencijama da oglašavanje ne treba da bude bilo kakvo nego upravo i samo efektivno?

– Moj lični utisak je da radimo na tržištu koje jako dobro razume koncept ulaganja u komunikaciju i koji oduvek stremi efikasnosti. Ipak, Effie je pomogao da efikasnost dobije zasluženu vidljivost i da se uzdigne do nivoa kreativnosti, te da postane ili ostane visoko na listi prioriteta svih nas koji kreiramo komunikacije, na kojoj god strani da se nalazimo.

Da li je vaša kompanija, tokom ranijih godina, bila u konkurenciji za neku od Effie nagrada i kakve ste rezultate ostvarivali?

– Svi u A1 smo ambasadori ideje da je uspešna kampanja ona koja donosi rezultat, pa ne čudi što baš mi nosimo laskavu titulu najefikasnijeg oglašivača u Srbiji. Pod brendom Vip Mobile smo do sada osvojili ukupno 11 lokalnih Effie nagrada.

Naše kampanje „Biti mama je druga priča“ i „Budi Neo“ su jedine kampanje lokalno nagrađene zlatnim Effie priznanjem, a „Budi Neo“ je ujedno i jedina lokalna kampanja nagrađena na evropskom nivou, srebrnom Euro Effie statuom.

Na koji način vaša kompanija, koja pripada korporativnom sektoru, valorizuje efektivnost oglašavanja? Koje metode i tehnike koristite u merenju efektivnosti u oglašavanju?

– U našem slučaju sve kreće od biznis ciljeva koji su često važan sastavni deo komunikacionog brifa. Stremimo da komunikacija bude u funkciji ciljeva, bilo da se tiču prodaje, osnaživanja brenda ili povećanja zadovoljstva korisnika. Metrike su, dakle, jasne od starta i zavise od svake kampanje ponaosob.

Nama je jako važno da izmerimo efekte našeg rada i zato kroz interne podatke i najrazličitija eksterna istraživanja, pratimo rezultate na dnevnom/mesečnom/kvartalnom nivou i tako određujemo koliko smo uspešno obavili zadatak.

Gde vidite jači izvor efektivnog oglašavanja, u medijima ili pak u advertajzing agencijama? Da li većoj efektivnosti oglašavanja više pomaže povećani zakup medijskog prostora ili reklamna kampanja sa dobrom idejom?

– To su lice i naličje iste medalje. Možete imati fenomenalan kreativni koncept, ali ako je plasman bio neuspešan nećemo imati pun efekat. Isto je tako u suprotnom smeru, sjajan plasman, a osrednja kreativa takođe neće dovesti do maksimalnog efekta. Jedno bez drugog ne može.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou… Čini se da je na pomolu još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to izazvati sniženje ili povećanje zakupa medijskog prostora i usluga advertajzing agencija, posmatrano sa stanovišta očuvanja stabilnosti prodaje vaših usluga?

– Svet je na pomolu humanitarne krize, tako da bih se suzdržala od projekcija ove vrste.

Kako biste ocenili prodaju vaših usluga u zadnje dve godine, od kada je počela situacija sa korona virusom, a koja je u međuvremenu prerasla u ratnu krizu u Ukrajini?

– Korona nas je sve pomerila iz ravnoteže. Naš fokus je u tom periodu bio na tome da pružimo adekvatnu podršku i kroz velike investicije u mrežu i kroz posebne ponude za specifične segmente stanovništva (kakvi su stari) i kroz fleksibilniji pristup naplati. Prodajne metrike nisu bile u primarnom fokusu, pogotovo u prvom naletu virusa. Prošle godine smo bili dovoljno hrabri i da, uprkos koroni, lansiramo i novi brend A1 i to nam je obojilo ovih proteklih godinu dana. Imam utisak da smo uspeli uspešno da se izborimo sa svim izazovima koje nam je pandemija donela.

Kako vidite neposrednu budućnost (1-3 godine) saradnje vaše kompanije sa advertajzing i medijskim agencijama, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Ne predviđam neke tektonske promene. Fokus na rezultate uz partnerski odnos sa svim našim saradnicima u agencijama nam se pokazao kao recept za uspeh.

Pozovite druge kompanije da se priključe Effie projektu i obratite se agencijama sa idejom kako treba da “baždare” svoje aktivnosti u korist sopstvenih klijenata

– Effie je globalno priznanje koje slavi činjenicu da su komunikacije jedna od ključnih poluga biznisa i pruža jedinstvenu priliku da se vaš rad proceni i nagradi prema svetskim merilima. Meni se ovo čini kao jak motiv da se i klijenti uključe i podrže borbu za ovu prestižnu nagradu. Kada su agencije u pitanju, nema tu “baždarenja” – pitanje koje sebi treba da postavljaju je da li će ova ideja/plan/koncept/investicija doprineti osnaživanju klijentovog biznisa i kako to da izmerimo.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

H&M naplaćuje kupcima vraćanje robe

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Kompanija Airbnb ove godine uklonila 59.000 lažnih oglasa

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Pojavile se lažne reklame u kojima navodno učestvuje Novak Đoković

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Samsung pokreće inicijativu obuke gejmera koja im pomaže da dodatno usavrše svoju igru

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Zapaženo učešće Telekoma Srbija na konferenciji digital2023

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Kompanija vivo najavila inovacije u oblasti mobilnog snimanja

Advertiser Serbia19. септембра 2023.